Het Textielplein bloeit en bruist

Het Textielplein wordt steeds leuker. Dat komt onder andere door de bewonersgroep die hier sinds kort veel initiatieven organiseert. De wijk bloeit op en buren leren elkaar weer kennen. Saskia Dellevoet  is enthousiasteling en medeoprichter van de bewonersgroep. We spreken haar samen met huismeester Marcel van Opheusden in het nieuwe WonenBreburg huismeesterkantoor over bewonersinitiatieven die de buurt direct opvrolijken.

Schoon, gezellig en sfeervol

De initiatieven stapelen zich op: een doe-dag, rommelmarkt en maandelijkse opruimdagen. De bewonersgroep is er maar druk mee. “In mei hadden we onze eerste doe-dag op het plein in het teken van textiel. Je kon er spinnen, tenten bouwen van textiel, bandweven, bloemen maken en er hing een hangmat van fietsbanden. Ook Inspiratiecafé Oud Noord was voor één keer op het plein. Alle bewoners in de omgeving waren welkom en het werd gezellig druk”, zegt Saskia opgewekt. “Om dit te realiseren hebben we onze banden aangescherpt met instanties zoals de gemeente, ContourdeTwern en WonenBreburg.”

Samenwerkingen

“Om de ‘Als je in de buurt Band’ van stroom te voorzien mochten ze stroom tappen uit ons nieuwe huismeesterkantoor”, vertelt Marcel. “ContourdeTwern regelde samen met ons gratis koffie en thee. We werken namelijk graag mee aan dit soort bewonersinitiatieven. Saskia wil samen met de bewonersgroep het Textielplein zijn ontmoetingsfunctie aan de buurt teruggeven. Door evenementen te organiseren, Zo leren buren elkaar weer kennen.”maar ook door het schoon te houden en vrij van hondenpoep.

fototextielplein
Foto’s: Ruud van Leeuwen

Zwerfstoelen vinden snel onderdak

Dat missen we in deze tijd vindt Saskia. “Vroeger wist je precies wie bij jou in de straat woonde. Tegenwoordig kennen we elkaar nauwelijks. We proberen zowel de huurders en kopers in de wijk te betrekken, instanties aan ons te binden en ook de ondernemers betrekken we graag. Met nieuwe inzichten en de enquête die we laatst hebben afgenomen, weten we waar de verrijking zit en wat de wensen zijn. Hiervoor houden we ook een Facebookgroep bij. Toen ik een tijdje terug zwerfstoelen op mijn stoep vond heb ik in die groep gevraagd bij wie ze mochten ‘wonen’ . Zo help je een ander en verloedert de buurt niet.”

“Dat soort dingen zijn toch fantastisch”, roept Marcel. Niet voor niets dat de bewonersgroep tegenwoordig ook wordt uitgenodigd voor het Hasselts Kwartiertje met o.a. RIBW, de politie en WonenBreburg zelf. Wij zijn benieuwd naar hun inzichten om zo samen voor een leuke, mooie, leefbare wijk te zorgen.

Start ook een bewonersgroep

Tijdens Inspiratiecafé Oud Noord eind vorig jaar was een van de onderwerpen de  zieke kastanjebomen op het Textielplein. Toen ontstond onder de aanwezigen het idee een bewonersgroep te starten: Textielplein Tilburg. Dit om te voorkomen dat een deel van het Textielplein door het verlies van de bomen een andere bestemming zou krijgen. Zijn er dingen in jouw wijk die je wilt voorkomen of veranderen? Toon initiatief en start een bewonersgroep. WonenBreburg luistert hoe dan ook graag naar de input van bewoners; het kantoor van huismeester Marcel zit op Textielplein 13.