Hoofdluis heb je nooit alleen

Luis in je haar? Kammen maar! Deze boodschap geeft de GGD Hart voor Brabant mee aan ouders en kinderen. Want hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo, vooral onder kinderen. Vaak controleren is dus belangrijk. Ontdekt u hoofdluis? Dan is kammen met een netenkam de beste remedie. Maar maak ook huis, klas en knuffels grondig schoon en meld het de omgeving.

Na de zomervakantie lijkt het vaak alsof er een epidemie is van hoofdluis. Niet zozeer omdat hoofdluis dan meer voorkomt, maar omdat veel scholen dan luizencontroles houden. Kinderen hebben vaak hoofdluis zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Ze besmetten snel andere kinderen. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Het is goed om uw kind vaak op hoofdluis te (laten) controleren. Hoe sneller u erbij bent, hoe beter u de hoofdluis kunt bestrijden. Dat maakt de kans op verspreiding een stuk kleiner.

Goed controleren
Luizen zijn parasieten, ze leven van bloed. Het zijn grijsblauwe beestjes van een paar millimeter groot. Als ze bloed hebben opgezogen zijn ze roodbruin. Ze zitten vaak op warme plekjes; in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zijn grijs-witte stipjes die hardnekkig aan de haren plakken. De neten zitten dicht bij de hoofdhuid. Met het blote oog zijn ze lang niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen soms op hoofdluis, maar vaak merkt iemand er helemaal niets van. Hoe minder luizen in het haar zitten, hoe makkelijker ze weer weg te krijgen zijn. Inspecteer het haar van uw kind dus regelmatig met een luizenkam. Kam het haar vanaf de wortel, boven een wit vel papier. De luizen vallen op het papier en zijn dan gemakkelijk te zien.

Verwijderen
Vindt u hoofdluis? Dan zijn twee dingen belangrijk; bestrijden én voorkomen dat ze terugkomen. De beste manier om hoofdluis te bestrijden is de ‘kammethode’. Gedurende twee weken het haar elke dag grondig kammen met een netenkam. Pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Om de luis weg te houden, moet u ook de omgeving aanpakken. Beddengoed, knuffels en kleren wassen. Het huis en de auto grondig stofzuigen. Ontsmet ook alle borstels en kammen. Verder is het belangrijk dat u alle huisgenoten laat controleren. En dat u school, clubjes en vriendjes laat weten dat u hoofdluis hebt gevonden.

Voorkomen
Hoofdluis is nooit 100% te voorkomen. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiëne heeft dat niets te maken. Het helpt wel als u ervoor zorgt dat kinderen geen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen. Verder zorgt een luizencape of een plastic tas over de jas aan de kapstok (bijvoorbeeld op scholen) ervoor dat luizen niet kunnen overlopen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD Hart voor Brabant, via tel. 0900-4636443 (lokaal tarief), website www.ggdhvb.nl
Ook op www.gezondbrabant.nl vindt u meer informatie over gezondheidsonderwerpen.