Huizen uit Tilburg, Eindhoven en Groningen nog kans op titel

Nog drie studentenhuizen maken kans op de titel ‘Studentenhuis van het Jaar 2013’. Studentenhuizen Huize Naast Ernie uit Tilburg, Huize Zjem en Confiture uit Eindhoven en TBS5 uit Groningen wisten de meeste stemmen te verzamelen en hebben daarmee een plek in de finale behaald. Inmiddels hebben ze 72 studentenhuizen achter zich gelaten.

Huize Naast Ernie, 11 bewoners
Tilburg
In Huize Naast Ernie is een gezellige gemeenschappelijke kamer aanwezig die veel gebruikt wordt. De muren staan vol met wist-je-datjes. Ook pronkt het huislogo op de muur, een schildering van Ernie en Bert. Verder zijn er krijtdeuren, bewoners kunnen dus berichtjes voor elkaar achterlaten, is er een bierlijst en zelfs een speciale bucketlist voor Huize Naast Ernie. De bewoners organiseren elk jaar een huisfeest in de tuin, dat is dan meestal ook een goed moment om de boel eens flink onder handen te nemen. Er schijnt ook nog een duistere kelder te zijn waar oud-bewoners ‘streeplijsten’ bijhielden van mannen die seks gehad hadden. Bijna niemand van de huidige bewoners durft deze ruimte echter te betreden.

Huize Zjem en Confiture, 15 bewoners
Eindhoven
Een typisch studentenhuis: ranzig en rommelig. Er is een gezellige GK waar de bewoners regelmatig zitten, hier hangen foto’s en het wapen van het huis.
Het zijn eigenlijk twee huizen, Zjem en Confiture (ook wel ‘het achterhuis’ genoemd). Er heerst een soort ‘vete’ tussen de bewoners van beide huizen. De huisfeesten hier zijn een waar fenomeen in Eindhoven. Het is een traditie die zo’n dertig jaar teruggaat. Ze hebben ook een huiskat, die graag melk drinkt, net als de bewoners; dat helpt namelijk tegen de katers. Nare details: soms gaat er wat mis met de riolering, dan wil er nog wel eens iets omhoog komen.

Studentenhuis TBS5, 10 bewoners
Groningen
TBS5 is een gezellig studentenhuis met een open deurbeleid. Ondanks dat er geen GK aanwezig is, is Joep’s kamer omgetoverd tot gemeenschappelijke ruimte van het huis. Ook als hij niet thuis is, kunnen de huisgenoten daar chillen. Daarom is het op Joep’s kamer waarschijnlijk ook een gezellige rommel en is er een grote verzameling dopjes, lege flessen en sigarettenpeuken te vinden.
Naast de kamer van Joep zijn de algemene ruimtes bekleed met van alles en nog wat. Zo heeft het huis een bonte vlaggenverzameling, die stuk voor stuk als trofee na een lang stapavondje fungeren. Ook zijn de gangen opgeleukt met posters en is een huisgenoot creatief geweest met langspeelplaten. De escalatievogel, een pinguïnknuffel, is het teken dat een feestje uit de hand loopt. De vogel kwam tijdens het laatste feestje uit een raam ‘vliegen’ en belandde in een boom achterin de tuin.

De profielen van de huizen zijn hier te vinden: https://www.studentenhuisvanhetjaar.nl/contest/profile/index

Studenten.net ging de afgelopen weken bij de huizen langs om te kijken hoe gezellig het er was, van hoeveel producten in de koelkast de houdbaarheidsdatum was verstreken, hoe schoon de GK (gemeenschappelijke kamer) en badkamer waren en hoe hoog de stapel afwas reikte. Alle bevindingen werden genoteerd en de checklist is toegevoegd aan het profiel van het huis.
Ook is er van elk huis een video-item en een fotoreportage gemaakt, zodat bezoekers van de site een nog beter beeld van het studentenhuis krijgen. De video’s zijn ook te vinden op de profielpagina’s van de huizen.

Stemmen
Op de stempagina worden steeds twee foto’s of twee omschrijvingen van twee verschillende huizen naast elkaar getoond, waarbij op één van beide een stem uitgebracht kan worden. De foto’s worden afgewisseld met de omschrijving van de gezamenlijke activiteiten van het huis. Bezoekers van de website kunnen zo steeds kiezen uit het antwoord of de omschrijving die hen het meest aanspreekt of vinden passen bij een ‘ultiem studentenhuis’. Dan kunnen ze eindeloos doen (als ze willen). Bij deze antwoorden en foto’s is de naam van het huis niet zichtbaar. Het stemmen is dus ‘anoniem’.

Daarnaast kunnen bezoekers één keer per dag een voorkeurstem uitbrengen op één van de huizen. Beide manieren van stemmen wegen even zwaar mee. 

Stemmen op de drie finalehuizen kan vanaf morgen.

Battle
Naast het online stemmen kunnen de huizen punten (lees: extra stemmen) behalen door het in de offline battle tegen elkaar op te nemen. Wat deze inhoudt wordt volgende week bekendgemaakt.

Prijzen
Alle huizen die de halve finale hebben behaald winnen een deursticker voor het huis van Pimpjedeur.nl. Het winnende huis ontvangt sowieso 24 flessen Captain Morgan-rum. De andere twee huizen die de finale behalen krijgen ook een fles om hun verdriet mee weg te drinken. De andere prijzen worden later in de verkiezing bekendgemaakt.