Het verhaal achter de horecazaken in het gebied Stappegoor: “De nieuwe ontwikkelingsplannen brengen nóg meer leven in de brouwerij”

Een uniek aanbod van horeca en vermaak, altijd in ontwikkeling, voor iedere leeftijd wat te beleven en vlakbij het centrum van Tilburg. Dát is Stappegoor. Jumbo Foodmarkt, Asian Boulevard, De Beren, Burger ME, Subway en De Waterkant zijn dé gezichten van de horeca in het gebied Stappegoor. Lees mee over de bijzondere verhalen van de ondernemers en medewerkers in deze horecazaken. Ze dromen groot, stromen over van de creatieve ideeën en zorgen in het gebied Stappegoor voor een fantastische sfeer!

Jumbo Foodmarkt

Geert-Jan, de foodmarkt manager, heet ons hartelijk welkom bij de Jumbo Foodmarkt. Op weg naar de ontvangstruimte komen we de lekkerste verse gerechten tegen. “We bieden van sushi tot salades en van verse yoghurtjes met fruit tot rijkelijk belegde pizza’s,” vertelt Geert-Jan. De Jumbo is namelijk niet voor niets een Foodmarkt. Je kunt er allerlei verse gerechten verkrijgen om thuis of ter plaatse lekker van te genieten.

“Mensen uit de wijde omtrek weten de Jumbo hiervoor te vinden. Sommigen eten een hapje voordat ze naar de film gaan, anderen komen in de vroege ochtend voor een kopje koffie na het baantjes trekken.” Ook sporters en schaatsers zijn vaak geziene gasten voor de foodmarkt. Veel gasten die komen eten zijn klanten van de supermarkt. En gelijk hebben ze, want hoe ideaal is het om na het doen van boodschappen meteen een verse en gezonde maaltijd achter de kiezen te hebben? De Jumbo heeft – net als het gebied Stappegoor – grote toekomstplannen. “De wens is om door heel het land foodmarkten neer te zetten met een regionale functie zoals deze in Tilburg,” vertelt Geert-Jan. Daarin is het vinden en opleiden van goed personeel natuurlijk wel een must. “Gelukkig komen we nog redelijk goed aan enthousiaste hulp vergeleken met andere supermarkten. Het is nou eenmaal gewoon heel leuk om in een foodmarkt te werken.”

De specialiteit van de Jumbo Foodmarkt is volgens Geert-Jan dat ze zoveel zelf doen. “Er is een bloemist die op verzoek prachtige boeketten samenstelt voor klanten, een slijter die advies kan geven over de lekkerste wijnen voor bij het diner en er is een gigantische versafdeling.”

Asian Boulevard

Anton Chan (45 jaar) is de trotse eigenaar van Asian Boulevard. Eigenlijk vertegenwoordigt hij zelfs twee van de zaken in het gebied Stappegoor. In eerste instantie is hij namelijk begonnen met een sushirestaurant en later is daar een Koreaans restaurant bij gekomen. De twee zaken liggen pal naast elkaar. Collega’s helpen elkaar uit de brand waar nodig en zelfs gasten plukken hier de vruchten van. “Soms mogen gasten namelijk van twee verschillende kaarten bestellen als het andere restaurant vol gereserveerd zit.” De doelgroep van Asian Boulevard is enorm divers. Waar bij het Koreaanse restaurant vroeger voornamelijk internationale gasten kwamen, komen er nu ook veel lokale mensen. “Het kostte even tijd om de lokale bevolking te laten wennen aan deze nog redelijk onbekende keuken. Asian Boulevard is immers een van de weinige Koreaanse restaurants in Brabant,” vertelt Anton. Het geheim om gasten op de juiste manier te prikkelen is volgens Anton veel uitleg geven, geduld hebben en hulp bieden bij het kiezen van de verschillende gerechten. Gelukkig doen ze dat graag! Er werken een hoop mensen met kennis van de Koreaanse keuken, dat is dan ook een pré. “Alles is echter te leren, dus ook zonder ervaring en kennis kun je bij Asian Boulevard aan de slag.”

Sinds de lockdown(s) heeft Asian Boulevard het nog altijd druk met bestellingen en met afhaal. “Geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen.” Een gedeelte van de ruimte in het restaurant is daarom zo ingericht dat ze alle bestellingen goed kunnen organiseren. In het andere gedeelte kun je gewoon lekker ter plaatse genieten van de lekkernijen die ze je voorschotelen.

De Beren

Inmiddels zit restaurant De Beren Tilburg al bijna vijftien jaar in het gebied Stappegoor. Davey (31) is de assistent-manager bij De Beren. “Het is een heerlijke plek waar iedereen welkom is. Dat stralen we ook uit met de diversiteit op de kaart. Lekker genieten van de verschillende grill specialiteiten op de kaart, een gezellige Dare to Share vlak voor de film begint of een drankje met een borrelhapje voor of na de film. De keuze daarin is enorm!”  Voor elke doelgroep maken ze het aantrekkelijk om eens een bezoek te brengen. Veel gasten die hun weg naar De Beren vinden, komen volgens Davey voor een combinatie van een diner en een film in de Pathé bioscoop. “Lekker op de fiets vanuit Goirle of juist even het centrum van Tilburg ontvluchten.” Verschillende combinaties zijn mogelijk , zoals een Dare en Watch inclusief filmticket, voor groepen vanaf 12 personen bieden ze een 3 gangen menu aan. “Ook kun je bij ons terecht voor je afstudeer borrel, baby shower , vrijgezellenfeest of eens een gezellig samen zijn met collega’ s van je werk.” De toekomstplannen van het Stappegoorgebied zijn ook voor de Beren Tilburg een heel leuk vooruitzicht. Het “kale plein” wordt omgetoverd tot een gezellige huiskamer met veel groen. “Dit zal vast en zeker meer leven in de brouwerij brengen. En in combinatie met een nieuwe fietsbrug vanuit Goirle kan het voor een hoop nieuwe gasten zorgen,” aldus Davey.

