International Gipsy Festival op 24 en 25 mei

Het complete programma van de achttiende editie van het International Gipsy Festival is bekend.  Wereldberoemde Fanfare Ciocarlia is de feestelijke afsluiter! 

Op 24 en 25 mei vindt alweer de 18de editie plaats van het International Gipsy Festival in de Interpolistuin Tilburg. Het festival presenteert dit jaar weer een mengelmoes van grenzeloze gipsy klanken afkomstig uit alle uithoeken van Europa.

Brassbands, balkan en ska op de zaterdag

De zaterdag belooft een feestje te worden met o.a. Karandila Junior, een brassband die haar roots kent in het ghetto van Bulgarije. De band is opgericht door trompettist Angel Tichaliev en bestaat uit twaalf jongeren in de leeftijd 12 – 18 jaar. Uit buurland België komt Brassaholic, een nieuwe formatie met muzikanten van de Dolfijntjes, Vetex en Va Fan Fahre die de muziek weet terug te brengen naar de essentie; een gereduceerde fanfare zonder ballast. Ook van eigen bodem staan verrassende (jonge)talenten op het podium van het Gipsy Festival. Wat te denken van Trikosis die tijdens de after party 2013 furore maakte. Dit jaar mogen ze heel het festivalterrein in vervoering brengen.

Zondag in het teken van zigeunermuziek

De zondag biedt een niet eerder vertoonde combinatie met gitarist Juan de Lerida (Spaanse Flamenco) en Romengo (nieuwe Oost-Europese Gipsy muziek rond Monika Lakatos) samen op één podium. Op het programma pronkt verder een bijzonder vrouwelijk gipsy orkest rondom actrice, zangeres en accordeoniste Alexandra Beaujard met de dames van Romska Stars. En natuurlijk de grote afsluiter Fanfare Ciocarlia. Geen enkele balkan-brass-band speelt sneller, harder, funkier dan deze. De twaalf roma-muzikanten toerden in maar liefst 1500 concerten rond de wereld en wisten menig festival omver te blazen. Onmogelijk niet te dansen tot de laatste noot!

Tickets en voorverkoop

De voorverkoop is inmiddels gestart. Weekendtickets zijn uitsluitend in de voorverkoop verkrijgbaar voor 25euro.

Meer informatie over ticketverkoop en het complete programma via www.gipsyfestival.nl

gipsy2

Zaterdag 24 mei 2014

Hoppah (Nederland) | 15.00 – 16.00 uur

Een mix van klassiek viool, folk-accordeon, reggae/ska/punk-drums, stuwende bas, klezmer-klarinet en rauwe zang van zwaarmoedige doch relativerende teksten.

Tadderak (Nederland) | 16.00 – 17.00 uur

Tilburgs initiatief in samenwerking met eetcafe No Sikiriki.

Karandila Junior (Bulgarije) | 17.00 – 18.00 uur

12-koppige brassband uit Bulgarije. De muziek kent haar roots vanuit het ghetto in Bulgarije. De band is opgericht door trompettist Angel Tichaliev en bestaat uit jongeren in de leeftijd 12 – 18 jaar. Ongewoon hoopvol.

Trikosis (Italië/Spanje/Nederland) | 18.00 – 19.00 uur

Anarcho-straat-muzikanten-folk, oftewel aimabele folk tegen onderdrukking. Vorig jaar tijdens de afterparty in Cul de Sac maakte deze band al furore.

Brassaholic (België) | 19.00 – 20.00 uur

Nieuwe brassband met muzikanten van bekende bands als Dolfijntjes, Vetex en Va Fan Fahre. Een gereduceerde fanfare zonder ballast brengt de muziek terug naar de essentie. De Kusturica’s, Bregoviccen, Petroviccen en Markoviccen van deze wereld genieten glimlachend mee.

Raromski (Nederland) | 20.00 – 21.00 uur

Nederlandse Balkan band rondom zangeres Sandra Tadic. Aanstekelijke zwoele balkan doordrongen met opzwepende ritmes en uiterst dansbare beats, omlijst door Sandra’s warme stem vol gipsy vuur.

Balkan Trafik Orkestra (Macedonië/Bulgarije/- Roemenië) | 21.00 – 22.30 uur

Een traditionele mix tussen balkan, jazz, folk en gipsy muziek.

 

Zondag 25 mei 2014

 

Karandila Junior (Bulgarije) | 14.00 – 15.00 uur

12-koppige brassband uit Bulgarije. De muziek kent haar roots vanuit de ghetto in Bulgarije. De band is opgericht door trompettist Tichaliev Sliven en bestaat uit jongeren in de leeftijd 12 – 18 jaar. Ongewoon hoopvol.

Tcha Limberger & Sirin Quartet (Rusland/- Roemenië) | 15.00 – 16.00 uur

Tcha is kleinzoon van legendarisch orkestleider Piotto Limberger. Naast de flamenco, jazz en klassieke gitaar schittert Tcha als violist. Samen met oa ‘bloedbroeder’ Sacha Gaidar (beiden zijn blind) vormen ze het Sirin Quartet en reist hij door Europa, op 25 mei dus in Tilburg.

Ot Azoj & guest (Nederland) | 16.00 – 17.00 uur

Één van de topformaties op gebied van Balkan en Klezmer muziek. Met hun energieke en gevarieerde optreden wordt het publiek meegenomen naar een wereld vol Oriëntaalse klanken en opzwepende Jiddische feestmuziek. Ot Azoj wordt ondersteund door een special guest.

Juan de Lerida & Romengo (Spanje/Hongarije) | 18.00 – 19.00 uur

Spaanse flamenco met Hongaarse zigeunermuziek. Een nog nooit eerder vertoonde combinatie van stijlen. Juan de Lerida speelt gitaar met duizelingwekkende snelheid en onnavolgbare precisie. Romengo (met zangeres Monika Lakatos) vertegenwoordigt het nieuwe geluid van Oost-Europese Gipsy muziek. Een stalen vervlechting van culturen.

Marian Badoi Trio (Roemenië/Frankrijk) | 17.00 – 18.00

Vingervlugge accordeonist Marian Badoi wordt bijgestaan door Olivier Kikteff en Tanguy Blum, muzikanten van de band ‘Les Doigts de l’Homme’. Samen vormen ze een veelzijdig, technisch bekwaam trio, dat hoog inspeelt op de emotie. Muziek die je raakt, recht in het hart van elke gipsy ziel.

Alexandra & Romska Stars (Roemenië/Frankrijk) 19.00 – 20.00 uur

Bijzonder vrouwelijk gipsy orkest geformeerd door actrice, zangeres en accordeonist Alexandra Beaujard. Het kostte Alexandra wat moeite om de meiden vrij te krijgen van huis en haard, maar het resultaat mag er wezen. Een roemruchte gipsy band met grote liefde voor roma-muziek.

Fanfare Ciocărlia (Roemenië) | 20.00 – 21.30 uur

De 12-koppig Balkan Brass Band tourde in maar liefst 1500 concerten rond de wereld. Menig festival werd omver geblazen. Internationale bekendheid werd verworven door hun aandeel in films als Fallen Art. Daarnaast ontving de band, bestaande uit Roma-muzikanten verschillende prijzen waaronder Awards van de BBC. Een ding is zeker; geen enkele Brass Band speelt sneller, harder, funkier dan Fanfare Ciocărlia.