Het Zuidelijk Toneel & Theaters Tilburg geven 500 Heri Heri maaltijden weg tijdens viering afschaffing slavernij

500 maaltijden

Het Zuidelijk Toneel geeft samen met Theaters Tilburg 500 gratis maaltijden weg onder de noemer Free Heri Heri For All. Ook het De Pont museum schenkt aandacht aan de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli.

Op locaties Theaters Tilburg en Het Zuidelijk Toneel staan koks een maaltijd genaamd heri heri te bereiden. Het Zuidelijk toneel sluit zich dit jaar aan bij het landelijke platform Heri Heri For All van KIP Republic. Heri heri is een bekend Afro-Surinaams gerecht met aardvruchten, zoute vis en ei welke op 1 juli af te halen is op locatie Theaters Tilburg of bij Het Zuidelijk Toneel.

Koloniale geschiedenis van Nederland

Het Zuidelijk Toneel brengt daarbij ook een theatrale beleving genaamd ‘Heritage from Royalty’. Vijftien jongeren hebben zich onder leiding van Myra Fanta Bodian verdiept in de koloniale geschiedenis van Nederland. Met als resultaat een (digitaal) museum bestaande uit verschillende performances. Gericht op dekolonisatie, culturen, filosofieën, geschiedenis én religie uit Afrika en Afrikaanse diaspora, geïnspireerd door de levenswijze en levensvisie van voorouders. Bij de heri heri maaltijd ontvangen alle bezoekers een pakket waarmee de performances thuis kunnen worden ondergaan.

Myra Fanta: “We willen met de tentoonstelling de kracht benadrukken die voorouders (kunnen) geven. En zichtbaar maken hoe hun aknowledgement invloed kan hebben op een veelkleurig toekomstbeeld vol gelijkwaardigheid en kracht.”

Samenleving verenigen

Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedachten de initiatiefnemers van KIP Republic dat juist tijdens deze movement en midden in de pandemie het de tijd is om de samenleving te verenigen en actief met elkaar in contact brengen. Want wat brengt meer samen dan het genieten van een bijzondere maaltijd?!

Ook in Amsterdam, Rotterdam, Almere, Leeuwarden en Den Haag zal Free Heri Heri For All weggegeven worden. Totaal zullen er net iets meer dan vijftien duizend mensen nationaal kunnen worden bediend op 1 juli.

Samenwerking Museum De Pont

Het Zuidelijk Toneel werkte voor ‘Heritage from Royalty’ ook samen met het De Pont museum. Daar is de tentoonstelling ‘The Things I Used To Do’ van Hans Broek (Veenendaal, 1965) nog tot 12 september 2021 te zien. Broek bezocht voor deze serie schilderijen locaties die een belangrijke rol speelden in de trans-Atlantische slavenhandel. Dat leidde tot confronterende werken, waarin kerkers, celdeuren en plantagehuizen fungeren als stille getuigen van een pijnlijke episode uit de Nederlandse geschiedenis. Het centrale stuk is ook als achtergrond voor het beeld van Heritage from Royalty gebruikt.

Maaltijd reserveren

Reserveren voor een maaltijd is gewenst en kan via deze website.