logo

In de eerste aflevering van ‘Books Rock’ met Bibliotheek Midden-Brabant maken muzikanten een nummer over hun favoriete boek

Books rock

Hoe klinkt een boek? Een gedicht van Seamus Heaney? ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch? Of Harry Potter? In het project ‘Books Rock’ daagt de Bibliotheek Midden-Brabant muzikanten uit om een nummer te schrijven geïnspireerd op hun favoriete boek, schrijver of oeuvre. In de eerste aflevering van Books Rock is te zien hoe de band Awash aan de slag gaat met het boek ‘Hersenschimmen’ van Bernlef.

Mooi idee

Leonoor van Dam, Specialist Collectie bij de Bibliotheek Midden-Brabant liep al een tijdje met het idee rond. “Naast boeken houd ik ook ontzettend van muziek; fijn dat we in dit project deze twee aspecten kunnen combineren. Door een boek te verwerken tot een nummer komt de collectie van de bibliotheek op een mooie, verrassende en nieuwe manier tot leven.”

Het idee ontstond midden in de lockdown, daarom heeft de Bibliotheek ervoor gekozen om een videoreeks ervan te maken. In de eerste aflevering zie je waarom Awash voor dit boek koos, hoe ze achter de schermen aan de slag gingen en natuurlijk het uiteindelijke eindresultaat. Zanger Geert van der Burg is in ieder geval tevreden over het uiteindelijke liedje. “Voor mij voelt het nummer heel goed. Je wil natuurlijk het boek graag in ere houden en dat het gevoel in het nummer klopt bij het boek. Ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd.” Nieuwsgierig geworden? Je ziet de video op deze website.

Volgende aflevering

De tweede aflevering staat gepland op 14 april in de Boekenweek. Dan maakt muzikant Paul Zoontjes een liedje bij het boek Mijn Lieve Gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld. Marieke schrijft dit jaar ook het Boekenweekessay.