Incubate: alles komt samen in één week

Adam Green

Driehonderd optredens, meer dan twintig locaties, ruim 17.000 bezoekers waarvan 32,5 procent uit het buitenland komt. Vanaf maandag kun je tijdens Festival Incubate in één week tijd meer optredens zien dan in een jaar tijd in Popcentrum 013.

“Dingen waar je normaal de hele wereld voor over zou moeten gaan om ze te zien, komen één keer per jaar samen in Tilburg,” vertelt artistiek directeur Vincent Koreman. Volgens hem zit er in de line-up sowieso iets van ieders gading  bij. De eerste jaren, toen nog ZXZW, was het programma misschien nog wat ‘moeilijk en te extreem voor een groot publiek’. Sinds 2008 is het programma breder en zijn er naast een muzikale line-up toegankelijke dans-, film- en kunstprojecten voor de stad bijgekomen.

De buurvrouw moet het begrijpen

“Wij proberen zoveel mogelijk mensen te betrekken. Het is een ouderwets idee dat een kunstenaar op een zolderkamertje een geniale inval krijgt en iets maakt wat met niemand iets te maken heeft,” zegt Vincent. “De buurvrouw moet het ook begrijpen. Je hoeft niet iets te maken wat iedereen begrijpt, maar wel wat je aan iedereen uit moet kunnen leggen.” Een voorbeeld van de toegankelijke kunstprojecten zijn de honderd piano’s die twee jaar geleden tijdens Incubate in de stad te vinden waren. Met de tekst ‘Play me I’m Yours’ trokken de instrumenten verschillende lagen van de bevolking aan en dat maakt kunst volgens Vincent heel interessant.

Bartkira tentoonstelling

De grote publiekstrekker dit jaar is de gratis tentoonstelling Bartkira in de bibliotheek. Een online stroming waarbij mensen zelf stripboeken maken die de verhalen van de Japanse stripheld Akira vertellen met de Westerse personages van The Simpsons. Tijdens Incubate zijn de tekeningen in groot formaat te bekijken in de bibliotheek, waar je ook zelf iets kunt maken in het thema. Ook krijgt de stad twee grote muurschilderingen van Bartkira op een viaduct en de Hall of Fame.

bartkira

Immigratieproblematiek

Een andere aanrader vindt Vincent de voorstelling van de Zweedse theatergroep FUL met muziek van The Knife in Theaters Tilburg. Een show over de grenzen van Europa en de huidige immigratieproblematiek. Een paar maanden terug sprak Vincent met de artiesten in Gent over Geert Wilders en het vreemdelingendebat. Dat het onderwerp enorm leeft in Nederland was voor de groep een reden om ook in Nederland te spelen en met hun verhaal naar Incubate te komen.

“Het is een zwaar verhaal, maar er is ook confetti hoor”, vertelt Vincent. De groep bestaat uit immigranten en de toneelvoorstelling bestaat uit liedjes en dans. “Het is opzwepend, optimistisch en een groot feest.” Belangrijk vindt hij dat de line-up zoveel mogelijk verschillende niveaus heeft. “Zo zijn er bandjes waar je op zaterdag en zondag gratis binnen kunt lopen, maar worden er tegelijk ook zwaardere onderwerpen aangepakt.”

fultheknifeincubate

Meer Engels dan Nederlands

Het festival trekt door de onverwachte combinaties een breed internationaal publiek. Maar liefst uit 29 verschillende landen werden tickets besteld. En dat zorgt volgens Vincent voor een bruisend gevoel en veel gezelligheid in de stad. “Het is eigenlijk heel speciaal, want je hoort tijdens die week meer Engels op straat dan Nederland. Alle culturen en achtergronden komen samen en misschien is dat heel hippie, maar alleen dat is al de moeite waard om naar Tilburg te komen.”

Ambassadeurs van de stad

Om al die bezoekers en artiesten te kunnen herbergen zijn er naast de stadscamping, hotels, AirBNB-adressen en couchsurfing-plaatsen ook tachtig slaapplaatsen bij mensen thuis. “Dat zijn echte ambassadeurs van de stad. Ze leggen uit waar alles zit in de stad en er zo  ontstaan er bijzondere dingen.” Zo vertelt Vincent over een jaar waarbij een oudere artiest met een wandelstok bij iemand thuis verbleef. “Zijn stok was gebroken tijdens de vlucht en de mensen waarbij hij sliep hebben de stok gerepareerd. Zij kenden weer een timmerman die de stok kon maken.”

Meer over Incubate

Festival Incubate is dit jaar van 14 september tot en met 20 september. De film-, dans- en kunstvoorstellingen vinden plaats op meer dan twintig verschillende locaties, waaronder kerken, bibliotheken, cafés, parken en theaters. Absolute aanraders zijn volgens Vincent onder andere Neneh Cherry in de Muzentuin, Badly Drawn Boy in MIDI, Jasper Stadhouders Ensemble in Paradox, Lavinia Meijer in de Concertzaal en The Melvins in MIDI.

Een passe-partout voor de hele week kost €124,99, een weekend passe-partout kost je €84,99. Ook kun je per dag tickets kopen. Bekijk hier de prijzen. Aanmelden om een slaapplaats beschikbaar te stellen is ook nog steeds mogelijk. Neem daarvoor contact op de met organisatie via de website. Ook zoekt de organisatie nog vrijwilligers voor tijdens het festival. Meer informatie over Incubate vind je op www.incubate.org.