Honderden banen in de zorg behouden door samenwerking

Tot 2018 verdwijnen naar verwachting bijna 1.500 banen in de zorg in Midden-Brabant. Door intensieve samenwerking willen werkgevers, gemeenten, onderwijsinstellingen en UWV minimaal 300 banen behouden. Daarom hebben alle betrokken partijen donderdag 25 juni op initiatief van De Zorgacademie Midden-Brabant een intentieverklaring ondertekend.

De intentieverklaring is een eerste stap richting verdere samenwerking. De betrokken partijen hebben afgesproken gezamenlijk de arbeidsmarkt goed te analyseren en in beeld te brengen. Deze marktverkenning moet leiden tot een gezamenlijk ‘masterplan’ waarin acties worden vastgelegd en de gewenste inspanningen van alle partijen staan beschreven.

Mobiliteit

De gezamenlijke aanpak moet onder meer resulteren in betere mobiliteit van de zorgmedewerkers en opleidingen die aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Want door een verschuiving in het gevraagde opleidingsniveau zijn in de toekomst andere competenties en vaardigheden van zorgmedewerkers vereist.

Grootste werkgever

De zorgsector is met circa 20.000 banen de grootste werkgever in de regio Midden-Brabant. Door alle veranderingen en bezuinigingen gaan de komende jaren veel banen verloren. De betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat ze door samenwerking creatieve en effectieve mogelijkheden kunnen vinden om medewerkers voor de zorgsector te behouden. Dit moet voorkomen dat gekwalificeerde arbeidskrachten in het sociale vangnet van gemeenten terechtkomen.

De intentieverklaring werd 25 juni ondertekend door verschillende zorgaanbieders, onderwijsinstellingen en gemeenten.