Innovatieve 013 Denim verbindt en vernieuwt Tilburg textielstad

013 Denim

013 Denim, een bijzonder initiatief van zeven Tilburgse organisaties uit het bedrijfsleven, cultuur en onderwijs. De kick-off van vrijdag 3 februari werd gestart met het inzamelen van 3.000 spijkerbroeken uit Tilburg voor het recyclen en ontwikkelen van een nieuw en uniek Tilburgs Textiel. Koningsdag wordt aangegrepen als hét moment om 013 Denim te presenteren aan de stad. 

013 Denim inzamelactie

Deze week wordt er een grote inzamelactie gehouden bij vijfentwintig Tilburgse basisscholen. Het doel is om in één week zo’n 3.000 oude Tilburgse spijkerbroeken in te zamelen. Textielbedrijf Wolkat gaat alle ingezamelde jeans in Marokko recyclen tot denim garens. De ene helft van de grondstof van 013 Denim komt van deze ‘draden van de stad’, de andere helft komt van biologische katoen garen uit India. Deze twee garens worden samen de nieuwe denim stof. Het duurzame en innovatieve textiel wordt vervolgens in samenwerking met studenten van ROC Mode Tilburg, Fontys Academy for Creative Industries en kunstenaars uit de stad gebruikt voor nieuwe Tilburgse producten en kunst. Met Koningsdag zullen de speciale denim producten beschikbaar zijn.

Stof tot nadenken

Verschillende partijen in de stad komen sinds 2014 als Tilburg Textielgroep bij elkaar ter ondersteuning van Indiase katoenboeren. Hieruit zijn al mooie projecten en samenwerkingen ontstaan. Voor Koningsdag boog deze groep zich over de vraag: hoe kunnen wij Tilburg in deze periode als moderne textielstad presenteren? Wij zien het Tilburg van nu als een mooie stof, vernieuwend en duurzaam, aldus  Jolanda de Leeuw van 013 Straatjes. Jolanda: “De draden van de nieuwe stof zijn de draden die Tilburg als stad met elkaar verbindt: We zijn sterk op sociaal vlak, cultuur en innovatie, maar ook is Tilburg een echte studenten- en ondernemersstad. Al deze Tilburgse draden worden nu letterlijk en figuurlijk verweven tot 013 Denim en zorgt het geheel voor ‘stof tot nadenken’. “Het betrekken van de kinderen en studenten in dit proces van hergebruik en duurzaam katoen is ook voor leerlingen heel inspirerend” zegt Kimberley van der Wal van Wolkat.

013 Denim

Project doorzetten

Het is overigens niet de bedoeling dat het bij een eenmalige productie van de nieuwe textielstof blijft. Ook na Koningsdag zal dit project verder worden doorgezet met de studenten van ACI en ROC Mode Tilburg, zoals tijdens Tilburg Fashion in juli, benadrukt Pieter Bon van Fontys Academy for Creative Industries.

Wie het proces van inzameling tot 013 Denim wil volgen, kan terecht op 013denim.nl