Innofa is Impactmaker van het kwartaal Tilburg

Innofa is uitgeroepen tot tweede Impactmaker van het kwartaal 2022. Een derde generatie familiebedrijf dat zich steeds opnieuw uitvindt. Innovatief meesterschap dus, en met name op het gebied van verduurzaming van bedrijfsprocessen. Met hun gebreide textiele stoffen voor matrassen en meubels voor o.a. Auping, Daimler en Kvadrat maken ze wereldwijd impact vanwege hun innovatievermogen. De impact op de natuur proberen ze juist te verkleinen door innovaties in productieprocessen door te voeren.

Impactmaker van het kwartaal is een initiatief van de gemeente Tilburg en Make it in Tilburg (Citymarketing Tilburg). Het staat ieder kwartaal stil bij een Tilburgse onderneming die onderscheidend is door innovatie, creativiteit en ondernemerschap. In dit geval ‘Innovatief Meesterschap’. Impactmakers zijn de ondernemers in Tilburg die impact maken, binnen en buiten de stadsgrenzen.

Wethouder Bas van der Pol (economie) reikte als erkenning een miniatuur social sofa – de kleurrijke stenen bankjes die door de hele stad staan – uit. Zijn reactie: “Al vanaf 2001 heeft Innofa stappen gezet richting een zeer duurzaam gebouw en productieproces. Restwarmte wordt hergebruikt en regenwater wordt gebruikt als proceswater. Hiervoor zijn speciale bassins onder de vloer aangebracht. Innofa werkt nu aan plannen om alternatieven voor het huidige gasverbruik van 400.000m3 per jaar te ontwikkelen. Daarnaast heeft Innofa zich verbonden aan de startup Zillion Cycles en werken ze samen aan hergebruik van de 100% polyester matrashoezen die het bedrijf produceert. Omdat ze zich inspannen om hun ecologische footprint te verkleinen, ze hiermee vooroplopen en een voorbeeld zijn voor andere fabrikanten, verdienen ze de tweede Impactmaker van het kwartaal te zijn.”

Van het gas af

Op dit moment is de grootste uitdaging de enorme machines waar gebreide stoffen aan het eind van het productieproces gedroogd worden. Helemaal van het gas af en CO2-neutraal is het doel. Ondersteuning en advies vanuit de Tilburg Energy Leaders (een initiatief van Vitaal, de BOM, Greentech ingenieursbureau TransitionHero, gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant) helpt daarbij. “Wij wonen ook op deze planeet. Er is nu actie nodig. Daar kunnen we impact mee maken”, vindt Job Dröge. “En bovendien: onze uitgangspositie is al zó goed, dan is het ook leuk om het laatste stuk helemaal in orde te krijgen.”

100 jaar in Tilburg

Dit jaar op de kop af honderd jaar na de oprichting van Wollenstoffenfabriek George Dröge is de familie nog steeds gevestigd in Tilburg. De textielindustrie vertrok, maar de Dröges bleven. Innofa handelt vooral internationaal, richtte zelfs fabrieken op in Mexico en de VS, maar bleef in Tilburg. Waarom eigenlijk? Job, lachend: “De vraag is eerder: waarom niet?” Hier is alles aanwezig om te doen waar we goed in zijn: hoogwaardige gebreide stoffen fabriceren, met innovaties die als leidraad door alle breiwerken heen lopen.”` Het complete interview met Innofa lees je vanaf 30 juni op deze website.