Het ondernemersverhaal van Kim Dingemans (24) van DSG: ‘Trots dat ik in de voetsporen van mijn ouders treed.’

Kim Dingemans

Ken jij het Tilburgse schoonmaakbedrijf D.S.G. al? D.S.G. staat voor ‘Dingemans Schoonmaak en Glazenwasserij’ en is een full service (specialistisch) schoonmaakbedrijf. Ze verzorgen diverse specialistische reinigingen; onder andere glasbewassing, gevelreiniging, vloeronderhoud en interieurverzorging voor bedrijven. Aan het roer van het familiebedrijf staat de pas 24-jarige Kim Dingemans samen met haar broer Rick en compagnon Robin. Hoewel Kim niet vanaf moment één de ambitie heeft om het bedrijf van haar ouders over te nemen, bekleedt Kim nu de rol van algemeen directeur met een flinke dosis positieve energie en ambities. Wij spreken Kim over ondernemen in Tilburg, de aanloop naar de overname van het bedrijf van haar ouders en de toekomst van D.S.G Schoonmaakbedrijf.

Fotografie: Jules van Iperen

Van de droom als politieagent tot algemeen directeur

Kim is geboren en getogen Tilburgse, net als de rest van haar familie. Ondanks dat ze nu met volle overtuiging mede-eigenaresse is, had ze eerste hele andere ambities. “Ik heb eerst sport en bewegen gestudeerd. De keuze voor deze opleiding was heel bewust: ik wilde namelijk altijd bij de politie en dit was de eerste stap. Ik was toen al mega ijverig om mijn doel te bereiken, dus ik heb de opleiding in drie jaar afgerond in plaats van reguliere vier jaar,” vertelt Kim. Helaas nam de weg naar de politieacademie een andere afslag toen Kim afgewezen werd vanwege haar jonge leeftijd. Kim vertelt: “Ik was toen zo boos dat ik zei ‘ik wil nooit meer solliciteren’! Haha.”

Haar gedrevenheid kreeg door deze tegenslag een ander doel. “Ik werkte op dat moment in een sportschool. Daar werd ik door een collega – die voor zichzelf begon – gevraagd of ik voor haar wilde komen werken als personal trainer. Dat heb ik een tijdje gedaan. Ik vond het heerlijk om met mensen te werken, maar al gauw merkte ik dat ik dit vak niet de rest van mijn leven wilde uitoefenen. Ik wilde meer leren en verder groeien.” Tot het moment dat een zwangerschapsverlof binnen D.S.G. (achteraf gezien) alles veranderde.

Nooit meer weggegaan

“De dame die met verlof ging was leidinggevende bij de interieurverzorgers van het team,” vertelt Kim. “Zij maakte onder andere de planningen stuurde de buitendienst aan en deed de controles. Toen mijn moeder de functie niet snel kon invullen, ben ik twee dagen in de week mijn moeder gaan helpen met deze taken. Ik was toen 18. Naar mate ik het werk steeds leuker begon te vinden, veranderden twee dagen in drie dagen. Drie dagen werden vier dagen… vier dagen werden vijf dagen: en toen ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan,” vertelt Kim met een grote lach op haar gezicht.

Kim Dingemans

Liefde voor het vak

“In mijn eerste jaren bij D.S.G. kwam ik erachter wat het belang is van schoonmaakwerk en hoe het zóveel meer is dan een bureau of wc poetsen. Ik ging steeds meer inzien hoeveel kennis de mensen die bij ons werken eigenlijk hebben en kreeg gaandeweg steeds meer liefde voor het vak,” vertelt Kim. “Schoonmaakwerk heeft de laatste jaren al een beter imago gekregen, maar is nog steeds een ondergewaardeerd beroep. Mensen staan er niet bij stil wat er allemaal schoongemaakt moet worden en wat er eigenlijk gebeurt als er niet schoongemaakt wordt,” vult Kim aan.

Kim: “Ook voelde ik me trots dat ik in de voetsporen van mijn ouders trad. Dat vond – en vind ik nog steeds- een hele eer. Ons gezin is echt een ondernemersgezin, dus we zijn wel opgegroeid met een aardige dosis prestatiedrang, haha. Rick en ik wilden het altijd minstens zo goed doen als onze ouders. Ik vond het dan ook heel bijzonder dat ik de mogelijkheid kreeg om dit waar te maken.” En het allerleukste aan haar werk? “Dat is toch wel echt de omgang met mensen zowel personeel als klant.”

In het diepe

In januari 2020 vond de aandelenoverdracht plaats. “Onze compagnon Robin is verantwoordelijk voor het operationele gedeelte van de specialistische schoonmaak, mijn broer Rick voert voornamelijk het financiële gedeelte uit en ik doe het algemeen directeurschap. Ik regel van alles, vind het heerlijk om te netwerken en treed naar buiten vanuit D.S.G.,” vertelt Kim.

