Het verhaal van Preben Horsten, van tassenmerk BURKELY: ‘Van positieve reacties op een collectie krijg ik een enorme boost’

Preben Horsten

In ‘ondernemers in de spotlight’ nodigt VDT Advocaten mooie Tilburgse bedrijven uit voor een goed gesprek. Preben Horsten (30 jaar) staat aan het roer van het prachtige Tilburgse tassenmerk BURKELY. Met inmiddels meer dan duizend fysieke verkooppunten in zo’n vijftien landen is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een begrip in de modebranche. Het verhaal van BURKELY gaat ruim 72 jaar terug in de tijd, toen Prebens opa het bedrijf begon vanaf zijn zolderkamer in Waalwijk. Dit is het verhaal achter de groei van het tassenmerk.

Fotografie: Jules van Iperen

Want hoewel Preben nu directeur is van het bedrijf dat zijn opa – en daarna zijn ouders – al die jaren met liefde hebben geleid, was dit niet vanaf moment één zijn ambitie. “Ik heb een studie gevolgd in de muziek en entertainmentindustrie, hier in Tilburg. Ik had toen veel interesse in de wereld van evenementen en was nog helemaal niet bezig met een eventuele rol in het bedrijf van mijn ouders. Tot ik in de eindfase van mijn studie veel vrije tijd had,” vertelt Preben. “Ik had meer tijd vrij om te werken, waardoor mijn vader zei ‘kom maar bij ons werken’. Met het idee dat ik dit een half jaartje zou gaan doen, ben ik bij BURKELY gaan werken. Dit is inmiddels ruim acht jaar geleden en ik ben nooit meer weggegaan.”

Maar eerst even terug naar het begin. Oorspronkelijk komt het bedrijf uit het leerwalhalla van Nederland: Waalwijk. Waar Tilburg een echte textielstad is, staat Waalwijk bekend om de vele leerlooierijen- en fabrieken. Na een lange tijd in Goirle gevestigd te zijn, is het tassen merk recent verhuisd naar een gloednieuw kantoorpand in Tilburg. “Inmiddels werken we hier met een team van 25 man. We bestaan dit jaar 72 jaar en zijn daarmee één van de oudste lederwarenbedrijven van Nederland. Mijn vader heeft het bedrijf op den duur van mijn opa overgenomen en ik ben trots dat ik nu het stokje van hem heb overgenomen.”

Van generatie op generatie

“Toen ik bij BURKELY kwam, ben ik begonnen als inkoper. Daar kwam ik erachter dat er zoveel interessante dingen komen kijken bij het managen en sturen van een merk. Ik vond met name de internationale handel heel interessant. En dat geldt voor mij nog steeds als het leukste onderdeel van mijn werk,” vertelt Preben. “Toen mijn vader ongeveer zes jaar geleden aangaf te willen gaan afbouwen in zijn werk, wist ik zeker dat ik zijn opvolger wilde worden.”  

Maar vader Cees Horsten is zeker nog niet uit beeld. “Hij is eigenlijk nog dagelijks op kantoor te vinden en hij houdt alle ontwikkelingen op de voet bij. Ook mijn moeder was, en is, nog steeds betrokken. Zij heeft altijd het ontwerp van de tassen gedaan. Ik heb alle ontwikkelingen daardoor al vanaf vrij jonge leeftijd meegemaakt. Op vakantie liepen we altijd even warenhuizen binnen waar ons merk verkocht werd, dat is natuurlijk supergaaf om te zien. Ook bekeken we dan het andere aanbod in leren producten. Maar werk moest ook werk blijven. We hadden daarom de strenge regel dat het huis niet te veel over werk mocht gaan. Die werd over het algemeen goed nageleefd,” glimlacht Preben.

Preben Horsten

Merkidentiteit en productie

“Naast ons eigen merk, produceren wij ook tassen en klein lederwaren voor merken als Sacha, Manfield en HEMA. Dit doen we onder de noemer van ons private label. Dat is een hele andere tak van sport, waarin veel meer prijsconcurrentie schuilgaat,” legt Preben uit. Waar voorheen het private label het grootste onderdeel was van BURKELY, is dit vandaag de dag juist omgedraaid. “Toen was de verdeling private label en eigen merk 80/20, nu is dat precies andersom. We vinden het allemaal tof om aan onze eigen merkidentiteit te bouwen en de naam BURKELY groot weg te zetten.”

