In gesprek met Judith Nuijten van Stichting Uit Een Goed Hart: “Het werk kan pittig zijn, maar ik vind het vooral mooi”

De naam Judith Nuijten heb je misschien al vaker voorbij zien komen. Ze is de oprichtster van Stichting Uit Een Goed Hart die al tien jaar bestaat. Vorig jaar kreeg ze de titel Vrijwilliger van het Jaar. Met de stichting steekt ze mensen die het kunnen gebruiken een hart onder de riem door middel van onder andere kerst-, sinterklaas- en paasactiviteiten. Wij gingen met Judith de diepte in over het vrijwilligerswerk en de positieve, maar ook negatieve zaken die daarbij komen kijken.

Judith is een echte Tilburgse. Ze is opgegroeid in Tilburg-Noord en vanaf haar 22e is ze inwoner van de Reeshof. Daar woont ze nu met haar man en twee zoons. Het vrijwilligerswerk is haar met de paplepel in gegoten. Haar moeder werkte in de gehandicaptenzorg en daar hielp Judith vaak genoeg mee. Ook heeft Judith bij de reddingsbrigade gezeten en hielp ze vrijwillig mee bij het geven van zwemles aan kindjes waarvan de ouders op Amarant werkten. De stichting begon vanuit een examenopdracht waarbij Judith iets terug moest doen voor de samenleving. Samen met vriendin Pascal Meering-Bijl organiseerde ze dat jaar Sinterklaas voor vijftien minderbedeelde gezinnen. Na vijf jaar besloot Pascal te stoppen met het vrijwilligerswerk en inmiddels staat Judith al tien jaar aan het roer bij Stichting Uit Een Goed Hart. Daarnaast werkt ze nog bij Zorg- en Veiligheidshuis Midden-Brabant. Kortom: Judith is een bezige bij met het hart op de goede plaats.

Vrijwilliger van het jaar

Judith haar inspanningen de laatste tien jaar worden beloond. Zo ontving ze vorig jaar de titel Vrijwilliger van het Jaar. Hoe het voor Judith was om deze prijs te winnen? “Het had van mij eigenlijk echt niet gehoeven. Ik had liever gezien dat de prijs op naam van de stichting stond en niet op die van mij. Het is zeker fijn om te horen dat we iets goeds doen en vooral de realisatie dat er veel mensen achter ons staan, is tof. Maar dat publieke schouderklopje mag van mij achterwege blijven”, vertelt Judith.

Mooi, maar pittig werk

Met Stichting Uit Een Goed Hart komt Judith in hele mooie situaties terecht. Sinterklaas is hier een mooi voorbeeld van. “Als ik de rem er niet op gooi, dan kan ik denk ik wel drie speelgoedwinkels openen na de activiteit, omdat ik zo veel speelgoed gedoneerd krijg.” Het doel van de stichting is dat families die geen geld hebben voor leuke activiteiten toch nog een extraatje krijgen tijdens diverse feestdagen. Judith vertelt: “Met Pasen hebben we paasmandjes geknutseld met kinderen en we hadden een bingo, zodat ieder kindje en elke ouder met een prijs naar huis ging. Die prijzen gaan van bioscoopkaartjes tot een tienrittenkaart van Monkeytown. Het gaat erom dat gezinnen die niet zo vaak iets kunnen doen, er even tussenuit kunnen. En vooral de lach die je op de mensen hun gezicht kunt toveren, is iets heel goeds. Naast die lach zie je natuurlijk ook weleens een traan bij mensen. Dat laat ook wel zien dat je iets goeds doet, maar dat kan voor sommige vrijwilligers ook lastig zijn.”

Met de stichting komt Judith bij mensen die het heel zwaar hebben thuis:  “Wij komen soms bij gezinnen waar nog geen bed in huis staat. Dat doet wel heel veel met je. Ik snap heel goed dat dit teveel kan zijn voor sommige vrijwilligers, ik kan er zelf gelukkig goed mee omgaan. Ik ben iemand die dan in een actiemodus springt en een bed en de rest van de inboedel regelt. Het werk kan pittig zijn, maar ik vind het eigenlijk alleen maar mooi.”

Geen ‘vaste klanten’

Via verschillende instanties krijgt Stichting Uit Een Goed Hart aanmeldingen. De filtering van wie er wel en niet in aanmerking komt doen ze bij de stichting niet zelf. Instanties zoals IMW, Traverse, gemeente Tilburg en nog veel meer die kunnen mensen aanmelden. Judith: “We willen geen ‘vaste klanten’ krijgen, die bijvoorbeeld vier jaar bij ons kerst vieren. Niet omdat we dat mensen niet gunnen, maar omdat we de hulp zo eerlijk mogelijk willen verdelen. Zodra er vanuit die instanties geen nieuwe gezinnen meer te vinden zijn, mag er natuurlijk gerouleerd worden. Maar dat is in de tien jaar dat we dit doen nog nauwelijks het geval geweest. Dat geeft ook wel aan hoe slecht het gesteld is met de armoede in Nederland.” Daar schrikken ze bij de stichting dan ook van. “Vijf jaar geleden zaten we nog op 60 kerstpakketten. Dit jaar hadden we er 280 en zijn we zelfs doorgegaan tot na de kerst. Zoveel pakketten is voor ons eigenlijk niet te doen, maar we blijven doen wat we kunnen. Dan denk je op een gegeven moment wel, hoe veel komen er volgend jaar? Blijft dit zo groeien? Of is dit toch tijdelijk? Hopelijk dat laatste”, aldus Judith.

Dromen en dank

Of Judith dromen heeft voor Stichting uit een Goed Hart? Het zijn er twee: “Eentje is een hele grote, namelijk een vaste opslag en een ruimte waar we activiteiten kunnen organiseren. Wij hebben tijdens het organiseren van activiteiten vaker moeite met het vinden van een locatie waar we het speelgoed kunnen schoonmaken en opslaan. We hebben soms activiteiten niet door kunnen laten gaan, omdat we geen ruimte hebben en dat is ontzettend zuur”, zegt Judith. Voor het huren van een ruimte is helaas geen budget bij de stichting, dus ze moeten het hebben van vrijwillige deelname.

De tweede is niet echt een droom, maar een nodige toevoeging. “Ik ben zelf helaas steeds minder mobiel geworden, waardoor ik nu eigenlijk in een rolstoel zit en mijn auto niet meer kan gebruiken. We zijn thuis met spoed aan het sparen voor een rolstoelbusje zodat ik dit werk gewoon kan blijven doen. Als ik wegval, dan zal waarschijnlijk de stichting wegvallen”, aldus Judith.

Wil jij nog iets kwijt aan de Tilburgers? “Dat ik zeer dankbaar ben, want door hen kunnen wij bestaan. Als wij geen donaties krijgen en als de Tilburgers en lokale bedrijven ons niet helpen, bedrijven, particulieren, maakt eigenlijk niet uit wie, dan kunnen wij niet bestaan.”

Meer informatie

Wil jij meer weten over Stichting Uit Een Goed Hart of wil jij doneren? Kijk dan snel op de site! En heb jij een tip voor een nieuwe (opslag)locatie? Stuur dan een bericht op Facebook!