Het verhaal achter de online kermisgeluiden

online kermisgeluiden

Attentióóón, alweer een winnaar en dáár gaan we wéér! Misschien staat ‘ie ook wel op jouw smartphone, zo’n vrolijke kermisgeluiden-app. Eind jaren negentig werden ruim veertig geluiden opgenomen door het Tilburgse internetbedrijf Estate, dat gebeurde handmatig en deze werden vervolgens online gezet. Ivan Mols ging destijds langs bij de kermisexploitanten om die o zo bekende soundbites op te nemen voor de eerste kermiswebsite. 

Verschillende apps met kermisgeluiden gebruiken nog steeds de opnames die Ivan destijds maakte. Hij vertelt dat het idee ontstond uit passie voor dit evenement maar ook een beetje uit noodzaak. “Estate zat in die tijd nog gevestigd aan de Heuvelpoort. Die was onbereikbaar tijdens de Tilburgse Kermis en daar kwam ook nog eens bij dat we middenin het lawaai zaten. We konden dus of op vakantie gaan, of iets doen met de Kermis. We kozen voor het laatste, ook omdat we het een mooi evenement vinden.”

Het idee achter de online kermisgeluiden

“We vonden het gek dat de Tilburgse Kermis nog niet online te vinden was. We besloten een website te maken met informatie over deze festiviteit en natuurlijk de geluiden. We gingen met dit idee naar de gemeente Tilburg en die waren dolenthousiast. Na een prettige samenwerking hebben zij de website zelfs overgenomen.” Een tijdje later heeft Estate de geluiden op het grote web gezet zodat iedereen ze zelf kon downloaden.

Pure nostalgie

Ivan is een rasechte Tilburger en opgegroeid met de Tilburgse Kermis. “Mijn ouders hadden een kroeg waar elke nacht de kermisexploitanten langskwamen voor een afzakkertje. Mijn familie was daarbij en de visboer kwam vaak ook nog even langs. Het was een grote, gezellige gebeurtenis, elk jaar weer. De klassieke geluiden zoals ‘alweer een winnaar’ brengen me regelrecht terug naar die tijd. Pure nostalgie,” vertelt hij vol enthousiasme.

Oehlalaah

Hij heeft toentertijd zo’n veertig geluiden opgenomen. “Ik ging met een DAT-recorder langs bij verschillende attracties. Ik ging de cabine in, sloot mijn apparaat aan en nam de geluiden op. Ondertussen vertelden de kermisexploitanten honderduit over de kermis.”

Er zijn sindsdien veel geluiden bijgekomen, hieronder vind je er zo’n honderd. Sommige kermisexploitanten hebben in de loop der tijd zelf een sound toegevoegd. “Als er bij een attractie een mooie dame staat te schitteren, dan is het natuurlijk leuk om daar een speciaal geluid voor te ontwikkelen.”

“Zie je wel dat dat cool was!”

Sinds de komst van de smartphone bestaan er verschillende apps speciaal voor kermisgeluiden, sommigen zijn gratis, sommigen niet. “Het zou natuurlijk mooi zijn als ikzelf op zo’n betaalde app was gekomen,” vertelt Ivan. “Maar,” voegt hij er lachend aan toe, “ik moet er vooral om lachen. Ik vind het gewoon heel gaaf dat die apps mijn opnames gebruiken. Als ik ze afspeel, denk ik meteen: zie je wel dat dat cool was!”

De leukste kermisgeluiden op een rijtje:

1 2 3 4

Achterbahn

Alweer een winnaar

Attention

Breakdance

Crazy Frog

Energy

Dynamite

Overgeven

Gogo!

Grijpers Instant Replay

Haha

I Feel Good

It’s Good Music

Jingle1

Jingle2

Jingle3

Jingle4

Kikkerspel

Lachen

Look Out Here We Go

Maak Hier Uw Keuze

Move It

Movin Train

Ohhh No

Opgepast Blijven Zitten

Politiesirene

Speedy Gonzales

Stoomboot

Time For Fun

Tuut Tuut

We Gaan Achteruit

Yabbadabbadoo

Afsluiting

Aftellen2

Are You Ready

Autoscooter Start

Cavalry

Congratulations

Doelpunt

Einde Van De Rit

Fluit

Funny Sound

Go

Grijpers

Hello Babe

Dit Is Het Allernieuwste Spel

It’s Number One

Kermistune

Kermistune2

Kermistune3

Kamelenrace

Kom Op Dan

Laser

Looney Tunes

Mexicaans

Move Your Ass

Oeh-lala

Okay Roll The Drums

Penningen

Roadrunner

Spookhuis Deur

Tempo Tempo

Turbo Op De Turbo

Vreemd Geluidje

We’re Flying High

Woody Woodpacker

Yiehoe

Alles over de Tilburgse Kermis

Kermis in Tilburg 2016
Check hier de leukste acties, evenementen, menu’s en foto’s van de Tilburgse Kermis…de grootste online attractie van Tilburg!