HRM101 tip van de week: voorkomen van fysieke klachten bij thuiswerken

Hoewel de eerste zorgmedewerkers al zijn gevaccineerd, kunnen we corona helaas nog niet achter ons laten. Door de huidige situatie werken nog steeds veel medewerkers vanuit huis. Het is niet verwonderlijk dat ze vaker bij de fysiotherapeut binnenlopen, omdat ze door het thuiswerken klachten hebben gekregen aan hun arm, nek en schouders. Veel medewerkers werken sinds maart 2020 al thuis en het aantal klachten is ten opzichte van de eerste corona-lockdown dan ook met 25% gestegen. Het is belangrijk om de fysieke gezondheid van medewerkers in de gaten te houden en mogelijke klachten te verhelpen. Hoe je dit precies kunt doen lees je hieronder. 

Tips voorkomen fysieke klachten thuiswerken

Tip 1: een goede thuiswerkplek

Niet alle thuiswerkers beschikken over een goede thuiswerkplek die ook voldoet aan de arbo-eisen. Hier kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een niet-verstelbare-stoel of een goed bureau waardoor ze een verkeerde zithouding aannemen. Controleer daarom of jouw medewerkers over een goede thuiswerkplek beschikken. Ga hierover het gesprek aan met de medewerker om dit te inventariseren. Daarnaast verhelpen een tweede scherm, een verstelbare bureaustoel, een losse muis en een los toetsenbord vaak de meeste fysieke klachten.

Tip 2: meer pauzes

Over het algemeen nemen thuiswerkers minder pauzes en werken daardoor voor een lange tijd inspannend. Het nemen van pauzes is belangrijk want medewerkers zullen hun zithouding onderbreken waardoor fysieke klachten zullen afnemen. Daarnaast zorgt een pauze ervoor dat medewerkers hun hoofd even leegmaken, wat nodig is om weer goed te kunnen werken. Laat de medewerkers daarom regelmatig een (korte) pauze nemen. Je kunt bijvoorbeeld bij iedere medewerker een agenda-afspraak inplannen met de titel ‘5 minuten benen strekken’. Jouw medewerkers zullen op deze wijze herinnerd worden om een pauze te nemen en ook weten dat je het nemen van pauzes aanmoedigt. Moedig ook het maken van een wandeling aan tijdens de lunchpauze.

Tip 3: zorg voor persoonlijke aandacht

Het is opvallend dat medewerkers tijdens deze tweede golf meer stress ervaren. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de tweede golf psychisch harder is aangekomen en dat een einde van de lockdown nog onbekend is. Stress zorgt voor een constante spierspanning en een hoge bloeddruk, wat weer kan leiden tot fysieke klachten. Maak stress daarom bespreekbaar en zorg voor persoonlijke aandacht. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook korte sessies inplannen met de teams onderling. Zeker omdat thuismedewerkers minder persoonlijk contact hebben, is het belangrijk om contact te stimuleren.

Meer informatie

Benieuwd naar meer tips van HRM101? Check dan de website voor meer informatie.

Benieuwd naar eerdere tips van de week door HRM101, bekijk dan deze artikelen.