Inzakkende ijswanden van wel honderd meter hoog, ijsberen, walrussen en ongelooflijke kleurschakeringen. Wie de foto’s van poolreiziger, filosoof en natuurfotograaf Wim van Passel bekijkt, heeft het gevoel zelf op een ijsbreker het poolgebied te doorkruisen. De vele reizen en de bijzondere foto’s van Van Passel en zijn vrouw Jeannette hebben geleid tot een unieke tentoonstelling: IJzige Schoonheid. Behalve een aantal wandgrote landschappen bevat de tentoonstelling ook bijzondere foto’s uit Kamchatka en kostbare Inuitbeeldjes. In het Museumtheater draait een indringende documentaire van Jeroen Veldkamp over de reizen van dit bevlogen echtpaar. Vanaf 25 oktober te zien in Natuurmuseum Brabant in Tilburg.
Sinds hij het roer vijftien jaar geleden drastisch omgooide, hoeft Wim van Passel (1946) “zijn foto’s niet meer na te bewerken”. Van commercieel productfotograaf in een eigen studio werd hij natuurfotograaf in oogverblindende poollandschappen.
Dankzij steun van een grote groep sponsors reist hij jaarlijks naar (hoog-) arctische gebieden. Omvangrijke expedities, die vele weergaloze landschappen, zeegezichten en unieke portretten hebben opgeleverd. Maar hij maakt ook de schaduwkant van deze schoonheid zichtbaar: de kwetsbaarheid, de vergankelijkheid en de wreedheid. Walrussen met bloedend tandvlees door vervuiling, smeltende ijskappen, een kwetsbaar ecosysteem. Als kijker komen er veel indrukken op je af: bewondering voor de weidse en kleurrijke beelden, het besef van je eigen betrekkelijkheid, verbazing over de natuurwetten die hier nadrukkelijk op de voorgrond treden.
Van Passel legt zijn indrukken niet alleen op fotopapier vast. Vijftien jaar poolreizen hebben zijn visie op de schepping volledig veranderd. Enkele van die gedachten en filosofieën zijn in de vorm van citaten en toelichtingen bij de foto’s terug te vinden.
Kamchatka
De meeste mensen zullen Kamchatka alleen kennen van een spelletje Risk. Wim en Jeannette van Passel reisden er deze zomer heen en laten de bezoeker van IJzige schoonheid meekijken in dit schitterende schiereiland in het uiterste oosten van Rusland. Verwacht geen dikke lagen sneeuw; wel zwaveldampen en vogels op elk mogelijk bergricheltje. Nog nooit eerder waren in Nederland vergelijkbare natuurfoto’s van Kamchatka te zien.
Behalve deze prachtige beelden zijn er ook portretten van de bewoners te zien, gemaakt door Jeannette van Passel. De tentoonstelling bevat tenslotte ook nog een kleine, maar kostbare collectie Inuitbeeldjes.
Jeroen Veldkamp
Wie benieuwd is hoe een poolreis verloopt en wat dat met een mens doet, mag de indringende documentaire van cineast Jeroen Veldkamp zeker niet missen. Zijn dubbelportret, een cadeau aan het museum, laat de kijker kennismaken met het echtpaar Van Passel en met de vaak barre omstandigheden waarin het beeldmateriaal tot stand komt. Te zien als interview in de tentoonstelling en (in langere versie) in het museumtheater.
Lezing en meer informatie
Wim van Passel heeft talloze fotoboeken op zijn naam staan; over zijn poolreizen, maar ook over de Serengeti. Daarnaast kan hij uitermate boeiend vertellen over zijn reizen, over de indrukken en de gedachten die in die immense leegte door zijn hoofd spoken. Op dinsdag 10 november houdt hij een lezing in Natuurmuseum Brabant (vanaf 20.00 uur, zie www. natuurmuseumbrabant.nl). De toegang is gratis.
Meer informatie over Wim van Passel en zijn werk: www.tijdlozemomenten.nl