Hulpboek voor kinderen IC-patiënten

Voor kinderen is een bezoek aan een ziekenhuis indrukwekkend. Zeker als ze naar patiënten op de afdeling Intensive Care (IC) gaan. IC-medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis hebben daarom hulpmiddelen ontwikkeld waarmee ouders en hun kinderen worden ondersteund. Het boek ‘Mees op bezoek’ legt in beeld en tekst uit wat kinderen op de IC allemaal tegen kunnen komen.

De begeleiding van kinderen is verpakt in een totaalplan, ontwikkeld door een team van deskundigen in het ziekenhuis. Dit is een primeur voor Nederland. Met onder meer een boek voor kinderen en een folder voor ouders. Ook is aandacht voor scholing en begeleiding van IC-medewerkers.

Lastig
Projectleider en IC-arts Anne Rutten van de locatie St. Elisabeth in Tilburg adviseert ouders hun kinderen – hoe klein ook – te betrekken bij de ziekte van hun naasten. “Vertel wat er aan de hand is. Vaak hebben kinderen goed door dat er iets speelt, maar begrijpen ze niet altijd wat dat precies is. Het is ook voor kinderen een spannende tijd. Dat moet je niet proberen weg te stoppen. Toch merken we dat veel ouders niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan.”

Boek ‘Mees op bezoek’
Als kinderen goed worden voorbereid kan een bezoek aan de IC heel waardevol zijn. Het boek ‘Mees op bezoek’ helpt ouders bij deze voorbereiding. Rutten: “Met foto’s en tekst laten wij in het boek zien wat kinderen op de IC tegen gaan komen. Ook is een folder gemaakt met praktische tips voor ouders van wie een familielid op de IC ligt. Met daarin adviezen over wat je wel en niet kunt vertellen aan je kinderen”.

Ondersteuning medewerkers
“Voor IC-verpleegkundigen en -artsen kan het begeleiden van kinderen, met name bij overlijden van een naaste, soms erg confronterend zijn. Daarom is het ook belangrijk om medewerkers goed voor te bereiden en te begeleiden”, vertelt Anne Rutten. “Als een kind tegen zijn stervende moeder zegt ‘mam, ik hou van je’ is het soms moeilijk droog houden. Maar deze herinnering kan later wel positief bijdragen aan de verwerking van het verlies. Het is dus belangrijk om IC-bezoek mogelijk te maken.”

Richtlijnen voor de begeleiding van kinderen bij een overlijden zijn vastgelegd in een protocol. Ook krijgen medewerkers les over dit onderwerp. En met de ziekenhuisfotograaf zijn afspraken gemaakt over het vastleggen van herinneringen vlak voor of tijdens het overlijden. Een team van deskundigen is betrokken bij ondersteuning van kinderen, waaronder een maatschappelijk werker, een psycholoog en een pedagogische hulpverlener.

Koffertje
Voor kinderen wordt een handig koffertje samengesteld met begeleidingsmateriaal. Hier zit bijvoorbeeld een infuus in en een beademingsbuisje, maar ook boekjes over het thema ‘dood en rouw’. “Met al deze ondersteunende materialen willen wij kinderen goed voorbereiden en proberen wij verwerkingsproblemen in de toekomst te voorkomen.”