Innovatief systeem verbetert verkeersveiligheid op de Spoorlaan

verkeersveiligheid

Interpolis heeft – in samenwerking met de Gemeente Tilburg – Bikescout geïnstalleerd bij het kantoor aan de Spoorlaan. Bikescout is een ingenieus systeem van bouwbedrijf Heijmans, dat met led-licht in het wegdek waarschuwt voor naderende fietsers.

Gemeente Tilburg en Interpolis sloten in 2017 een manifest om het aantal dodelijke verkeerslachtoffers in Tilburg te reduceren tot 0 en het verkeersongelukken te verminderen met 25%. Met het installeren van Bikescout geven Interpolis en de gemeente verder invulling aan deze ambitie.

Oostelijke garage behoorlijk druk

In samenwerking met de gemeente is Bikescout geïnstalleerd bij de kruising Spoorlaan en de oostelijke garage van Interpolis. Chantal Vergouw, directievoorzitter van Interpolis: “Ieder ongeluk is er één te veel. We werken in heel Nederland hard om afleiding door de smartphone in het verkeer de kop in te drukken en daarmee de verkeersveiligheid te vergroten. Maar ook dichterbij huis kijken we naar concrete invulling van onze ambitie.

De in- en uitrit van de oostelijke garage van Interpolis is behoorlijk druk. Fietsers, automobilisten en voetgangers maken daar dagelijks gebruik van. Daarom hebben we samen met de gemeente het initiatief genomen om maatregelen te treffen om de verkeersveiligheid te verbeteren op deze locatie.”

Bijdrage aan de verkeersveiligheid in Tilburg

Mario Jacobs, Tilburgse wethouder Mobiliteit: “In de onlangs vastgestelde Tilburgse Verkeersveiligheidsagenda staan maatregelen op het gebied van infrastructuur, educatie, handhaving en gedrag. We hebben daarbij speciale aandacht voor de fietser als kwetsbare weggebruiker. Bikescout is een maatregel die direct bijdraagt aan verkeersveiligheid in onze stad, omdat het automobilisten attendeert op naderende fietsers in onoverzichtelijke situaties. Ik ben blij dat we dit soort innovatieve systemen samen met Interpolis, onze partner in verkeersveiligheid, in Tilburg kunnen uittesten.”

Over het systeem

Bikescout is een ingenieus systeem dat fietsers, voetgangers, brommers, scooters en e-bikes detecteert op snelheid en positie, waardoor knipperlichten in het wegdek automobilisten op het juiste moment waarschuwen en extra alert maken. Uit onderzoek blijkt dat dit daadwerkelijk leidt tot minder ongevallen. Ook geven de weggebruikers aan dat hun gevoel van veiligheid is verbeterd. Dit is de ervaring die is opgedaan op andere plekken in het land waar Bikescout al is ingezet, zoals in Veenendaal en Eindhoven. En in Apeldoorn bij Centraal Beheer, dat net als Interpolis onderdeel is van Achmea.

Bart Smolders, directeur Heijmans Infra: “Als makers van een gezonde leefomgeving willen we in heel Nederland een bijdrage leveren aan minder verkeersongevallen en meer veiligheid. Bikescout is een mooi voorbeeld hoe we hier in de afgelopen jaren al op diverse locaties succesvol mee zijn. Daarom zijn we blij dat ook Tilburg en Interpolis kiezen voor Bikescout.”