Indie games en de beste films uit Miami op Incubate

Incubate festival

Vernieuwende Indie games en de beste films uit Miami gaan een belangrijke rol spelen op de komende editie van Incubate. Dit doen ze met de thema’s Women in Games & The New Intimacy en The Best Of Borscht in Cinecitta Tilburg.

Het festival voor grensverleggende cultuur in Tilburg onthult vandaag het film- en gameprogramma voor de eerstvolgende editie van 8 tot en met 11 september. Passe-partouts en dagkaarten zijn nog te koop via de website van Incubate.

Indie games-conventie

Artistiek directeur Vincent Koreman: ‘Onze staf is opgegroeid met games waar we het aan de lunchtafel nog steeds over hebben. Ook zien we dat veel van onze bezoekers nota bene op game¬fora met elkaar over ons programma communiceren. Er vinden vaak losse indie game-conventies plaats, maar zelden worden ze in een brede context gepresenteerd. Het is hoog tijd om de artistieke en sociaalmaatschappelijke relevantie van games te onderstrepen.’

Incubate Arcade

Er is de afgelopen jaren een generatie van indie games ontstaan, gemaakt door kleine studio’s die games creëren vanuit een eigen artistieke visie: met innovatie en creativiteit als belangrijkste waarden, zonder daarvoor verantwoording te hoeven afleggen aan producenten of investeerders. Zij zoeken de grenzen van het medium op en scharen zich daarmee bij eenzelfde soort denkers en doeners uit de muziekindustrie, beeldende kunst en film industrie die Incubate brengt.

Incubate Arcade nodigt de meest innovatieve en creatieve ontwikkelaars van het moment uit. Tijdens Incubate zal de NWE Vorst getransformeerd worden tot een speelse tentoonstelling met een breed scala aan interactieve installaties, panelgesprekken en workshops van onorthodoxe gamemakers.

Women in Games & The New Intimacy

Dit jaar concentreren ze zich op de thema’s Women in Games en The New Intimacy. Laatstgenoemde focust op de opkomst van alternatieve interactiviteit met beeldschermen en nieuwe vormen van beleving in het onderling spelen van games. Met Women in Games nodigen ze vrouwen uit die bij hebben gedragen aan de game-industrie om hun werk te demonstreren en te praten over hun ervaringen bij het ontwikkelen hiervan.

The Best Of Borscht in Cinecitta Tilburg

Dit jaar bieden ze liefhebbers van onafhankelijke cinema een zeer exclusief filmprogramma. Het is namelijk de eerste keer dat Borscht Corporation in Nederland haar filmcollectie vertoont. Bezoekers kunnen elke dag negentig minuten aan korte films bekijken in de bioscoop Cinecitta. Borscht is een nonprofit-organisatie uit Miami die in 2004 werd opgericht. Met haar open-source samenwerkingen en innovatieve aanpak van transmediaal storytelling heeft ze zich bewezen als een van de pioniers in de onafhankelijke film scene van Miami. Door de filmische identiteit van Miami zowel lokaal als globaal aan de man te brengen, stellen ze artiesten in staat zich verder te ontplooien. Borscht is voor Miami wat Incubate is voor Tilburg; een katalysator van cultuur en niet los te zien van haar thuishaven.

Verwacht geen mainstream scenario’s, maar ongewone, eclectische, soms ronduit bizar visuele vondsten. Met al meer dan 40 jury- en publieksprijzen op zak sinds haar oprichting, bestaat er geen twijfel over dat Borscht de cinema in en vanuit Miami momenteel voorgoed aan het veranderen is.

Stadscamping Tilburg

Tijdens Incubate kan de bezoeker weer rustig kamperen op de Stadscamping van Tilburg. Kijk voor meer hierover op de website van Incubate.