Na de aandelenoverdracht konden Kim, Rick en Robin meteen vol aan de bak nadat ze een grote aanbesteding hadden gewonnen bij beide Tilburgse ziekenhuizen. “Wij hebben in de beginperiode van corona alle kamers ontsmet en gedesinfecteerd. Dit deden we letterlijk dag en nacht, dat was een behoorlijke klus! Wij hadden net het bedrijf overgenomen en werden direct in het diepe gegooid. We hebben een maand lang zelf bijna iedere dag en nacht meegewerkt in het ziekenhuis. Daarna hebben we onze medewerkers één voor één comfortabel gemaakt in het werk. In het begin was het namelijk best spannend voor ze: er was nog weinig bekend over het virus en hoe je jezelf kon beschermen.” Kim gaat verder: “We hebben in die hectische periode al onwijs veel geleerd over het ondernemerschap. En ik denk ook dat dat het beste is. Natuurlijk heeft mijn moeder me vanaf het begin meegenomen in het bedrijf, maar het ondernemerschap zelf kan niemand je echt leren.”

Typisch Tilburgs ondernemen

Inmiddels is Kim officieel een ruim jaar aan het ondernemen met haar broer en compagnon. Daarom zijn wij benieuwd, wat is typisch Tilburgs ondernemen volgens Kim? Ze vertelt: “Echt Tilburgs ondernemen is direct zijn, gaan voor wat je wilt. Maar ook – als ik voor ons bedrijf spreek – direct contact met onze klanten en korte lijntjes hebben. Wij kennen onze klanten en zij kennen ons: we hebben één aanspreekpunt, zijn jong, innoverend en we hebben er vooral gewoon heel veel zin in!”

Hoe is het nu voor Kim om het imperium wat haar ouders hebben opgebouwd, verder te laten groeien? “Dat is supertof, maar soms ook moeilijk. Toen ik nog thuis woonde, ging het eigenlijk bijna continu over werk aan de eettafel, en logisch ook. Gelukkig is het – nu ik op mezelf woon – makkelijker om werk en privé gescheiden te houden. Thuis ben ik gewoon lekker thuis.” Ze vertelt verder: “Maar ik ben vooral elke dag weer trots dat ik deze functie bekleed. En ik durf wel te zeggen dat mijn ouders dat ook zijn, alhoewel ze dat niet zo vaak toegeven,” lacht Kim.

Kim Dingemans

Durven dromen

Kim zit vol positieve energie en heeft flinke ambities voor de toekomst. Als we vragen hoe de toekomst van D.S.G. eruitziet, antwoordt Kim: “Als een bedrijf vol tevreden medewerkers die trots zijn op hun werk en blij zijn deel uit te maken van ons team. Ik vind het belangrijk dat er een gezellige, prettige sfeer is waarbinnen er hard wordt gewerkt.”

Ook vertelt ze: “Samen met Rick en Robin hebben we een vijfjarenplan opgesteld. Hierin hebben we opgenomen dat we minimaal willen verdubbelen qua klanten, medewerkers én omzet. We willen flink groeien! Dus hier hebben we uiteraard per jaar doelstellingen voor toegespitst,” vertelt ze. Hierin blijft voor de jonge onderneemster het Tilburgs ondernemen centraal staan; gaan voor wat je wilt. Maar ook direct contact met onze klanten en korte lijntjes hebben.

En op de vraag welk Tilburgs pand Kim nog graag in haar portfolio zou willen toevoegen, hoeft ze niet lang na te denken: “Interpolis is natuurlijk voor alle Tilburgers een iconisch en herkenbaar bedrijf. Ik zou het heel gaaf vinden om dit bedrijf in de toekomst aan onze portefeuille toe te voegen! Ook is het een mooi doel dat Tilburg niet meer om een kwaliteitsbedrijf als D.S.G. heen kan. Overal waar je kijkt moet je de wit met zwarte busjes en onze goed geklede medewerkers aan het werk zien.”

Stil zitten is geen optie 

Dat Kim, Rick en Robin niet stil zitten blijkt uit het feit dat zij – naast D.S.G – nog een onderneming hebben genaamd ‘MRov onderhoud van vastgoed’.

Met MRov benutten ze hun kansen in het werkveld op het gebied van technisch onderhoud, facility services, en bouwmanagement op basis van een meerjarenonderhoudsplan. In eerste instantie richt MRov zich op zonwering en maakt de combinatie met technisch onderhoud, en de bewassing van glas en gevelelementen. Als klant krijg je inloggegevens voor een interactieve webportaal, waar ieder detail van jouw locatie in opgenomen is. Gebruikersgemak en volledige transparantie dus!

Powered by BDO

De reeks ‘Ondernemersverhalen’ wordt mede mogelijk gemaakt door BDO Accountants & Belastingadviseurs. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleren zij het lokaal maar zeker ook regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers. Zoals het verhaal van Felipe Muñoz Mateu (All Tape Supplies), Marcel Hamers (Hamers Metaalbewerking) en Daan van Venrooij (Van Venrooij Interieurbouw).

BDO Tilburg