En hoe verloopt het proces van ontwerp tot tas? “Op kantoor hebben we een team van designers die op de hoogte zijn van de laatste trends. Zij ontwerpen de designs voor de nieuwe collectie, daar worden eerst samples van gemaakt. Vaak worden er dan nog wat aanpassingen doorgevoerd om het model helemaal te perfectioneren. Wanneer we honderd procent tevreden zijn, wordt de collectie ingekocht. De productie hiervan vindt volledig plaats in India. Daar werken we met producenten die door de jaren heen goede vrienden van de familie zijn geworden. In de normale situatie – zonder corona – gaan we meerdere keren per jaar die kant op om de fabriek te bezoeken. De arbeidsomstandigheden zijn erg goed en de lijntjes zijn kort. Dat is voor ons dan ook echt een vereiste.”

Over de hele wereld

Wanneer we Preben vragen naar de mooiste momenten van zijn carrière, noemt hij de buitenlandse beurzen. “Op zo’n dag gebeurt er zoveel. Een mooi voorbeeld was een beurs in Duitsland, een aantal jaar geleden. Normaal worden er op beurzen geen deals gesloten, maar dit was een echte zogenaamde ‘schrijfbeurs’. Daar worden de deals en afspraken ter plekke rondgemaakt. Die dagen waren zo hectisch en dynamisch, maar daar krijg ik ook zóveel energie van terug. Met potentiële of bestaande klanten rondom de tafel zitten en handel bedrijven vind ik het allerleukst aan mijn werk. Op dat moment positieve reacties te krijgen op een collectie, geeft me een enorme boost.”

“We dromen dan ook echt van een toekomst waarin BURKELY over de hele wereld verkocht wordt,” vertelt Preben. “Laatst zijn Australië en Amerika op ons pad gekomen dus daar zijn we supertrots op. In Duitsland groeien we momenteel enorm, ook in Scandinavië gaat het steeds beter. Dat zijn hele mooie mijlpalen en daar ga je natuurlijk nog grootser van dromen. Ik weet zeker dat we met ons mooie team ver gaan komen in die ambitie! We doen het namelijk echt samen. Onze slogan is niet voor niets ‘We’ve got your bag’, dat geldt zowel intern voor het team, als voor de buitenwereld. Hoe gaaf als je straks ook een Tilburgs ontwerp kan kopen in China?”

Ondernemers in de spotlight

Het is niet voor niets dat VDT dit mooie Tilburgse bedrijf in de spotlight zet. BURKELY heeft inmiddels al een aantal jaar een mooie samenwerking met VDT Advocaten. Zij ontmoetten elkaar in 2017 op een netwerkevenement. Preben: “Het fijne aan VDT is dat ze heel benaderbaar zijn en dat je ze eigenlijk voor alles kan bellen. Dat maakt dat ze voor een advocatenkantoor, heel laagdrempelig voelen. Ikzelf ben als ondernemer ook down to earth en loop bijna nooit rond in een pak, dat past niet bij mij. Het feit dat het bij VDT ook zo voelt, maakt het een bijzondere en vooral fijne samenwerking. Je bent echt een sparringpartner van elkaar en het tellertje gaat niet direct lopen wanneer je met een vraag aanklopt.”

Binnen deze reeks spraken wij eerder met Cas Lapien van Verbunt Verlinden. Wil je meer weten over VDT? Bekijk dan eens de website of volg VDT op LinkedIn.

Preben (en andere ondernemers) bij Station88

Donderdag 30 september heeft Station88 weer een mooie inspiratiesessie gepland staan. Dan spreken er twee Nederlandse topsporters en twee topondernemers: de paralellen tussen topsport en topondernemerschap zijn de rode draad tijdens deze sessie. Eén van de sprekers is Preben Horsten. Wil jij erbij zijn? Bekijk het evenement dan op de website van Station88.