Het succesverhaal van ondernemer Leander de Haas van H&H Security: ‘Nakomen wat je belooft en respect hebben voor elkaar’

Leander de Haas

Leander de Haas begon elf jaar geleden het Tilburgse H&H Security vanuit zijn woning in de Tilburgse wijk Koolhoven. Inmiddels is er veel veranderd. Zo heeft Leander nu – tien jaar later – meer dan tweehonderdzeventig personeelsleden werken op allerlei locaties door heel het land. Wij nemen je mee in zijn verhaal. Waar zag Leander kansen om een eigen security-bedrijf op te zetten? Wat waren de uitdagingen en wat waren de allermooiste momenten in zijn carrière? Lees snel verder.

Fotografie: Jules van Iperen

Leander werkte als beveiliger op verschillende plekken toen hij dacht: dit kan beter. “Het kan anders en het moet anders,” vertelt Leander. “In die periode waren beveiligers nog wat stoffig en statig. Beveiligers waren de mensen in pak die stil op één plek zaten of stonden en strak voor zich uitkeken. Maar een beveiliger is veel meer dan dat. Als beveiliger ben je het gezicht en visitekaartje van de klant of op een evenement. Als het ware de gastheer of -vrouw. Wat mij betreft mocht dit gastheerschap veel meer naar voren komen.”

Mede vanuit deze ambitie is Leander H&H Security gestart. “Ik zag een beveiligersbedrijf voor me als een bedrijf dat klanten volledig kan ontzorgen. Dus op alle vlakken mensen kan inzetten. Of het nu gaat om beveiliging aan de deur, of om andere zaken in goede banen leiden. Dit heeft gezorgd voor de tweede tak van H&H Security: H&H Service. “Met onze service-tak bieden wij ook gastheren en gastvrouwen, brandwachten, verkeersregelaars en meer. Je zou kunnen zeggen dat dit de medewerkers zijn zonder het welbekende ‘V-tje’. Wanneer een klant wil dat zijn locatie, organisatie of pand volledig beveiligd moet worden dan bieden wij dat, inclusief de aanliggende service daarbij.”

‘Nakomen wat je belooft en respect voor elkaar’

Hoe groei je van een kantoor aan huis naar goedlopend en gezond bedrijf met bijna driehonderd  werknemers? “Helemaal in het begin was personeel vinden de grootste uitdaging. Het kan lastig zijn om mensen aan je te binden. In de eerste jaren werkten er vooral vrienden voor me. Ik zorgde goed voor ze en op werkdagen – als we bijvoorbeeld de hele dag op pad gingen naar een festival – vond ik het belangrijk dat niemand iets tekort kwam. Onderweg koffie en lunch, s ’avonds met zijn allen uit eten. Daardoor hield ik bijna niets over onderaan de streep. Maar ik heb altijd tegen die jongens gezegd: ‘in de toekomst, als we groter worden, groeien wij samen.’ Omdat ik toen goed voor ze ben geweest en mijn afspraken altijd nakwam, werken veel van de jongens van het eerste uur vandaag de dag nog steeds voor H&H. Deze binding is essentieel geweest en gebleven binnen mijn bedrijf. Nakomen wat je belooft en respect voor elkaar. Daar leef ik voor.”

De juiste persoon op de juiste plek

Met de omvang van het team dat Leander nu heeft werken, is deze persoonlijke band met iedereen natuurlijk lastiger. Waarin laat Leander nu de kracht van binding terugkomen? “Alle nieuwe medewerkers die bij ons binnenkomen, laten we een assessment doen. Daarbij kijken we waar de kracht van diegene liggen. In het begin steken we dus veel energie en tijd in een persoon, dat vinden wij belangrijk. We bekijken samen wat eventuele doorgroeimogelijkheden of passende opleidingen zijn. Je moet iedereen in zijn kracht zetten. De ene is heel goed in de beveiliging van de zorg, de ander past binnen een groot productiebedrijf. De uitspraak ‘doe maar een beveiliger’ werkt niet voor ons. De juiste persoon moet in het juiste plaatje passen. Ook hierdoor zien we dat ons personeel graag (en lang) voor ons blijft werken. En dat onze klant iedere keer weer verrast wordt door hetgeen onze beveiligers doen of leveren.

Eén team

H&H blijft groeien en dus werden er ook het afgelopen jaar veel nieuwe werknemers aangenomen. Ondanks dat staat Leander zelf graag dicht bij de dagelijkse werkzaamheden. “Overal waar ik kan helpen, help ik. Ik probeer iedere dag als één van de eersten op kantoor te zijn en te weten wat er speelt. Ik ben natuurlijk ook wel eens buiten de deur voor afspraken met klanten, maar ik wil er altijd zijn voor de dag start. Niet alleen voor werk gerelateerde zaken: ik wil ook weten hoe het met mijn personeel gaat. Ik laat mijn personeel niet ‘zwemmen’. We zijn één team: als iemand het te druk heeft en dreigt over te lopen, springen we allemaal bij. Daarom weet ik ook van bijna alles wat er speelt binnen H&H. Wanneer een klant belt en om de planner vraagt, kan ik 9 van de 10 keer de vraag ook beantwoorden. Dan zijn ze wel eens verbaasd. Ze zijn niet gewend dat de directeur zo dicht bij het werk staat,” vertelt Leander met een glimlach. Overigens geeft Leander toe dat het directieteam recent versterkt is en de interne organisatie verder is uitgebreid. “Om het bij de klant goed te doen moet het hart kloppen,” merkt Leander op.

Nog mooier dan het werk zelf

Op de vraag wat het mooiste moment van 11 jaar H&H Security is, kan Leander bijna geen antwoord geven. “Dat zijn er zo veel. Maar als ik dan echt iets moet noemen, is het de manier waarop ik met mijn werk (jonge) jongens verder kan helpen in hun leven. Sommigen komen binnen met best pittige privéomstandigheden. Als ik dan bij kan dragen aan een stukje stabiliteit, vind ik dat fantastisch. Dat is eigenlijk nog veel mooier dan het werk zelf: het feit dat ik met mijn personeel ook op persoonlijk gebied waardevolle dingen bereik. Ik wil dat mijn personeel trots is op het werk dat ze doen, dus ik zorg ervoor dat alle randzaken voor hen goed geregeld zijn.”

Wij zijn dan ook benieuwd wat Leander denkt dat de toekomst in petto heeft. “Ik denk eigenlijk dat we nu pas aan het begin staan. In de afgelopen tien jaar hebben we en mooie fundering neergezet, daarop gaan we nu doorpakken. Ik zou binnen de beveiliging graag nog meer specifieke dienstverleningen leveren dan we nu al doen. Ik weet zeker dat wij, met de huidige organisatie, ons bedrijf verder versterken waardoor wij alles aankunnen!”

Powered by BDO

De reeks ‘Ondernemersverhalen’ wordt mede mogelijk gemaakt door BDO Accountants & Belastingadviseurs. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleren zij het lokaal maar zeker ook regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers. Zoals het verhaal van Kim Dingemans (D.S.G. Schoonmaakbedrijf), Felipe Muñoz Mateu (All Tape Supplies), Marcel Hamers (Hamers Metaalbewerking) en Daan van Venrooij (Van Venrooij Interieurbouw).

BDO Tilburg