In gesprek met Michel en Daisy Zoontjens van Bet Kolen: “Alles wat er te vieren valt, kun je hier organiseren!”

Bet Kolen

Bet Kolen: een begrip in Tilburg. De meeste mensen kennen Bet Kolen als het bruine café op de hoek van de Broekhovenseweg en de Groenstraat. Sinds eigenaren Michel en Daisy Zoontjens aan het roer staan, is Bet Kolen veel meer dan alleen een bruin café. Wij gingen de diepte in met het powerkoppel en hebben het over het organiseren van feesten bij Bet Kolen, ontwikkelingen en werpen een blik op de toekomst. 

Eerst even de geschiedenis in; Bet Kolen was één van de meest bekende kasteleinse Tilburgers. In haar boerderij besloot ze een kroeg te openen. Oftewel, ‘je tweede huiskamer in Tilburg’. Na ruim honderd jaar is Bet Kolen nog steeds een huiskamer voor vele Tilburgers. In 1963 overleed Bet Kolen, maar haar naam blijft tot op de dag van vandaag verbonden aan een van de bekendste cafés van Tilburg.

Ouderlijk huis

“Mijn ouders hebben het café overgenomen van Leen Kolen (dochter van Bet Kolen, red.). Ik heb het stokje overgenomen vanaf 2018”, vertelt Michel. Voor Michel was het een logische stap om de zaak over te nemen. “Ik ben geboren in het woonhuis naast Bet Kolen, dus ik weet niet beter dan dat ik hier rondloop.” Maar hoe was het voor Daisy om terecht te komen in een horecafamilie? “Toen ik verkering kreeg met Michel, werd ik met open armen ontvangen. Ik kon meteen aan de slag bij Bet Kolen. Ik kon nog geen biertje tappen toen ik hier begon, haha. Nu zijn we zo’n tweeëntwintig jaar verder en staan we al zes jaar aan het roer.”

Bet Kolen

“Niets is ons te gek”

“Vroeger kon je nog zeggen dat Bet Kolen een uit de kluiten gewassen buurtkroeg is, maar dat zijn we al lang niet meer. Bij Bet Kolen hebben we hele mooie ruimtes voor feesten en partijen. Voor ieder feest denken we graag mee en mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast zijn we een officiële trouwlocatie. Alles wat er te vieren valt, kun je hier organiseren! We hebben ook de binnentuin een metamorfose gegeven”, vertelt Michel trots. Daisy: “We hebben nagedacht over welk labeltje het best bij Bet Kolen past, maar we kunnen het niet tot één woord samenbrengen. Niets is ons te gek.” Wat is dan het gekste wat ze ooit hebben meegemaakt? “We hebben hier een keer een boerderij binnen gehad! We hebben een keer met een studentenvereniging een kinderboerderij naar Bet Kolen gehaald, met lammetjes, kippen en noem maar op. Studenten hebben ook een keer een kroeghockeytoernooi georganiseerd in onze zaal.”

Ontwikkelingen

Door de jaren heen is Bet Kolen veel ontwikkeld, maar de basis van het Tilburgse huiskamergevoel is altijd hetzelfde geweest. Het is ook niet voor niets dat tientallen verenigingen de weg naar Bet Kolen weten. Michel: “Vroeger waren we meer een buurtcafé dan nu, alhoewel de kroeg toen ook een begrip was onder verenigingen uit de stad. In de loop der jaren zie je veel veranderingen in soort verenigingen. Vroeger hadden we hier bijvoorbeeld duif- en visverenigingen, muziekkapellen of schietverengingen. Daar hebben we veel studentenverenigingen en dart- en biljartverenigingen voor in de plaats gekregen. Met Bet Kolen hebben we ook een verbindende functie in de buurt. Jong en oud loopt hier door elkaar en ontmoet elkaar. Of het nu om een potje darten gaat of dat gasten een kop koffie komen drinken.”

De toekomst

Waar Michel en Daisy Bet Kolen zien over tien jaar? “We willen de naam van Bet Kolen nóg beter in de markt zetten. Veel mensen zien ons nog als een café, maar je kunt hier voor alle feesten, partijen en activiteiten terecht”, zegt Michel. Daisy sluit zich hierbij aan: “Wij zijn veel meer dan alleen dat ene kroegje op de hoek!” Daarnaast zijn Michel en Daisy vorig jaar ouder geworden van een dochter genaamd Teddie. Wie weet neemt Teddie ooit het stokje over: “Het zou wel mooi zijn, maar we gaan haar natuurlijk niet dwingen. Ze krijgt van ons de ruimte om haar eigen pad te bewandelen!”

 Evenementen

Wil je zelf een evenement, feest, bruiloft of partij organiseren? Daisy en Michel denken graag met je mee! Samen met jou zorgen ze ervoor dat jouw feest onvergetelijk wordt! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje op de website van Bet Kolen!