Burger ME

Burger ME is op deze locatie gestart in Coronatijd, maar dat mocht de pret niet drukken. We spreken met Michel van der Flier (56 jaar) en franchisenemer van Burger ME in het Stappegoorgebied. “Van huis uit richten we ons het meeste op bezorging en dat kon in deze periode natuurlijk gewoon doorgang vinden.” Dat hebben ze dan ook met groot plezier gedaan!

De locatie vindt Michel top. “Het is een bewuste keuze geweest om niet in het centrum als zoveelste burgerzaak te starten. Hier voegen we écht iets toe aan het aanbod.” Zowel studenten als inwoners van Goirle en Riel weten hun weg te vinden naar de heerlijke burgers. Burger ME droomt groot. De 30 locaties die ze nu hebben, mogen er zeker drie keer zoveel worden. Met een leuk team en hamburgers van hoge kwaliteit moet dat vast lukken volgens Michel. “Want die kwaliteit is écht onze specialiteit! Je kunt de burgers zelf samenstellen en we hebben een uitgebreid vegan en halal aanbod. Daarnaast werken we met verse ingrediënten, alle hamburgers zijn minstens 150 gram, ze worden met een grote glimlach klaargemaakt én ze zien er daadwerkelijk uit zoals ze op de menukaart zijn afgebeeld.”

Subway

Kim Bijsterveldt (41 jaar) is samen met haar man Johan Bijsterveldt eigenaar van verschillende Subways in Brabant. Zo ook de Subway in het gebied Stappegoor. Een eigentijdse zaak met Subs (zoals de overheerlijke broodjes hier genoemd worden). Kim vertelt dat de Subway al ruim 12 jaar op deze locatie zit. “Tijdens de lockdown is de gehele zaak in alle rust verbouwd. Fris, nieuw en eigentijds. Leuk voor de gasten, want juist in Tilburg eten heel veel mensen hun lekkernijen in de zaak op.” Dat laatste is geen enkel probleem, want deze Subway heeft zo’n 80 zitplaatsen.

Volgens Kim is de Subway een hele mooie toevoeging voor het aanbod van horeca in het gebied Stappegoor. “Alle zaken spreken net weer een andere doelgroep aan en iedereen heeft echt iets anders te bieden. We hebben ook goed en gezellig contact met de andere horecazaken. En we lenen zo nu en dan augurken aan elkaar uit.”

Studenten van onder andere Fontys, Avans en ROC weten de Subway in het bijzonder te vinden. Lekker even lunchen tussen de colleges en al het studeren door. “Ondanks de stabiele doelgroep is de vraag naar broodjes de laatste jaren sterk veranderd. De vegan en glutenvrije broodjes vliegen ineens de deur uit. Daar hebben we uiteraard het aanbod op aangepast zodat iedereen ruime keuze heeft,” vertelt Kim.

De Waterkant Stappegoor

Wat vroeger La Piscine heette, heet nu De Waterkant Stappegoor: het gezellige restaurant bij het zwembad. Je kunt er een lekker ijsje, een warm frietje of een snelle snack scoren na een duik in het zwembad. Op te peuzelen op het terras binnen of buiten. Sinds 1999 is Peter Visser (61 jaar) de horeca-exploitant. “Vele kinderfeestjes gebruiken De Waterkant als uitvalsbasis. Hoewel het ’s ochtends na het baantjes trekken vooral vol zit met senioren die van een welverdiend kopje koffie genieten. Ook puur voor de gezelligheid als ze zelf niet (meer) kunnen zwemmen.”

De tijden veranderen constant. “Waar het zwembad Stappegoor vroeger altijd open was, zijn ze nu soms ook gesloten. Waar vroeger nog geregeld pool party’s georganiseerd werden, richten ze zich nu meer op gezinnen met kinderen en kinderfeestjes. En waar je voorheen makkelijker aan personeel kwam, is dat nu een stuk moeilijker.” Voor de Waterkant betekent dat constant aanpassen, maar dát vindt Peter juist een hele leuke uitdaging! Zo heeft hij als oplossing voor het personeelstekort bijvoorbeeld een tof beloningssysteem bedacht.

De specialiteit van De Waterkant? Dat is Volgens Peter zonder twijfel de kinderfeestjes. “Je kunt kiezen uit verschillende arrangementen. Lekker met frietjes, pannenkoeken of tosti’s en natuurlijk een drankje en een ijsje. En als ze helemaal uit willen pakken, dan kan er ook een clinic zeemeermin-zwemmen bij geboekt worden! Dat loopt als een trein.”

Meer informatie

Wil je meer weten over het gebied Stappegoor? Of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen die er plaatsvinden? Check dan de website.