Informele opening NAHuis Tilburg groot succes

Donderdag 18 december was de informele opening,  het NAHuis bleek bijna te klein. We zijn een beetje confuus van al deze belangstelling en bemoedigende complimenten,” aldus initiatiefnemer en bestuursvoorzitter Fred de Koning.

Sinds november jl. heeft het NAHuis een vaste plek binnen de muren van woonzorgcentrum Koningsvoorde aan de Generaal Smutslaan in Tilburg Zuid. De drie grote, lichte ruimtes, een keuken en tuin bieden tal van mogelijkheden. Er is hard gewerkt door veel vrijwilligers en de ruimte is mooi opgefrist en warm ingericht met hulp van Mooi Zo Goed Zo. Het NAHuis richt zich op mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH): onder meer door hersenbloeding, – infarct, (verkeers) ongeval. Deelnemers en hun mantelzorgers kunnen op vier vaste werkdagen terecht voor ontmoeten, ontspannen en ontplooien. Hersenletsel verandert van het ene op het andere moment je hele leven en dat van je partner en gezin. “Veel mensen sluiten zich op tussen vier muren.” In Midden Brabant betreft het zo’n 7.500 mensen (landelijk circa 600.000). “Dat er grote behoefte blijkt te zijn, blijkt uit de grote drukte en dagelijks toenemend aantal deelnemers sinds de openstelling” vertelt Fred de Koning.

Reacties van de deelnemers en vrijwilligers
Annelies: ik voel me hier als een vis in het water.

Anja: fijne plek waar ik kan praten, zonder alles uit te hoeven leggen.

Dinie: fijn dat het NAHuis er is, iedereen begrijpt het als ik iets verkeerd zeg.

Angela: ik hoef hier niets uit te leggen, er is in de maatschappij niets!!

Geert-Jan: ik ben zo blij dat je dit opgezet hebt. Ik hoop dat het lang blijft bestaan

Theo: rust voor mijn vrouw, isolement te voorkomen, van vrienden weinig meer over

Ad: hier kom ik tot rust, thuis huilde ik veel, ben hier niet alleen dat steunt me.

Marthino: hier tel je mee, het is laagdrempelig, er heerst een goede sfeer en rust, anderen houden rekening met je, het geeft ontspanning.

Bert: fijn om lotgenoten te ontmoeten.

Jules: ik moet hier niets. Hier zitten mensen die me kunnen helpen en stimuleren, die me begrijpen en in mijn waarde laten. Een plek waar ik heen kan en niet vermoeid, maar eerder uitgerust vandaan kom.

Erwin: ontspannen manier, er zijn hier geen verwachtingen, elkaar ´helpen´.

Gido: ik ben blij dat ik hier dingen kan doen die ik leuk vind, of die ik nodig heb. Het is leuk om soms ook ergens anders naar toe te gaan, nu ga ik iedere dag naar een zorgboerderij.

Activiteiten

“Wij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij behoeftes en voorkeuren van mensen”, zegt Barbara de Jong die samen met de medisch-psycholoog Dik Geraerts het NAHuis runt. “Er wordt veel gebruik gemaakt van de computer, er wordt gepuzzeld, een krantje gelezen, een kaartje gelegd, gewandeld, gefietst, et cetera. Maar vooral is er tijd en aandacht voor een persoonlijk gesprek en proberen we de vragen over het zorgaanbod voor de mensen met NAH zo goed mogelijk te beantwoorden. Er is veel onduidelijkheid, wij proberen richting te geven en te helpen waar mogelijk.”

Oproep voor fondsenwerving
Het NAHuis heeft een startsubsidie ontvangen als eerste burgerinitiatief in de gemeente Tilburg. Verder zijn er verschillende donaties binnen gekomen van maatschappelijk betrokken organisaties en particulieren. Het NAHuis hoopt dat de komende periode in de stad tal van activiteiten ten behoeve van het NAHuis als goede doel zullen worden georganiseerd. Mocht iemand tijd en interesses hebben of voor het NAHuis fondsenwerving gestructureerd op te pakken dan zou dat  geweldig zijn.

Informatie
NAHuis Tilburg is een ontmoetingsplek voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hun mantelzorger.
Generaal Smutslaan 206, 5021 XE Tilburg
T   013 82 28 114
E   info@nahuis.org
W  www.nahuis.org