Het verhaal achter ‘Voor Niemand Bang’ bij Willem II

voor niemand bang

‘Niet de beste, maar wel de gekste; en we zijn voor niemand bang!’ Iedereen die de afgelopen anderhalf jaar bij Willem II is geweest of de club volgt, kent het supporterslied dat inmiddels wel het lijflied van Willem II mag worden genoemd. Maar waar komt het vandaan? Hoe is het ontstaan en hoe is dit nummer zo populair geworden? Wij nemen je mee in het verhaal achter ‘Voor Niemand Bang’. 

Ontstaan ‘Voor Niemand Bang’

De Willem II variant op het ‘Bella Ciao’ uit La Casa de Papel ontstaat in de zomer van 2018. Fanatieke supporters op de KingSide (de fanatieke supporterstribune van Willem II) hebben regelmatig contact met elkaar over nieuwe ‘songs’ op de tribune. Een van die fanatieke supporters kwam op een lied dat in Italië op de tribune werd gezongen. Al snel werd hier een Willem II-variant opgemaakt.

Wist je dat de Willem II-variant in eerste instantie langer was dan de variant die je momenteel in het stadion hoort? Namelijk:

Wij Zijn Willem II, komen uit Tilburg
Woohoohoo, hohohoo, hohohohohoo,
Niet de beste, maar wel de lèèpste, nee we zijn voor niemand bang!

De eerste wedstrijd dat het nummer op de tribune te horen was, was tijdens FC Groningen – Willem II op vrijdag 17 augustus 2018. De wedstrijd erop, thuis tegen Heracles Almelo, galmde het nummer (de ingekorte en huidige variant) voor het eerst door het Koning Willem II Stadion.

Inhaken

Tijdens de wedstrijd tegen Heracles en de uitwedstrijd daarop tegen PSV werd er een element aan het nummer toegevoegd: inhaken. Inmiddels is het inhaken een typische Willem II traditie en wordt er bij iedere wedstrijd massaal ingehaakt als er wordt afgetrapt.

Het nummer wordt momenteel op vaste momenten gezongen: bij de aftrap en samen met de spelers na een winstpartij.

Voor Niemand Bang hardstyle editie

Het nummer werd pas echt populair toen Willem II supporters de studio in gingen om een hardstyle-editie van het nummer te maken. Hierin wordt gerefereerd naar het lied dat op de tribune te horen is en de vriendschapsbanden met Bristol City en Royal Antwerp FC. Het nummer is op Spotify bijna 200.000 keer gestreamd en op YouTube ook zo’n 180.000 keer bekeken. Vanaf het moment dat dit hardstyle-nummer werd gereleased, is het nummer niet meer weg te denken in het Tilburgse nachtleven en op festivals in de regio. Zelfs op een festival als Intents was het nummer te horen!

Tifosi actie

Ook de jongens van Tilburg Tifosi grepen het nummer aan voor een prachtige sfeeractie voorafgaand aan de gewonnen derby tegen NAC Breda op zondag 20 januari 2019. Ze maakten een groot hijsdoek op de KingSide dat werd begeleid met een groot spandoek met daarop de tekst: En we zijn voor niemand bang. In combinatie met het nummer op de achtergrond en de rode & blauwe vlaggen, leverde dit een prachtig beeld op!

Voor Niemand Bang gekte

De echte gekte ontstond eigenlijk pas toen Willem II de bekerfinale bereikte. Er werden duizenden shirts verkocht met daarop ‘Voor Niemand Bang’, je zag vlaggen en petten met de leus en zelfs een Fox Sport documentaire werd naar het lijflied van de Willem II supporters vernoemd. Waar normaal enkel de KingSide massaal liederen zingt van Willem II, stonden er tijdens de bekerfinale 17.500 Tilburgers ingehaakt mee te springen op het nummer.

Appartementen in de stad

Maar het kan nog gekker! Er worden zelfs appartementen vernoemd naar het supporterslied. In de Stationstraat wordt een appartementencomplex gebouwd met een Latijnse tekst in de gevel: ‘neminem timemus’. Dit staat voor ‘wij zijn voor niemand bang’. Architect Thomas Bedaux werd naar eigen zeggen geïnspireerd door de KingSide.

Willem II traditieclub

Willem II is een echte traditieclub en inmiddels kun je wel concluderen dat het inhaken een nieuwe Tilburgse traditie is. Vanaf dit seizoen roepen Willem II supporters ook andere vakken behalve de KingSide op om massaal in te haken bij de aftrap. Daar geven duizenden supporters in de rest van het stadion gehoor aan.

Oftewel: ‘Voor Niemand Bang’ en het bijbehorende inhaken is onderdeel geworden van de clubcultuur van Willem II. De tekst slaat op het feit dat Willem II misschien niet de beste ploeg heeft, maar dat de supporters altijd achter de club blijven staan. Wij genieten wekelijks van de Willem II supporters en de sfeer in het Koning Willem II Stadion en in de uitvakken in de rest van het land.

Niet de beste,
maar wel de gekste
en we zijn voor niemand bang!