Is decubitus te genezen?

decubitus

Decubitus ook wel doorligwonden genoemd zijn wonden die ontstaan wanneer iemand te lang in dezelfde houding zit of ligt. Er staat dan te lang druk op dezelfde plek met als gevolg dat de huid en het onderliggende weefsel beschadigd raken. Decubitus ontstaat vooral op plekken bij botuitsteeksels. De risicoplekken zijn heupen, hielen, stuit, zitknobbels, ellebogen, schouderbladen of het achterhoofd. Decubituswonden zijn ook niet eenvoudig te behandelen en dat vraagt vaak ook om een zorgvuldige en langdurige behandeling.

Hoe geneest decubitus? Decubituswonden kunnen uit zichzelf genezen tot en met categorie 3. Bij decubitus categorie 1 verdwijnt de roodheid na enkele dagen vanzelf. Als u een wond heeft van categorie 2 of 3 dan kan er geprobeerd worden om de wond te laten genezen doormiddel van een speciaal wondverband of vacuümtechniek. Dit kan vaak weken tot maanden duren om te genezen. Wanneer de wond al in categorie 4 zit dan kan de wond alleen nog maar genezen worden door een operatie. Voorkom ontstaan decubitus. Het is wel belangrijk dat de cliënt een goede lichamelijke conditie heeft om de wond te laten genezen, dat geldt voor een wond in elke categorie. Artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten en mantelzorgers werken daarom ook goed samen aan het behandelplan van de cliënt. Om zo de beste behandeling mogelijk te maken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Wanneer u voor een langere tijd in dezelfde houding ligt of zit en u verandert niet van houding, dan verminderd de doorstroming van bloed in het lichaam. U kunt het beste adequaat decubitus behandelen. Door die druk komt er te weinig zuurstof in dat deel van de huid of van het weefsel. Hierdoor kunnen er grote en diepe wonden ontstaan. En dat komt vooral voor op plekken waar botten en gewrichten dicht onder de huid liggen. U kunt om dit zelf te voorkomen om de bepaalde tijd van houding veranderen. Als u zelf niet van houding kunt veranderen dan kunt u een verpleegkundige professional vragen dit voor u te doen.

Welke maatregelen kan ik nog meer toepassen? Ook voeding heeft invloed op decubitus. Eet voldoende en ook gevarieerd en drink ook minimaal 1,5 liter water per dag. Zorg in bed voor een schone en kreukvrije onderlaag. Elke kreukel kan een beschadiging aan uw huid veroorzaken. U kunt ook een speciaal kussen onder uw kuiten leggen zodat de hielen zweven. Gebruik wanneer u langdurig in een rolstoel zit een speciaal kussen dat de druk op het stuitje en de zitknobbel kan verminderen. Er zijn ook hulpmiddelen die u kunt gebruiken voor het voorkomen van decubitus. Zoals een anti-decubitus matras. Een anti-decubitus matras is van fundamenteel belang voor de preventie of behandeling van huidzweren en doorligwonden, bij mensen die lang in bed moeten blijven liggen. We hebben een grote verscheidenheid aan matrassen die ingezet kunnen worden, afhankelijk van de leeftijdssituatie of het ziektebeeld.

Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg in uw regio

Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En wilt u gebruik maken van een uw anti-decubitus hulpmiddel? Wij werken nauw samen met uw thuiszorgorganisatie om doorliggen te voorkomen. Onze werkwijze is persoonlijk en gericht op cliënten en hun persoonlijke situatie. Door vaste contactpersonen in te zetten, waarborgen we onze kwaliteit en zijn we uw betrouwbare partner. Met een landelijke dekking zijn we altijd dichtbij. Zo is het voor ons mogelijk om binnen 24-uur na een aanvraag zorg te kunnen bieden. Neem contact met ons op via info@qcare.nl of bel naar T: 013 522 06 06.