Honderden wijnen & culinaire gerechtjes: VINE geopend aan het Piusplein

Het Tilburgse Piusplein heeft er een hotspot bij: VINE. De knusse zaak, met binnen vijftig zitplaatsen, een terras voor twintig personen en een ruimte achterin de bar voor besloten gezelschappen, is sinds begin april geopend. De eerste reacties zijn lovend. “Het is supermooi om te zien dat we nu al een fijne groep met vaste gasten aan het opbouwen zijn.” Wij nemen een kijkje bij VINE en spreken met de 27-jarige eigenaresse Judith Kuijpers.

Ondanks haar nog jonge leeftijd, heeft ze er al een hele horeca carrière op zitten. Ze werkte drie jaar bij een sterrenzaak in Vught, ging naar Aruba en Australië om in de horeca te werken en vloog zelfs naar Zuid-Afrika om wijn te maken. Na een uitstapje in de catering, miste ze de gezelligheid van het restaurant. Toen het pand aan het Piusplein – waar ooit Italiaans restaurant Da Paolo en later Yammie’s was gevestigd – vrij kwam, wist Judith het meteen: dit wordt mijn tent.

De inspiratie voor het concept, deed Judith thuis op. “De gezelligheid van borrelen met vrienden aan de keukenbar terwijl de langoustines in de oven worden geschoven en er wordt genoten van mooie flessen wijn. Dat gevoel wilde ik vertalen naar een horecazaak.”

‘We hebben wijnen van de betere wijnhuizen’

Wijnen staan centraal bij VINE. In totaal staan er ongeveer honderd verschillende wijnen op de wijnkaart en het assortiment wisselt steeds door. “Je kunt bij ons terecht voor een lekker glas wijn voor €5,-, maar ook exclusieve wijnen die tot zo’n €450,- per fles kosten. De oudste wijn die we momenteel hebben liggen, komt uit 1994. Ik vind het fantastisch om te zien dat Tilburgers mooie wijnen waarderen en dat de eerste weken al veel mooie flessen wijn zijn open getrokken. Maar we hebben altijd tientallen wijnen openstaan om lekker per glas te proeven.”

Judith haar eigen favoriete wijn? “Een Bourgogne Chardonnay. Ik vind het vooral belangrijk dat we wijnen van de betere wijnhuizen kunnen aanbieden en dat iedereen welkom is. Of dat nu jonge meiden zijn die met vriendinnen een lekker glas wijn komen drinken of échte wijnkenners die een mooie fles wijn kunnen waarderen. De combinatie maakt het erg leuk.” Ook als je niet van wijnen houdt, is een bezoekje aan VINE de moeite meer dan waard. “Een Peroni van de tap kan menig bierliefhebber waarderen.”

‘Genieten van lekker eten en drinken’

Afgelopen maanden is het pand waarin VINE is gevestigd flink verbouwd en compleet gerenoveerd. De aankleding van de zaak heeft Judith zelf in handen genomen. In de zaak vind je veel groen, aardse tinten en een open keuken die aan de bar is gevestigd. Zo kun je letterlijk aan de bar in de keuken kijken en genieten van de gerechtjes die voor je neus worden klaar gemaakt. “We hebben verschillende bites voor bij de borrel, maar voor een hoofdgerecht ben je ook meer dan welkom. Je kunt in volgorde van driegangen genieten, maar ook verschillende gerechten bestellen en op tafel zetten om samen te delen. Dat laatste vind ik persoonlijk het leukst.”

Wat je dan zeker moet proeven? “De zalm tataki vind ik persoonlijk heerlijk, maar de langoustines zijn mijn all time favourite. We krijgen veel complimenten over onze burrata met radicchio, pijnboompitten en spek. Een steak tartaar is altijd goed natuurlijk. Als hoofdgerecht is de zeebaars met orzo, beurre blanc en kruidenolie mijn favoriet.” De volledige menukaart check je op de website.

‘We willen de Zwaanstraat gaan opknappen’

De omgeving rondom de gloednieuwe horecazaak is afgelopen maanden flink opgeknapt. Zo is er een appartementengebouw gebouwd en gaat VINE samen met de gemeente Tilburg werken aan het opknappen van de Zwaanstraat. “Dat straatje had een imago waar we graag vanaf willen. We gaan er een gezellig terras creëren met een mediterrane sfeer.”

Daarnaast gaat Judith zich meer focussen op het Vinehouse. Dit is een besloten ruimte achter de zaak die bestaat uit twee verdiepingen, met een eigen bar en een eigen toiletgroep. “Daar richten we ons op besloten gezelschappen. Je bent er welkom voor wijnproeverijen, workshops besloten evenementen.”

Meer informatie

VINE is vijf dagen per week van 15:00 – 00:00 uur geopend. Op dinsdag en woensdag zijn ze dicht. De eerste weken zijn zo druk geweest, dat ze het team willen uitbreiden. Zo zoeken ze nog medewerk(st)ers in de bediening en een kok die de chef-kok kan ondersteunen. Interesse? Mail dan snel naar info@vine-tilburg.nl.

Wil je meer weten over de gloednieuwe zaak? Check dan vooral de website. Daar vind je ook de wijnkaart en het menu voor de borrel of diner. Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen? Volg VINE Wine & Dine dan snel via Facebook en Instagram.