Het Pater van den Elsenplein wordt opnieuw ontwikkeld

pater van elsenplein

Het Pater van den Elsenplein krijgt een nieuwe uitstraling. De gemeente en een projectontwikkelaar tekenden 15 december een overeenkomst voor de herontwikkeling van het plein. De gemeente vindt aantrekkelijke wijkwinkelcentra van belang voor de leefbaarheid van de wijken en dorpen.

Na jaren van vertraging gaan de gemeente en Van de Ven Bouw en Ontwikkeling met het plein aan de slag. Supermarkt Jumbo krijgt nieuwbouw op een andere plek aan het uiteinde van het plein (Landbouwstraat). Boven de nieuwe supermarkt komen huurappartementen. Het oude gebouw van de supermarkt wordt gesloopt. Daardoor komt er meer ruimte en openheid op het plein. Samen met een ontwerpbureau en een klankbordgroep van bewoners gaat de gemeente  in 2018 aan de slag met de invulling van het plein. De komende tijd wordt er gewerkt aan ontwerpen voor de bebouwing en moet er een bestemmingsplanprocedure doorlopen worden. Afhankelijk van het verloop van deze procedure kan eind 2018 de nieuwbouw beginnen.

Waarmaken

Wethouder Berend de Vries: “Een jarenlange wens van de buurt en de gemeente gaat in vervulling. Samen met alle betrokken partijen en de bewoners gaan we het de komende periode echt waarmaken”.

Aantrekkingskracht

Tilburg heeft veel winkels en winkelgebieden die dicht bij elkaar liggen. Elk winkelgebied is uniek en heeft een eigen aantrekkingskracht. Vaak is de supermarkt de belangrijkste trekker. Een goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid zijn pluspunten. Het wijkwinkelcentrum heeft tegenwoordig een bredere functie, als ‘hart van de wijk’. Ook na sluitingstijd van de winkels is het een plek van ontmoeting door de aanwezige horeca, andere bedrijvigheid of maatschappelijke voorzieningen. Daarom is de afgelopen jaren stevig de schouders gezet onder de herstructurering en uitbreiding van de Heyhoef, het Wagnerplein en het Paletplein. Het Pater van den Elsenplein is nu aan de beurt. Ook de verplaatsing van winkelcentrum Bernardusplein staat nog op het programma.