Horeca Tilburgse binnenstad organiseert zomercarnaval in het tweede weekend van juli

zomercarnaval

Geen openbaar carnaval dit jaar? Dacht het wel! De horeca in de Tilburgse binnenstad organiseert in het weekend van 9 tot en met 11 juli 2021 namelijk zomercarnaval. “De stad moet drie dagen lang groen-oranje kleuren.” Dat vertellen de initiatiefnemers van Café de Baret, Studio en Live.

Wat er op dat moment mogelijk is en hoe het zomercarnaval plaats gaat vinden, dat hangt af van de regelgeving op dat moment. “Mocht het mogelijk zijn op dat moment, moet de stad uitpuilen met carnavalsvierders. Lukt dat niet, dan vieren we dat weekend carnaval binnen de dan geldende regels. Maar dat het tweede weekend van juli in het teken van carnaval staat, dat kan ik je garanderen,” vertelt Sebastiaan Groen, een van de initiatiefnemers.

Daarom bundelen de verschillende horecapleinen en -straten in de Tilburgse binnenstad hun krachten. “Het is natuurlijk wachten totdat het Piusplein een carnavalsevenement organiseert komende zomer. Of de Stadhuisstraat bijvoorbeeld. We vinden het zonde als er allemaal losse carnavalsevenementen ontstaan en dus bundelen we de krachten. De hele binnenstad staat van vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli in het teken van carnaval,” zegt Dennis de Reuver, ook een van de initiatiefnemers.

De keuze voor het weekend van 9 juli is niet voor niets. “Een week later staat de Tilburgse kermis op het programma. Op de kermis na is er in het centrum van Tilburg in de zomer niet gek veel te doen. De meeste evenementen staan namelijk in het voorjaar of najaar op het programma. Met het zomercarnaval willen we weer een tof evenement op de agenda zetten voor de vakantievierende Tilburgers.”

Perspectief voor Kruiken en Kruikinnen

Sebastiaan en Dennis merken het aan alles: mensen hebben weer perspectief nodig. Een stukje positiviteit deze barre tijden. “Wat er allemaal kan tegen die tijd, weten we niet. Maar dat we hoogstwaarschijnlijk weer het een en ander kunnen organiseren wel. Dat was afgelopen zomer namelijk ook zo. Tilburgers moeten zomercarnaval gewoon dikgedrukt in hun agenda zetten. Want dit wil je zeker niet missen,” zegt Sebastiaan.

De horeca in de binnenstad reageert positief op het idee van Sebastiaan en Dennis. “We hebben een rondje langs de horeca gedaan en iedereen is het er eigenlijk wel over eens dat we carnaval dit jaar niet aan ons voorbij kunnen gaan. Ook wil iedereen de krachten bundelen om er deze zomer een groot groen-oranje feest van te maken.”

Sebastiaan gaat verder. “Eigenlijk is het gewoon de bedoeling dat iedere kroeg of restaurant hun oorspronkelijke carnavalsprogramma naar dat weekend kopieert. Wij starten bij de Baret op vrijdagochtend bijvoorbeeld net als andere jaren met een carnavalsontbijt en nemen ook de rest van dat weekend het originele carnavalsprogramma over.”

Voor de stad, door de stad

De initiatiefnemers hopen dat ook andere bedrijven mee willen helpen om een mooie zomercarnaval te realiseren. “Door de coronacrisis hebben we als horeca weinig vet op de botten. Normaal gesproken pakken we met carnaval uit, huren we podia, licht en geluid, boeken we artiesten en besteden we veel geld aan de aankleding. Dat budget hebben we nu helaas niet,” zegt Dennis.

Sebastiaan roept dan ook op. “Heb jij een bedrijf en kun jij de horeca in Tilburg tijdens carnaval mee helpen met de aankleding, door sponsoring of op een andere manier? Dan horen we graag van jullie.” Dat kan door te mailen naar sharine@studio-tilburg.com.

“Zomercarnaval moet een evenement worden voor de stad, door de stad. Waarin we elkaar allemaal helpen en er na een enorme klote periode samen weer iets van gaan maken,” gaat Sebastiaan verder.

Meer informatie

Wij hopen natuurlijk van harte dat het zomercarnaval op een zo groots mogelijke manier plaats kan vinden. We blijven de ontwikkelingen rondom het evenement dan ook nauwlettend in de gaten houden.

Wil jij tot die tijd de Tilburgse horeca steunen? Check dan de website van WeAr Tilburg. Hier kun je namelijk kleding van je favoriete horecazaak aanschaffen. De winst gaat direct naar jouw favoriete horecaondernemer.