Nieuws

Let op! Dit artikel is al 43 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Internet delen in je studentenhuis: waarop moet je letten?

Woon je samen met andere studenten in een gezellig studentenhuis? In dat geval mag een snelle internetverbinding niet ontbreken. Je wilt kunnen gamen, films en series kunnen bekijken. Daarbij zal je als gevolg van het coronavirus mogelijk steeds meer colleges online volgen.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Er is niets vervelender dan een haperende internetverbinding! Hoe voorkom je dergelijke frustraties? Welke stappen kun je zelf zetten om de internetsnelheid in huis te verbeteren? In dit artikel geven we je een aantal praktische tips, die hierbij goed van pas komen. Wat heb je zelf al gedaan om je internetsignaal te optimaliseren?

Kies voor het gebruik van glasvezel internet

Om verzekerd te zijn van een optimale internetsnelheid is het slim om voor glasvezel internet te kiezen. Dit is momenteel het snelste type verbinding die men in Nederland aanbiedt. Bijkomstig voordeel van glasvezel internet is het feit, dat de afstand van je woning tot een centraal punt van de provider hierbij niet uitmaakt. Dit was in het verleden anders! Des te verder je bij zo’n punt vandaan woonde, des te trager was je internet ook. Het maakte het delen van een internetverbinding vaak erg lastig.

Op internet vind je handige tools, waarmee je uit kunt zoeken of glasvezel internet momenteel ondersteund wordt op jouw adres. Ook zie je hier bij welke providers hun abonnementen aan je aanbieden.

Maak een keuze tussen internet only en internet met tv

Voordat je een abonnement afsluit voor glasvezel internet, is het verstandig om te beoordelen of je het internet wilt combineren met tv. Het is steeds gebruikelijker dat studenten voor internet only kiezen. Het geld wat zij hiermee besparen geven ze uit aan een abonnement bij streamingdiensten als Netflix, NLZIET en bijvoorbeeld Videoland. Vaak zijn ze zelfs bij het gebruik van deze streamingdiensten voordeliger uit, dan bij de combinatie van internet en tv. Om deze streamingdiensten goed te kunnen gebruiken is het slim om voor een hoge internetsnelheid te kiezen.

Tip: houd er rekening mee, dat ook de router in huis van invloed is op de snelheid van het WiFi-netwerk. Wanneer je kiest voor glasvezel internet is het slim om ook de router te vervangen voor een sneller model.

Sluit apparaten aan op een ethernet kabel

Bij het delen van de internetverbinding in je studentenhuis kan het draadloze netwerk zwaar belast worden. Om haperingen in de verbinding te voorkomen, is het slim om zoveel mogelijk apparaten aan te sluiten met een ethernet kabel. Denk aan de televisie, vaste computers en laptops, een game console, enzovoorts. Zelfs bij glasvezel verbindingen wordt het gebruik van een ethernet kabel aangeraden. Andere manieren om de internetsnelheid te

verbeteren zijn het gebruik van WiFi-repeaters en losse access points. Zeker voor de installatie van deze access points is enige technische kennis een vereiste.