Interview met stadstuin-oprichter Bram Reiniers

Wie één dezer dagen over het Pieter Vreedeplein loopt of fietst zal verbaasd opkijken van al dat groen wat er staat. En dan niet van de bomen die er staan, maar wel van de eetbare planten. Bram Reiniers van UrbanTastin vertelt Tilburg.com waarom ze daar staan.

Bram Reiniers is de drijvende kracht achter UrbanTastin. Hij omschrijft zichzelf als een foodaholic en is helemaal weg van urban farming. “In andere grote steden is urban farming helemaal hip and happening. Ik wil graag uitvinden of dat hier ook kan.” In 2013 heeft Bram een gesprekje met Erwin Schellekens, festivaldirecteur van Festival Mundial. Datzelfde jaar staat er iets nieuws gepland op Mundial: Urban Farm. In 2014 was er wederom een Urban Farm op Mundial.

Urban Farm op het Pieter Vreedeplein
“Vanuit de winkeliersvereniging van het Pieter Vreedeplein en -straat kreeg ik de vraag het plein en de straat wat groener te maken.” Bij wijze van een pilot verhuisden de planten van de Urban Farm van Festival Mundial afgelopen week naar het Pieter Vreedeplein. Voor de Sissy Boy winkel en cafeetje staan nu slaplantjes, rozemarijn, paarse basilicum, maisplanten en nog veel meer. “De plantjes zijn gekweekt door en via de standhouders van de Urban Farm. Ook zijn er plantjes, potgrond en materiaal gedoneerd door een bouwmarkt en tuincentrum.”

De locatie voor Sissy Boy is een pilot. “Vanwege de aanstaande kermis staan we de komende zes weken hier. Later verhuizen we meer richting het centrale plein. Met deze planten blijven we tot 1 oktober staan. Misschien dat we dan nog verder gaan met een wintertuin met boerenkool en andere winterplanten.”

De UrbanFarm is ook te vinden in de Pieter Vreedestraat, ook daar worden plantenbakken neergezet. Bram zou graag willen dat mensen zich vrijwillig aanmelden mee te helpen met de stadstuin. Het is niet de bedoeling dat iedereen zijn boodschappentas volstopt met groente, maar in principe mag iedereen een slaatje meepikken van de Urban Farm.