Jeugdlintjes uitgereikt aan Tilburgse helden

Acht kinderen en jongeren uit Tilburg kregen zaterdag 20 november een Tilburgs Jeugdlintje uit handen van burgemeester Theo Weterings. Ze kregen de lintjes, omdat ze zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen of voor de samenleving.

Burgemeester Weterings reikte de lintjes uit aan deze Tilburgse Helden tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op zaterdag 20 november in de Raadszaal van het Stadhuis.

Je inzetten voor anderen of voor de samenleving begint soms al op jonge leeftijd. Zo ook in Tilburg. En dat waardeert de gemeente. Daarom zijn de jeugdlintjes sinds dit jaar weer in het leven geroepen. De afgelopen periode konden inwoners kinderen en jongeren tot 18 jaar hiervoor aanmelden. “Wat een kanjers zijn onze jongeren!”, aldus Marcelle Hendrickx (Jeugd). “Als wethouder Jeugd ervaar ik al jaren de kracht, de energie en de betrokkenheid van onze jongeren bij elkaar en bij anderen. En dat verdient aandacht en waardering. Ik ben buitengewoon trots op het jeugdlintje voor deze 8 helden. Zij symboliseren voor mij al die jongeren in Tilburg die zich belangeloos voor een ander inzetten.” Een achtkoppige jury heeft in oktober alle voordrachten bekeken en de ‘Helden met een T’ geselecteerd voor een jeugdlintje. De genomineerde jeugdhelden zijn:

  • Abel van Berkel (8),
  • Lara van Hamond (11),
  • Hannah Jacobs (17).
  • Ravi van Laak (10),
  • Vik Pijnenburg (6),
  • Féline Ramkisoensingh (13),
  • Laura Thielemans (11)
  • Nick Weterings (14)

De jeugdhelden zijn een inspiratiebron voor leeftijdsgenoten. “Veel jongeren in Tilburg voelen zich enorm betrokken bij onze stad. Van kleine initiatieven tot grote bijdragen,” stelt burgemeester Weterings. “Dat blijkt wel uit de Tilburgse Helden aan wie ik dit jaar een lintje mag uitreiken. Het maakt me buitengewoon trots dat deze jongeren zich op geheel eigen wijze inzetten voor onze stad. Dit is wat onze stad inclusief maakt, dit is wat ons als Tilburgers typeert. Jong geleerd, is oud gedaan!”

Ontwerp

Het Tilburgs Jeugdlintje is een ontwerp van Paul Watty. Paul is een Tilburgse kunstenaar met wortels in de graffiti. Zijn werk is herkenbaar aan het veelvuldig gebruik van heldere kleuren. Paul Watty is ook verantwoordelijk voor een aantal muurschilderingen in Tilburg. Zo is bijvoorbeeld de tekening van de Tilburgse skyline in de Hoogvensestraat van zijn hand en ook de muurschildering van de struisvogels op de hoek van de Willem II straat en de Karrestraat zijn door hem gemaakt.