Het werk van de Oisterwijkse tekenaar Koen de Vreeze gaat de wereld over: ‘Elke tekening vertelt een uniek verhaal!’

Pure ambacht, dat is het werk van tekenaar Koen de Vreeze (40). Vanuit zijn atelier ‘Fabriekshuys’ in Oisterwijk tekent hij dagen achtereen om mensen en bedrijven te verrassen met de mooiste tekeningen. Een talent waarmee hij geboren is. In 2014 besloot hij om zijn kantoorbaan vaarwel te zeggen en zich volledig op het tekenen te focussen. Tijd om heel Tilburg kennis te laten maken met deze kunstenaar.

Of ja, kennis maken? Dat heeft Tilburg feitelijk al gedaan. In februari 2021 tekende Koen maar liefst tweehonderd gevels van Tilburgse horecazaken voor het project WeAr Tilburg. Deze tekeningen werden op truien en T-shirts gedrukt en verkocht aan de gasten van de horecazaken. Dit allemaal om tijdens de lockdown geld op te halen voor de horecaondernemers in zwaar weer.

‘Ik teken het liefst op de ouderwetse manier’

Vanaf het moment dat Koen als kind een potlood kon vasthouden, is hij bezig met tekenen. “Het liefste teken ik nog steeds op de ouderwetse manier. Gewoon met potlood en papier wat aanmodderen. Mijn stijl is een beetje afgeleid van de stripboeken Kuifje en Suske en Wiske. Maar dan wat meer realistisch en minder kinderachtig. Daardoor spreekt mijn werk een brede doelgroep aan.”

Koen werkt zowel voor bedrijven als particulieren. “Ik vind het vooral belangrijk dat mijn tekeningen een verhaal vertellen. Voordat ik ga tekenen, ga ik altijd in gesprek met degene waarvoor ik een tekening maak. Uiteindelijk moet de tekening namelijk een uniek verhaal vertellen. Vervolgens schets ik op papier, ga ik beelden en plaatjes zoeken op internet, maak ik een ontwerp, scan ik het in en teken ik het op mijn tekentablet af.”

‘De ANWB-cover is mijn hoogtepunt’

De bevlogen tekenaar werkt voor grote internationale opdrachtgevers. “ANWB benaderde me ooit of ik een tekening wilde maken voor een advertentie in hun tijdschrift. Later tekende ik ook voor een artikel in het magazine. Op een gegeven moment mocht ik zelfs de cover tekenen, dat is wel mijn hoogtepunt tot nu toe. Toen ik vroeger op de grafische opleiding zat, zeiden ze altijd: ‘Als je in het Veronica Magazine, De Telegraaf of de ANWB Kampioen komt te staan, heb je het gemaakt’. Dat is me in ieder geval al gelukt.”

Daarna volgen verschillende andere grote merken die voor diverse marketinguitingen Koen inschakelen als tekenaar. “Ik werk veel voor Citroën, Truckstar Magazine en Volvo. Ook ga ik voor Land Rover aan de slag, zij bestaan komend jaar 75 jaar. Maar ik heb ook getekend voor een BMW-magazine dat in Engeland en Duitsland is uitgekomen.”

Veel automotive dus. “Dat is toevallig zo ontwikkeld. Het is mijn niche geworden, maar dat heeft ook veel te maken met de opdrachtgevers die ik vanaf het begin heb. Dan rolt het balletje toch een beetje die kant in. Maar eigenlijk kun je met mijn tekenstijl alles tekenen. Als het maar een mooi verhaal vertelt. Al houd ik wel van tekeningen waar nostalgie in zit. Dat zorgt automatisch voor verhalen namelijk.”

‘Mijn werk is internationaal’

Of het nu gaat om een tekening van het centraal station in Tilburg, Amsterdamse gevels of cartoons: Koen draait er zijn hand niet voor om. Maar zijn werk gaat inmiddels ook internationaal. Zo heeft hij ruim 11.000 volgers op Instagram. Als hij daar werk op plaatst, komen de aanvragen al snel. “Dat vind ik zo gaaf aan tekenen. Mijn werk kent geen landgrenzen en spreekt mensen van over de hele wereld aan. Ik sta er zelf ook vaak van te kijken waar de aanvragen allemaal vandaan komen. Portugal, Dubai, Amerika, Denemarken: er zijn over de hele wereld tekeningen van mij te vinden.”

Met de tekeningen die Koen maakt, is hij al snel meerdere dagen bezig. “Het is echt een ambacht en heel tijdrovend. Er zitten erg veel details in het werk en het is ook niet zo dat je uren achtereen kunt werken. Soms moet je je werk ook even wegleggen en er later weer mee verdergaan. Al met al is het een enorm tijdrovend proces.”

‘De mogelijkheden zijn eindeloos’

Koen werkt veel in opdracht van bedrijven. Hij merkt dan ook dat steeds meer bedrijven tekeningen gebruiken in hun marketing-uitingen. Logisch ook. “Door mijn werk, kijk ik zelf ook aandachtig naar de marketingcampagnes van bedrijven. Daarin wordt veel gebruik gemaakt van foto’s, video’s en grafische vormgeving. Maar tekeningen maken het toch net wat spannender. Daar zouden wat mij betreft veel meer bedrijven aan kunnen denken.”

Hij voegt toe: “De mogelijkheden zijn ook eindeloos. Met tekeningen kun je maken wat je wilt. Je kunt een oude foto nieuw leven inblazen of tekenen in een bestaande foto bijvoorbeeld. En de mensen die je wilt bereiken zullen altijd verrast zijn omdat een tekening opvalt tussen foto’s en andere communicatie-uitingen.”

Meer informatie

Ben jij op zoek naar een mooie gepersonaliseerde tekening? Voor aan de muur thuis, als behang, ansichtkaart of iets anders? De mogelijkheden zijn zoals je leest eindeloos. Of lijkt het jou gaaf om voor jouw bedrijf of het bedrijf waar je werkt een tekening te laten maken? Neem dan vooral vrijblijvend contact op met Koen. “Ze moeten me vooral bellen. Ik ben namelijk altijd heel erg nieuwsgierig naar het verhaal wat mensen te vertellen hebben. Dan start het creatieve proces meteen in mijn hoofd en ga ik met liefde voor ze aan de slag!”

Zijn contactgegevens, portfolio en werk zijn te vinden op zijn website. Hier kun je ook verschillende tekeningen op posterformaat aanschaffen. Vergeet Koen ook niet te volgen op Instagram. Zo blijf je helemaal op de hoogte van zijn meest actuele werk.