Jeroen de Leijer winnaar Ad Vinkenprijs 2013

Uitreiking kleinkunstprijs later dit jaar in Factorium Tilburg

De Tilburger Jeroen de Leijer krijgt de Ad Vinkenprijs 2013. Dat heeft het college besloten. De prijs bestaat inmiddels 25 jaar en wordt voor de dertiende keer uitgereikt.

Wethouder Marjo Frenk van Cultuur verzorgt dit najaar de officiële uitreiking. Wethouder Frenk: “Met de Ad Vinkenprijs maken we onze waardering voor de kleinkunst zichtbaar. Ik kan me volledig vinden in de voordracht van de jury. Jeroen de Leijer is bijzonder veelzijdig, met sterke lokale wortels en nationale bekendheid. Hij is actief in het Tilburgse veld aanwezig, hij verbindt zich graag met anderen en werkt samen met heel veel uiteenlopende makers. Ik ben er trots op dat wij een kunstenaar als Jeroen in ons midden hebben”.

Jury
De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Sander van Bussel (driemanschap Tilburg Cowboys, winnaar Ad Vinkenprijs 2009), Simone Mager (directeur programmering & marketing Theaters Tilburg) en Joris van Midde (theatermaker, winnaar Ad Vinkenprijs 2011).
De jury is van mening dat het absurd zou zijn Jeroen de Leijer enkel als kleinkunstenaar te typeren. Maar in dit verband, de uitreiking van de Ad Vinkenprijs, is het wel interessant om even stil te staan bij de oorsprong van de Kleinkunst. Die ligt in het variété en doelt op een kunstvorm waarbij rake grappen en geestige sketches worden afgewisseld met liedjes. De trefzekere grappen en geestige taferelen, die raken aan de kern van De Leijers werk, zo zegt het juryrapport.

Ad Vinken
Ad Vinken was een Tilburgse ambtenaar en woordkunstenaar. Hij leverde onder andere een belangrijke
bijdrage aan de Tilburgse Revue. Na zijn overlijden in 1988 heeft de gemeente Tilburg een kleinkunstprijs naar hem vernoemd. Eenmaal in de twee jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon of instantie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kleinkunst in Tilburg. Eerdere winnaars zijn: Don van Gijsel (1989), Stichting Korte Metten (1991), Jace van der Ven (1993), de Zwoelie Troelies (1995), Lauran van der Sanden (1997), Tom America (1999) Gummbah (2001), Peer de Graaf (2003), Kristel van Issum (2005), Karin Bruers (2007), Tilburg Cowboys (2009) en Joris van Midde (2011).