Het ondernemersverhaal van Etienne Timmermans: “Ondernemen is niet het recht van de sterkste, maar het recht van de flexibelste”

Censor Etienne Timmermans

Foto: Jelle Verschuuren

Het was niet altijd al het plan van Etienne Timmermans om te gaan ondernemen. Na meerdere hoge functies bij verschillende bedrijven kwam Censor in 2001 op zijn pad. “Na een paar maanden klopte de directeur op mijn deur. Hij vroeg me of ik het bedrijf wilde overnemen. Daar zag ik wel wat in.” Nu, ruim twintig jaar later, is Censor in Nederland de grootste specialist op het gebied van QRM-implementaties. Wij spraken Etienne over zijn weg naar het ondernemerschap.

Opgewekt stapt Etienne het kantoor van BDO binnen in Plan-t. Zijn bedrijf Censor vind je twee verdiepingen lager in hetzelfde pand. Na een slok van zijn thee te nemen, begint Etienne te vertellen: “Na mijn studie had ik mijn eerste échte baan bij pleisterfabriek Cederroth. Ik had geen cent te makken, maar geld was niet het belangrijkste voor mij.”

Nieuw avontuur

Na vijf jaar besluit Etienne zijn baan als Specification Officer bij Cederroth achter zich te laten. Hoe hij tot dat besluit kwam, weet hij nog precies te vertellen: “Het was mijn taak om bij Cederroth processen te verbeteren. Een medewerker uit de productie vond het allemaal maar onzin wat ik deed. Op een gegeven moment had ik een intern verbeterformulier ontworpen om processen te verbeteren. Na een tijd kwam diezelfde medewerker naar me toe om te vertellen dat hij het formulier wilde gebruiken ‘Omdat het toch wel werkt’. Dat was het moment waarop ik wist dat het voor mij tijd was om een nieuwe uitdaging te zoeken.”

Makelaardij

Die uitdaging vond Etienne bij vrachtwagendealer Kleyn Trucks, waar hij wederom werd ingehuurd om structuur aan te brengen. Na drie jaar was Etienne ook daar klaar en besloot hij de overstap te maken naar de makelaardij, waar hij de rol van directeur op zich nam. “Ik moest daar hard werken om mensen mee te krijgen. Makelaars staan erom bekend dat ze niet op hun mondje zijn gevallen en erg standvastig zijn. Dat heb ik in de praktijk meegemaakt. Diegene met de grootste mond, kreeg altijd zijn zin. Dat veranderde toen ik daar kwam. Mijn nieuwe collega’s waren in het begin niet blij met me, maar uiteindelijk heb ik er goede kennissen aan overgehouden.”

Het is bij die makelaardij waar Etienne voor het eerst iets hoort over Censor. “Bij Censor zochten ze een logistiek trainer. Mijn collega Paul J. van Loon kende ik al lange tijd van zien, maar leerde ik daar pas goed kennen. Paul deed toen al wat dingen voor Censor en vertelde me over de openstaande trainers behoefte. Dat vond ik wel iets en zodoende ben ik bij Censor terecht gekomen.”

‘Ik wil het graag mét de mensen samen doen’

Met hun bedrijf Censor helpen Etienne, Paul en Rick andere bedrijven met het verbeteren van organisatieprocessen. Centraal hierbij staat denken in tijd. “Structuur aanbrengen, zit in mijn DNA. Ik vind het heerlijk om samen te werken met mensen om zo processen te optimaliseren. Ik kan overal structuur in aanbrengen, behalve in de administratie thuis”, lacht Etienne. Zijn functie werd een combinatie van training geven, adviseren én mee implementeren: “Een duif schijt en is vervolgens weer weg. Zo ben ik niet. Ik wil het graag mét de mensen samen doen.”

Het ondernemerschap past Etienne goed. “Ik denk niet dat ik ooit nog iets anders ga doen dan ondernemen. Een groot voordeel is de vrijheid die je hebt om te kunnen ondernemen, maar ondernemen op zich is geen échte vrijheid. Mijn klanten en mijn personeel, dat zijn namelijk mijn bazen. Word je succesvol? Dan ligt het gevaar op de loer dat je naast je schoenen gaat lopen en daar word je geen leuker mens van. Ondernemen is niet het recht van de sterkste, maar het recht van de flexibelste.”

Big data

Naast dat Etienne druk bezig is met Censor, kijkt hij ook verder. “In 2021 hadden we bij Paul in de tuin een strategisch overleg met het team. Iedereen schreef zijn ideeën voor de toekomst op een post-it, die we vervolgens met z’n allen bespraken. Ik schreef toen ‘big data’ op, maar wist zelf nog niet helemaal wat ik daarmee wilde. Mijn post-it kreeg één stem, die was van mijzelf.”

Toch besluit Etienne dat hij iets met zijn idee wil doen: “Omdat ik stronteigenwijs ben, heb ik mijn idee doorgezet. We hadden nét een nieuwe adviseur aangenomen die kon programmeren, veel wist over data en we hadden een werknemer in ons team die er in geïnteresseerd was. Uiteindelijk is hieruit ons nieuwe bedrijf Data2Improve ontstaan, waarmee we bedrijven helpen door data te ontsluiten en in te zetten om te optimaliseren middels dashboards.”

Toekomst

Op de vraag hoe Etienne naar de toekomst kijkt, heeft hij snel een antwoord: “Ik hoop dat Paul en ik over zeven jaar niet meer nodig zijn bij Censor. Het bedrijf willen we tegen die tijd opdelen in certificaten die gekocht kunnen worden om mede-eigenaar te worden van het bedrijf. Zo kunnen we Censor nóg groter maken.”

Meer informatie

Wil jij graag meer weten over Censor? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Powered by BDO

De reeks ‘Ondernemersverhalen’ wordt mede mogelijk gemaakt door BDO Accountants & Belastingadviseurs. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleert zij het lokaal, maar zeker ook het regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers, zoals het verhaal van Piet van Iersel (Piet van Iersel Tweewielers), Denise Gulik (Céleste Originals), Koert van de Kerkhof (Kopak), Kim Dingemans (D.S.G. Schoonmaakbedrijf), Leander de Haas (H&H Security), Marcel Hamers (Hamers Metaalbewerking), Jan-Hein de Cock (Jan De Cock Mode) en Daan van Venrooij (Van Venrooij Interieurbouw).