‘Ik wil je zien’

Onder het motto ‘Ik wil je zien’ werken de komende maanden politie, gemeenten, fietsenmakers en scholen intensief samen om het juiste gebruik van fietsverlichting in Midden-Brabant te vergroten. De actie start op maandag 27 oktober en loopt tot en met 11 januari.

Tijdens de hele actieperiode zal door de politie bekeurd worden. Zodat de pakkans groter wordt en de verlichting wordt aangezet. Maar voorlichting en educatie aan de voorkant is belangrijker. Daarom is aan alle scholen gevraagd een fiets APK uit te voeren, al dan niet met ondersteuning van lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland en/of uitgevoerd door fietsenmakers. Met daarbij extra aandacht voor de verlichting en de reflectoren. Volgens de ANWB zorgt een goed voor- en achterlicht op de fiets voor een kwart minder verkeersongevallen in het donker. De grootste groep (dodelijke) fietsslachtoffers zijn kinderen tussen de 10 en 14 jaar en daarom ligt dit jaar een extra accent op groep 8 van het basisonderwijs en de brugklas in het voortgezet onderwijs.

Alle 136 basisscholen en 27 voortgezet onderwijsscholen in de regio ontvangen een lesbrief over fietsverlichting en een set campagnematerialen. Alle fietsenmakers zijn gevraagd op scholen een fiets APK uit te voeren. Bovendien krijgen alle basisscholen voor de leerlingen van groep 8 extra reflectie stickers om de zichtbaarheid van de fiets aan de zijkanten te vergroten. In de afgelopen periode is in alle gemeenten met de scholen die deelnemen aan het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL) besproken hoe de scholen het beste aandacht kunnen schenken aan de fietsverlichtingsactie.

Door middel van spotjes op radio en TV, berichten in de media, posterframes langs de weg en via de communicatie middelen van de gemeenten wordt de verlichtingsactie aangekondigd en wordt het belang van goede fietsverlichtingsactie nog eens onderstreept.

De actie is een gezamenlijk initiatief van alle 8 gemeenten die in de regio Midden-Brabant samenwerken en de provincie Noord-Brabant. Ook in de andere regio’s in Brabant wordt aan de actie aandacht besteed. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijkste doel van de actie dat we met zijn allen begrijpen dat als het schemerig genoeg is, het aandoen van je fietsverlichting er gewoon bij hoort. Je gebruikt je verlichting niet alleen om zelf beter te zien, maar om beter zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van het jaar, met mist, regen, beslagen autoramen en veel duisternis geen overbodige luxe.