Het telefoonverbod voor op de fiets: dit is wat je moet weten!

telefoonverbod

Stuur jij ook wel eens een appje op de fiets of scrol je wel eens door je afspeellijst op zoek naar dat ene liedje? Dan weet je vast nog niet dat dat niet meer mag! Sinds 1 juli 2019 is dit bij wet verboden. Word je betrapt met je telefoon in de hand terwijl je op de fiets deelneemt aan het verkeer, kan dit je maar liefst €95,- kosten! Reden genoeg om je mobiel toch nog maar even in je broekzak te laten zitten tot je aan bent gekomen op de plaats van bestemming, want zeg nou zelf, dat appje, sms’je of belletje kan écht wel even wachten toch?

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door: Fietsenwinkel Tilburg.

Sinds 1 juli verboden

Vanaf 1 juli jongstleden is het dus bij wet verboden om je telefoon in je handen te hebben tijdens het fietsen. Nu hoor ik je denken: ‘betekent dat dan ook dat ik de kaart op mijn mobiel niet meer kan gebruiken om mijn weg te vinden ?’. Het antwoord hierop is heel simpel. Zolang je de telefoon namelijk niet in de hand houdt is er niets aan de hand. Als je op een veilige plek afstapt en dus niet meer deelneemt aan het verkeer, is het geen enkel probleem dat je bekijkt welke kant je uit moet fietsen. Écht handig is het natuurlijk niet om iedere keer af te moeten stappen om te bekijken welke kant je uit moet. Gelukkig zijn er daarom allerlei handige oplossingen hiervoor op de markt gebracht die het verkeer voortaan een stuk veiliger zullen maken! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het verbod en hoe je op een veilige manier toch je mobiel kunt gebruiken!

Wat mag niet meer?

Oké, het verbod is natuurlijk duidelijk. Wat sinds een aantal maanden bij wet verboden is, is het in de hand houden enof gebruiken van de telefoon terwijl je deelneemt aan het verkeer op de fiets. Appen, bellen, scrollen of wat voor handeling dan ook. Het mag sinds 1 juli 2019 allemaal niet meer!

Hoe moet het dan wel?

Zoals eerder al genoemd zit je soms in zo’n situatie dat je de weg niet weet. Even op je telefoon kijken waar je naartoe moet is dan natuurlijk de beste optie. Alleen dus niet als je je telefoon in de hand houdt want dat mag dus niet meer! Wat wel mag is je telefoon plaatsen in een houder aan je stuur. Dan kun je toch snel aflezen welke kant je uit moet fietsen zonder dat je je telefoon ervoor in de hand hoeft te nemen. Is een telefoonstandaard voor aan het stuur geen optie voor je? Dan kun je ook altijd nog je oortjes inpluggen en je wegwijs app je laten vertellen welke kant je op moet. Let er dan wel op dat het geluid niet te hard staat. Je hoort dan niet meer zo goed wat er om je heen gebeurt, wat gevaarlijke situaties voor jezelf en anderen teweeg kan brengen. Zet het geluid daarom op een matig volume en fiets bijvoorbeeld met slechts één oortje in, zodat je ook genoeg meekrijgt van het verkeer om je heen!