Het Witte Kasteel in Loon op Zand behoort tot de vijftig kastelen die meedingen naar de titel ‘Mooiste kasteel van Nederland’

De stemmen van het publiek zijn bepalend: welk kasteel mag zich op 6 juni de “Dag van het kasteel”, het mooiste van Nederland noemen! Drie kastelen in deze regio staan op de zogenoemde lijst van vijftig kastelen die de ANWB samen met de Nederlandse Kastelenstichting en de rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft geselecteerd uit een totaal van zo’n 55o monumentale gebouwen. Er is alleen wel een belangrijke vereisten: de middeleeuwse bouwwerken moeten gemakkelijk toegankelijk zijn voor dagjesmensen. Ook moeten ze een (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht hebben en een ophaalbrug, torens en versterkte muren. Bovendien moet het genomineerde gebouw een Rijksmonument zijn en natuurlijk zijn oorsprong in de middeleeuwen hebben.

Sterke concurentie

En dat heeft Kasteel Dussen. Ageeth van Herpen van Stichting Vrienden Kasteel Dussen is verrast. ”Dit hadden we niet verwacht. We zijn niet zo bekend als andere grotere kastelen. We moeten het echt hebben van de liefhebbers, van mensen die het mooi vinden om alle kastelen te bezoeken. Ze komen wel hoor, vanuit Groningen, tot Limburg, maar Kasteel Dussen is dan een van de laatste kastelen die ze nog niet hadden bezocht. Dat we nu zijn genomineerd is een grote opsteker,” aldus Ageeth van Herpen. Kasteel Dussen is gebouwd in de dertiende eeuw. Het is er niet groot, eenvoudig is het ook en niet altijd toegankelijk. Maar volgens Van Herpen is juist die eenvoud een reden om van het kasteel te houden. Natuurlijk vindt iedereen zijn eigen kasteel het mooist, maar Kasteel Dussen is robuust en staat midden in de polder, als een parel in Athena. En als je binnen komt, zeg je meteen ‘wow’. Waarom? Vanwege de Toscaanse tuin die altijd bewaard is gebleven. ”Verwacht geen videopresentaties tijdens rondleidingen, maar ook geen hoge toegangsprijzen. Bij ons kost een rondleiding 4 euro, heel wat minder dan bij de commerciële kastelen. Maar je krijgt tijdens een rondleiding wel een rijk beeld van ons kasteel. En dan omarm je Kasteel Dussen meteen. Met een website en een Facebookpagina proberen we onszelf wat meer in de kijker te spelen. Dus je snapt dat ik nu via Facebook een bericht deel dat iedereen op ons moet stemmen,” aldus Van Herpen.

Het Witte Kasteel

Ook Het Witte Kasteel in Loon op Zand is een stuk minder bekend. Het landgoed heeft echter een rijke geschiedenis. Het kasteel kent zijn oorsprong in de late middeleeuwen, maar is in de loop der tijden meerdere malen grondig onder handen genomen. Het ligt er, vooral door de inzet van vrijwilligers, nog fraai bij ook. Ook zijn er regelmatig activiteiten, in ieder geval als corona geen spelbreker is. Francine Broos, voorzitter van stichting Het Witte Kasteel, is compleet verrast door de nominatie voor de titel Mooiste Kasteel van Nederland. ”Nee ik wist het nog niet, maar ik ben er erg blij mee! Het is ook geen alledaags kasteel. We kunnen in ieder geval alle publiciteit goed gebruiken. Er komt heel wat bij kijken om zo’n kasteel overeind te houden,” vertelt Francine Broos.

Stemmen

Steun Het Witte Kasteel met jouw stem. Stemmen kan gemakkelijk via deze link.

Over Het Witte Kasteel

Het Witte Kasteel in Loon op Zand is een trouw-, feest-, evenementen- en zakelijke locatie voor vergaderingen, bijeenkomsten, rondleidingen en condoleances. Het kasteel is uniek, bijzonder, historisch en veelzijdig. Op 19 september 2015 is het kasteel begonnen aan een nieuwe start. Sinds maart 2014 hebben ze hard gewerkt aan het opknappen van het kasteel, bijgebouwen en de tuin. Bezoek regelmatig de website om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en activiteiten. Zij zien er naar uit jou te mogen verwelkomen als gast op Landgoed Het Witte Kasteel.