Het ondernemersverhaal van Piet van Iersel: “De fietsenwinkel heeft letterlijk mijn naam, dus ik kan er niet onderuit!”

Piet van Iersel

Fotografie: Jelle Verschuuren

Het begon allemaal met een paar fietsen en een brommertje in de woonkamer van Piet van Iersel senior. Nu, zo’n 67 jaar later, is de fiets- en scooterspecialist niet meer weg te denken uit de Enschotsestraat. Het familiebedrijf heeft al die jaren niet stilgestaan. Sinds 2019 is het stokje overgedragen aan kleinzoon Piet junior: “Ons pa en ma hebben het altijd een beetje tegengehouden en vonden school heel belangrijk. Pa zei altijd: ‘Wanneer iets een winkeldeur heeft, betekent dat dat je er altijd moet zijn.’ Daar is geen woord van gelogen.”

Keurig op tijd stapt Piet, met een fiets aan zijn hand, de lift uit.  “Ik denk dat je de eerste bent die hier met een fiets binnenkomt”, lacht de receptioniste van BDO. Piet zet de tweewieler op zijn standaard en begint te vertellen: “Ik was nooit van plan om in de winkel te gaan werken, maar mijn laatste stage liep ik bij ons pa in de zaak. Toen wist ik: ik wil niets anders gaan doen.”

Elke dag is anders

Het is de afwisseling van de werkzaamheden en het klantencontact wat het werk in de winkel voor Piet zo leuk maakt: “Elke dag is anders. Je weet om acht uur ’s ochtends nooit wat er tot zes uur ’s avonds allemaal gaat gebeuren en wie je tegenkomt. Vanaf dag één werd ik in het diepe gegooid. In het begin wist ik helemaal niets van fietsen, maar ik leerde elke dag meer.”

Na zijn stage kwam het moment dat Piet vast in dienst ging bij het bedrijf van zijn vader. “Ik denk dat ik goed door mijn stageperiode heen ben gefietst, want ik mocht blijven. In het begin was het best even wennen om samen te werken met mijn vader, maar ons pa en ma hebben privé en werk altijd heel goed gescheiden gehouden. Thuis was ook écht thuis.”

In 2019 werd het stokje overgedragen aan Piet: “Ik werd steeds volwassener en ons pa moest aan z’n oude dag gaan denken. Er komen regelmatig klanten in de winkel die naar hem vragen. Nog steeds is hij elke dag in de winkel te vinden. Ik ben er ’s ochtends als eerste, maar het scheelt nog geen vijf minuten”, glimlacht Piet.

Trouwe collega’s

Ondertussen werken er zo’n negen mensen bij Piet van Iersel Tweewielers: “Onze werknemers zijn ontzettend trouw. We hebben één collega die al ruim vierentwintig jaar bij ons werkt en een andere collega doet dit al zo’n zestien jaar. Dat zorgt voor een hele fijne en vertrouwde sfeer. Ik voel me geen échte baas en heb me ook nooit ‘het zoontje van…’ gevoeld.”

In de wereld van de fietsen en scooters gebeurt genoeg. “Deze business is echt booming. Steeds meer mensen gaan fietsen, vooral nu bedrijven dit ook stimuleren met fietsplannen. Ik denk dat wij daarbij het juiste puzzelstukje zijn. Als je bij Slagerij Le Jeune in de binnenstad moet zijn, is dat met een auto bijna onmogelijk. Met een bakfiets ben je er zo.”

Aanbod en persoonlijke service

Wat Piet van Iersel Tweewielers onderscheidt van andere tweewielerzaken? “Ons aanbod en onze persoonlijke service zijn onze pluspunten. Wanneer iemand een fiets wil kopen, wil hij daar dezelfde dag nog op rond kunnen rijden. De populaire modellen hebben we daarom in verschillende maten op voorraad. Daarnaast heb ik geleerd dat het belangrijk is om uit te gaan van je eigen kracht. Wanneer je zelf tevreden bent, is het goed. Ik hou me niet bezig met concurrenten.”

Volgens Piet heeft ondernemen zowel voordelen als nadelen: “Je tijd zelf kunnen invullen en zelf beslissingen kunnen nemen, is een groot voordeel, maar tegelijkertijd ook een nadeel. Soms moet je slecht weer brengen, bijvoorbeeld wanneer de levering van een fiets of scooter langer duurt dan verwacht. Dat is moeilijk. De winkel heeft letterlijk mijn naam, dus ik kan er ook niet onderuit”, glimlacht Piet.

Toekomst

Drie jaar geleden werd Piet vader van zoontje Guus. Zou hij het bedrijf ooit overnemen? “Ik wist dat je dat ging vragen, haha! Het zou heel mooi zijn, maar ik sta er hetzelfde in als mijn ouders: het moet niet. Hij moet vooral doen waar hij gelukkig van wordt.”

Als rasechte Tilburger is Piet trots op onze stad: “Ik vind het mooi dat hier een ons-kent-ons-cultuur hangt. Ik weet dat het ondertussen een cliché is, maar als het in Tilburg lukt, dan lukt het overal, daar ben ik van overtuigd.”

Meer informatie

Wil  jij meer weten over Piet van Iersel tweewielers?  Neem dan eens een kijkje op deze website.

Powered by BDO

De reeks ‘Ondernemersverhalen’ wordt mede mogelijk gemaakt door BDO Accountants & Belastingadviseurs. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleren zij het lokaal, maar zeker ook regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers, zoals het verhaal van Denise Gulik en Hossein Eslahy (Céleste Originals), Koert van de Kerkhof (Kopak), Kim Dingemans (D.S.G. Schoonmaakbedrijf), Leander de Haas (H&H Security), Marcel Hamers (Hamers Metaalbewerking), Jan-Hein de Cock (Jan De Cock Mode) en Daan van Venrooij (Van Venrooij Interieurbouw).