Inwoners van Tilburg luchten hun hart

Inwoners van Tilburg luchten hun hart over affaire Vreeman via ludieke herdenkingsmuur
 
Sinds vrijdagmorgen worden de inwoners van Tilburg opgeroepen om via een ludieke herdenkingsmuur hun mening te geven over de aftredende Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman. De zogenaamde ‘Vreeman Memo(ry) Muur’ is in de nacht van donderdag op vrijdag op het Stadhuisplein voor de ingang van het gemeentehuis in Tilburg geplaatst. Via de fysieke muur en de bijbehorende internetsite www.memoaanvreeman.nl wordt het volk opgeroepen hun stem te laten horen omtrent de affaire die is ontstaan rondom de positie van burgemeester Ruud Vreeman.

De Vreeman affaire
De Tilburgse burgemeester Vreeman raakte recentelijk in opspraak nadat hij belangrijke informatie voor de gemeenteraad had achtergehouden omtrent de verbouwing van het Tilburgse MIDI-Theater. Tijdens een debat over deze kwestie, dat nationaal veel aandacht kreeg, liet een meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad weten geen vertrouwen meer te hebben in een verdere samenwerking met de burgemeester. Kort hierna liet de Vreeman in een verklaring weten zijn functie zo spoedig mogelijk neer te zullen leggen. 

Het volk aan het woord
Tijdens de gehele affaire rondom de positie van Vreeman is in de nationale pers veel aandacht geweest voor de politieke opinie uit Den Haag en Tilburg. Maar de stem van het volk is nog nauwelijks naar voren gekomen. Daar willen de initiatiefnemers van de Vreeman Memo(ry) Muur verandering in brengen. Want in een democratie is de mening van het volk immers doorslaggevend. Om die reden is voor het stadhuis in Tilburg een heuse herdenkingsmuur voor Vreeman geplaatst.

Positief en negatief
Via de fysieke herdenkingsmuur en via de website www.memoaanvreeman.nl kunnen mensen hun gedachten rondom de situatie van Vreeman met elkaar delen. Op de Vreeman Memo(ry) Muur kunnen geïnteresseerden laten weten wat ze van de situatie vinden door korte berichten achter te laten. Op de muur zijn zowel positieve als negatieve berichten welkom. Zo hopen de initiatiefnemers een totaalbeeld te kunnen creëren dat de mening van het Tilburgse volk goed weerspiegelt. Inmiddels is de muur al aardig gevuld met ludieke teksten, korte berichten, bloemen, knuffels en kindertekeningen.

Integratie van sociale media
Om een zo goed mogelijk beeld van de mening van het volk te kunnen vormen is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een bericht achterlaten. Om dit proces zo laagdrempelig mogelijk te houden is het concept ook online breed weggezet door de inzet van een aantal online sociale media. Zo is er een twitteromgeving gecreëerd en kunnen mensen berichten achterlaten op de bijbehorende Hyve. Tevens laat de website een YouTube filmpje zien van het ontstaan van de muur en kunnen mensen zelf hun eigen foto’s opsturen zodat deze op de website worden getoond.

Nog minstens de hele week
De ‘Vreeman Memo(ry) Muur’ zal, indien het wordt toegelaten, nog minstens de hele week op het Stadhuisplein in Tilburg staan. Iedereen is vrij om op welke wijze dan ook een bericht of een herinnering aan Vreeman achter te laten. Aan het eind van het project zullen de initiatiefnemers het verkregen totaalbeeld uit alle inzendingen aan Ruud Vreeman aanbieden.

www.memoaanvreeman.nl

Memo aan Vreeman