Historische Tilburgse lindeboom in chocolade gegoten

chocolinde

Leuk! Op 30 september wordt in Tilburg de Chocolinde gepresenteerd; een chocolaatje in de vorm van de historische lindeboom die vanaf het eind van de zestiende eeuw op de Heuvel in Tilburg stond. Vier eeuwen lang was deze boom de plek waar de streekbewoners elkaar ontmoetten, waar recht gesproken werd, het nieuws werd uitgewisseld en waar nieuwe liefdes ontstonden. 

Toen de boom in 1994 werd omgezaagd, ging dat gepaard met hevige protesten. En groot was de verbazing toen bleek dat in de holle stam een nieuwe loot was ontsproten. Zo werd de lindeboom niet alleen het symbool voor verbinding en voor de stad, maar ook voor het nieuwe leven.

Chocolinde

De Tilburgse ontwerpers Ivo van Leeuwen en Sander Neijnens begonnen in 2014 met het kunstproject TilburgsAns, een lettertype voor een stad zonder schreven. Vanuit het uitgangspunt om het karakter van de zesde stad van Nederland in een typografisch portret te vangen, ontwierpen zij niet alleen letters, maar ook vele pictogrammen van kenmerkende Tilburgse iconen. De lindeboom kreeg een pictogram waarin de jonge loot zichtbaar is in de contour van de boom. Dat pictogram vormde de basis voor het ontwerp van de Chocolinde.
In september 2017, anderhalf jaar na de lancering van het lettertype TilburgsAns, werd in samenwerking met Chocolaterie Albèrt en Marketing Tilburg begonnen met de ontwikkeling en productie van de Chocolinde, een heerlijk sjeklaatje van Tilburgse bodem.
In 2019 is het 25 jaar geleden dat de lindeboom omgezaagd werd. Vooruitlopend op dit herdenkingsjaar wordt de Chocolinde op zondag 30 september gepresenteerd tijdens de Dwalerij in de Tilburgse binnenstad. De chocolaatjes zijn vanaf die datum ook verkrijgbaar in diverse winkels, speciaalzaken en bij de VVV.