IC-verpleegkundigen ETZ winnen Gouwe Peerke 2021

Gouwe Peerke 2021

Op zaterdag 28 mei hebben de IC-verpleegkundigen van het ETZ de verkiezing van het Gouwe Peerke 2021 gewonnen. De wisselbokaal en de geldprijs van € 1500,- werd in ontvangst genomen tijdens de uitreiking in Het Peerke Donders Paviljoen. Andere genomineerden waren Bijna Thuis Udenhout en WeCareNL. Dit jaar was het thema: ‘zorg voor kwetsbaren in coronatijd’. De uitreiking vindt traditiegetrouw plaats op 14 januari, de sterfdag van Peerke Donders. Vanwege de coronapandemie werd deze echter tot twee keer toe uitgesteld. Lees snel verder.

IC-verpleegkundigen van het ETZ

De keuze voor Gouwe Peerke van het jaar 2021 is gevallen op de IC-verpleegkundigen van het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis. Voor de jury was van doorslaggevende betekenis dat deze mensen voortdurend en telkens weer in de frontline stonden. Aanvankelijk werd dat bij het grote publiek in de volle breedte onderkend, maar in de loop van de afgelopen twee jaar is die aandacht verflauwd geraakt. De jury: “Terwijl het normale leven weer zijn weg heeft gevonden, voelt de zorg tot op de dag van vandaag de zware druk van de vele naweeën. Uitval van collega’s ten gevolge van de grote werkdruk, extra zorg voor patiënten die nog steeds gebukt gaan onder de gevolgen van corona, confrontatie met individuele personen en groepen in de samenleving die bleven twijfelen aan de zwaarte van de pandemie en daarmee ook aan de noodzaak van velen in de zorg om ware krachtsinspanningen te moeten leveren. Veel zorgmedewerkers zijn tot het uiterste gegaan en vaak is vergeten dat dit zeker ook zijn uitwerking heeft gehad op het thuisfront.

Het Gouwe Peerke 2021 voor de IC verpleegkundigen is ook een symbolisch teken van grote dank voor allen die ons met zorg door de pandemie hebben geloodst. Omdat zij voortdurend in de branding stonden kon voor velen de ergste brand worden voorkomen. Dat verdient respect en grote dankbaarheid.” De andere twee genomineerden, Bijna Thuis Udenhout en WeCareNL, ontvingen elk een bedrag van € 500,-.

Over het Gouwe Peerke

De verkiezing van het Gouwe Peerke vindt sinds 2010 jaarlijks plaats en is een initiatief van de Stichting Gouwe Peerke. Traditiegetrouw vindt de uitreiking van de wisselbokaal met cheque plaats op de sterfdag van Peerke Donders op 14 januari. De jury verkiest jaarlijks binnen het voor dat jaar vastgestelde thema een organisatie, persoon, vereniging of stichting uit de regio 013 met een barmhartig karakter. Eerder werden onder andere De Zonnebloem, Tante Pollewop, Geen Honger in De Wijk, Slachtofferhulp Tilburg en Maluku Tilburg met de titel beloond.