Jaren ‘70/’80 & vleugje Palm Springs: De Belinda open aan de Piushaven!

Wat je krijgt als je het gevoel van de jaren ’70 en ’80 combineert met de stad Palm Springs in Amerika? De gloednieuwe horecazaak De Belinda aan de Tilburgse Piushaven. Aan het roer van de boot – want dat is de horecazaak – staat de 41-jarige Giel van Schaaijk. Na Restaurant RAK aan de Piushaven en Hooked aan de Korte Heuvel, is dit alweer zijn derde horecazaak in Tilburg. Wij namen alvast een kijkje bij De Belinda. “Ik ben heel erg blij met het resultaat!”

Waar Giel er vooral bekend om staat om horecaconcepten te bedenken en vervolgens op zoek te gaan naar een bijpassend pand, ging het deze keer andersom. “Ik werd benaderd door de pandeigenaar. Eigenlijk heb ik deze boot altijd al heel gaaf gevonden. Na een lunch met de eigenaar van het pand besloot ik ervoor te gaan. Het concept had ik toen eigenlijk al vrij snel bedacht.”

Want wat Giel altijd doet als hij een nieuwe horecazaak opent: met zijn vrienden een avond borrelen, fantaseren en ideeën verzamelen. “Alles wat herinneringen oproept uit de jaren ’70, ’80, maar ook de ‘90’s, vind je hier terug. Toen we het concept concreet maakten, zei ik tegen mijn vrienden: ‘In die tijd zat ons moeder nog aan de Belinda Menthol. Dat waren sigaretten in die tijd. En zo hadden we ook direct de naam rond.”

de belinda tilburg

Eten van toen, maar dan met modernere bereidingstechnieken

Felle kleuren, verschillende hoogtes qua zitjes en veel lichtinval. Dat valt op als je De Belinda binnenstapt. “Het is echt een kruising tussen Palm Springs en hoe het vroeger bij moeders was. Ken je de Amerikaanse serie Mad Men? Aan die tijd moet het een beetje denken.” De menukaart gaat ook terug naar die tijd en heeft veel invloeden uit de traditionele Nederlandse, Italiaanse, Griekse en Spaanse keuken. “In die tijd ging je als je uiteten ging naar de Griek of naar de Italiaan bijvoorbeeld. Dat brengen we hier allemaal samen, maar dan met de moderne bereidingstechnieken.”

Je kunt bij De Belinda zowel lunchen als dineren. Zo vind je op de lunchkaart desemtoast met kaaskroketjes, gegrilde biefstuk of gepocheerde eieren. Maar je kunt ook een lekkerbekje met remouladesaus, friet en salade komen eten. Daarnaast hebben ze diverse pinsa’s met verschillende soorten beleg. Op de dinerkaart staan ook verschillende klassiekers. Denk aan een drielluik van Hollandse garnalen, steak tartaar, gebraden halve haan, hele dorade, huisgemaakte lamskebab en een côte de boeuf voor twee personen. “We richten ons op iedereen die houdt van lekker eten. Of je nu voor een snelle hap gaat of uitgebreid drie gangen komt eten: iedereen is van harte welkom.”

Prachtige horecazaak

Giel kreeg in september de sleutels van het pand waar voorheen Boot013 was gevestigd. Wat volgde, was een verbouwing van ruim een maand. Daarin is de hele boot getransformeerd tot De Belinda. Maar hij heeft nog genoeg toekomstplannen met de zaak. “In het voorjaar gaan we het terras aanpakken, want je hebt hier natuurlijk een schitterende plek recht aan het water van de Piushaven. Het terras wordt écht ingericht alsof je in Palm Springs bent: met geelwitte parasols, ligbedjes en relaxte zitjes om te borrelen, lunchen of dineren.”

Ook de kelder van de zaak wordt nog aangepakt. “Daar wil ik een ruimte van maken die af te huren is voor borrels en partijen. Maar dat staat komend jaar pas op de planning.”

de belinda tilburg

Drie horecazaken

Zoals gezegd heeft Giel inmiddels drie zaken in Tilburg: Restaurant RAK, Hooked en De Belinda. Allemaal verschillende en onderscheidende concepten die het horeca-aanbod in de stad verrijken. “Voor een laagdrempelige sfeer en een snelle hap kun je bij De Belinda terecht, als je net wat meer uit wilt pakken met het diner zit je bij Restaurant RAK goed en als je uitgaan wilt combineren met culinaire gerechtjes en fantastische wijnen, ben je bij Hooked aan het goede adres.”

Meer informatie over De Belinda

De Belinda is vanaf nu zeven dagen per week geopend. De keuken is geopend tussen 12:00 – 22:00 uur, maar als het gezellig druk is, kun je er nog wat langer blijven borrelen. Reserveren kan door te bellen naar 013-8228262. Wil je meer informatie over De Belinda en de menukaart? Check dan snel de website en volg ze via Facebook en Instagram.

de belinda tilburg