Improvisatieschool opent deuren in Tilburg met kick-off op 13 april

improvisatieshow tilburg

IT’s – Improschool Tilburg is officieel van start gegaan. Een plek waar cursussen improvisatietheater worden gegeven, voorstellingen worden gespeeld en community wordt gebouwd. Het is een initiatief van dramadocent Anne de Graaf, psycholoog David Khasho en presentator en improvisatie-acteur Mark Dekker. “Tilburg kent een best succesvolle improvisatiegeschiedenis, maar niet veel mensen weten ervan en daar mag best verandering in komen,” aldus Dekker. 

“Landelijke bekendheid van improvisatietheater kwam natuurlijk met de Lama’s, maar lokaal had je vroeger in Theater de NWE Vorst de uitverkochte Tilburg Tigers-shows, speelden de Landrotten hun voorstellingen in het toenmalige Café Joris aan het Piusplein en won TSV Rataplan meermaals Nederlandse studentenkampioenschappen,” legt De Graaf uit. Rataplan bestaat nog steeds, evenals hun afsplitsing Markering Ontbreekt. En nu wordt IT’s – Improschool Tilburg daaraan toegevoegd.

Improv Actually

De kick-off van IT’s is op 13 april met de geïmproviseerde comedy Improv Actually. De voorstelling wordt gespeeld in de Bibliotheek LocHal tijdens de Boekenweek over eerste liefdes. Het publiek bepaalt bij improvisatietheater waar de verschillende verhaallijnen over gaan. Misschien gaat het over een eerste vakantieliefde? Over hoe je eerste liefde en jij elkaar leerden kennen? Of juist over eenzaamheid zonder eerste liefde? De toegang is gratis en kaartjes zijn te reserveren via deze website. “Aan het eind van de avond kunnen bezoekers een bijdrage doen en beslist men zelf wat je de avond waard vond. En als iemand om welke reden dan ook niks kan of wil geven, is dat ook helemaal oké,” geeft Khasho aan.

Wat nog meer?

Een ander voorbeeld van wat je kunt verwachten, is het format Comedy Classroom waarbij een wetenschapper een bijzonder of grappig onderwerp uitlegt, waarna er verschillende scènes over dat thema worden geïmproviseerd. Of de aankomende Taal Battle waarbij een Nederlands en een Vlaams team onderling uitvechten wie de beste voorstelling ter plekke heeft bedacht op basis van taal. En er is de eerste cursus op 4 donderdagavonden in juni voor iedereen die zin heeft om te improviseren, ongeacht het niveau. De zomercursus is al te vinden via het Cursushuis van de Bibliotheek.

Bruisende improvisatiestad

De initiatiefnemers hopen van Tilburg weer een bruisende improvisatiestad te maken, met een actieve community. Ze sluiten af: “de insteek bij zowel de improcursussen als de improshows is: dagelijkse beslommeringen achter je laten, nieuwe vaardigheden leren en flink lachen met elkaar.”

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van alles wat leeft en speelt rondom IT’s Imroschool? Volg ze dan op Facebook en Instagram.