Hoe bespaar je op stadsverwarming in Tilburg? Een aantal tips!

geld besparen

Steeds meer huishoudens in Tilburg zijn actief aan de slag met energiebesparing. Zo worden huizen steeds beter geïsoleerd, wordt er dubbel glas geplaatst, zien we steeds meer warmtepompen en wordt er geopteerd voor een slimme thermostaat om de energiebesparing beter in kaart te brengen en actief te sturen. Er zijn echter een behoorlijk aantal woningen in Nederland waar gebruikt wordt gemaakt van stadsverwarming. Hiervan wordt vaak gedacht dat energiebesparing slechts amper tot niet mogelijk is, er bestaan echter wel degelijke enkele opties.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Stadsverwarming in Tilburg

Ook in Tilburg wordt gebruikgemaakt van stadsverwarming, onder de noemer warmtenet. Het grote voordeel hiervan is dat je als bewoner zelf geen kosten hebt aan een cv-ketel of onderhoud van je warmtesysteem. Bovendien is het een relatief duurzame manier van verwarmen. Er kleven echter ook nadelen aan, namelijk dat het niet mogelijk is om zelf een energieleverancier te kiezen. Je bent standaard verbonden aan een bepaalde energiemaatschappij en dus een bepaald tarief. Het is daarmee moeilijk om hierop te besparen, zeker omdat de gasprijzen naar verwachting enkel zullen stijgen.

Dit warmtenet in Tilburg is, samen met onder andere Breda en Oosterhout, onderdeel van het grootste warmtenet van leverancier Ennatuurlijk, waar in totaal 46.000 woningen en 375 bedrijven op zijn aangesloten. In Tilburg zelf wordt er voornamelijk gebruikgemaakt van dit warmtenet in het westelijke gedeelte van de stad, de Reeshof en Stokhassselt. Ten zuiden van Ringbaan Noord en ten oosten van Ringbaan West komt stadsverwarming bijna niet voor. Er wordt wel verwacht dat het aantal huishoudens dat aangesloten is bij dit warmtenet zal stijging met grofweg 700 aansluitingen per jaar. Het is echter onbekend waar dit het geval zal zijn. Toch zijn er al met al een behoorlijk aantal woningen waar door middel van simpele ingrepen bespaard kan worden op de energierekening van de stadverwarming, zonder te switchen van energieleverancier of grootschalig te isoleren of te verbouwen, iets wat voor huurders doorgaans ook niet mogelijk is. Wat kun je dan doen?

Slimme radiatorknoppen

Ten eerste is het slim je radiatoren te voorzien van slimme radiatorknoppen. Dit zijn knoppen die je monteert op je radiatoren ter vangen van de bestaande thermostaatknoppen. Via een app is het vervolgens mogelijk om de temperatuur per kamer te monitoren en in te stellen. Hierdoor maak je het dus mogelijk om een warmteschema te maken per kamer, waardoor je niet verwarmt als het niet nodig is, maar het wel aangenaam is wanneer je wél gebruikmaakt van de specifiek kamer. Je kunt zo niet per ongeluk de verwarming aan laten staan of onnodig energie verbruiken. Uit onderzoek blijkt dat je hiermee tot wel 30% zou kunnen besparen op je energierekening, terwijl de investering vrij beperkt is.

De radiatorknoppen dienen gekoppeld te worden aan een internetbridge, die je koppelt aan je router. Soms is er wel een extra zoneklep nodig om dit systeem op een goede manier te laten werken. Normaal gesproken worden deze knoppen namelijk gekoppeld aan een slimme thermostaat, wat bij stadsverwarming niet mogelijk is omdat je geen eigen cv-ketel hebt. Dat betekent echter niet dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van de voordelen van slimme radiatorknoppen. Laat je hierover informeren door een specialist. De bekendste merken van deze knoppen zijn Honeywel Evohome, Tado en EVE.

Radiatorventilatoren

Het lijkt zo eenvoudig, maar het werkt uitstekend om energie te besparen: radiatorventilatoren. Een radiatorventilator is een klein apparaatje dat je onder een verwarmingsradiator monteert. In dit apparaatje bevinden zich een aantal kleine ventilatoren die ronddraaien en ervoor zorgen dat de warmte sneller door de ruimte verspreid wordt. In de praktijk betekent dit dat er minder lang gestookt hoeft te worden om de gewenste temperatuur te bereiken. Volgens SpeedComfort, een van de twee bekende fabrikanten van radiatorventilatoren (naast Climatebooster), is het mogelijk om zo tot wel 30% aan energie te besparen, mede doordat de ventilatoren van het merk slechts €0,16 per jaar kosten aan elektriciteit. Radiatorventilatoren kosten ongeveer €50 per radiator, maar het is wel belangrijk om op te letten dat je het juiste type koopt. Er bestaan namelijk verschillende soorten (standaard radiatoren, extra smalle ventilatoren of een convector).

Combineren

Het is zelfs mogelijk bovenstaande twee opties te combineren, waardoor het energieverbruik bij stadsverwarming geminimaliseerd kan worden. Dan zou je zomaar enkele honderden euro’s per jaar op kunnen leveren als je momenteel in Tilburg woont met stadsverwarming.