Jeugdhulpverlener Self is zorgpartner van nieuwe broodjeszaak in Moergestel

Zorgspecialist Self is officiële zorgpartner van horecazaak Bengels in Moergestel. Bij deze nieuwe lunch-hotspot komen kwaliteit, sociaal werken en ondernemen samen onder één dak. Bengels is een leerwerkplek voor jongeren die zijn vastgelopen in de schoolse setting. Hoe werkt dat precies? In gesprek met zorgspecialist Thijs Lemmens en horecaman Joep Smets.

Thijs: “Net zoals de ambulant begeleiders bij Self dat doen in allerlei settings, gaan we jongeren bij Bengels activeren om écht aan hun persoonlijke doelen te werken. Binnen de zorgwereld spreken we van een ‘no show’ wanneer een jongeren niet op komt dagen. Bij Self zetten we op zo’n moment net dat stapje extra om jongeren te motiveren om alsnog actief aan de slag te gaan met zijn of haar ontwikkeling. We zoeken ze thuis op en houden voet bij stuk. Precies dát doen we ook bij Bengels.”

Lekker eten bij sociaal lunchcafé

Joep heeft ervaring in de horeca én de zorg. Met de komst van Bengels komt er voor hem een droom uit. Joep: “Ik geloof in de combinatie van zorg en horeca. Jongeren die zijn vastgelopen zie je bij horecawerk vaak opkrabbelen en floreren. De mooie teamprestaties tijdens de lunchpieken en de sociale contacten met gasten geven een boost in hun ontwikkeling. Dat werkt vaak als een heel positief duwtje in de rug.”

Perspectief bieden

Bij Bengels wordt creativiteit en initiatief aangemoedigd, wordt jongeren een perspectief aangeboden, stimuleren ze zelfontplooiing en zorgen ze dat deze jongeren weer mogen participeren. Joep vervolgt: “We proberen jongeren klaar te stomen voor een vervolgbaan in de horeca of elders. Ze maken kennis met een omgeving waar gewerkt wordt.”

Ze richten zich voornamelijk op jongeren die vastgelopen zijn in de schoolse setting. Voor deze jongeren worden passende en stimulerende leerwerktrajecten ontwikkeld waar regie over hun eigen leven, zelfontwikkeling én lol maken centraal staan. Thijs: “Je moet de job bij Bengels zien als een springplank naar de volgende stap. Met Bengels willen we in een traject van maximaal anderhalf jaar perspectief bieden op een nieuwe baan.”

Samenwerking Self & Bengels

Bengels bestaat voor jongeren die de regie over hun eigen leven zijn verloren. In een leerwerktraject – met begeleiding op locatie – worden persoonlijke doelen behaald. Thijs vervolgt: “De basisvoorwaarde om deel te nemen aan zo’n traject is: er zijn. Jongeren zijn aanwezig en stellen zich open op en wij motiveren ze om de volgende stap te zetten richting dat geschetste perspectief. Daarentegen mogen ze ook iets van ons verwachten. We zorgen dat er randvoorwaarden zijn om tot zelfontplooiing te komen en creëren een leerwerkomgeving waar jongeren zich veilig voelen. Wij zien, horen én zijn er onvoorwaardelijk voor de jongeren!”

Heb je vragen of ken je iemand die zich wil aanmelden voor het leerwerktraject bij Bengels? Neem dan contact op met thijs@bengelsmoergestel.nl.

Foto: Schellekens Cleijsen