Jong en oud vindt elkaar door ‘Stichting De Vriendelijke Transformatie’

de vriendelijke transformatie

Sinds kort is het project ‘Jong& Oud’ van Stichting De Vriendelijke Transformatie van start gegaan in gemeente Tilburg. Met het project wil de organisatie eenzaamheid onder ouderen verminderen en de jeugd socialer, ondernemender en bewuster van hun talent maken. De jonge oprichter Ruben Verzijl (22) wil met ‘De Vriendelijke Transformatie’ verbondenheid stimuleren in de samenleving. 

Het ontstaan van ‘ Stichting De Vriendelijke Transformatie’

Je kunt er niet omheen. Eenzaamheid is helaas een groot maatschappelijk probleem. Vooral onder ouderen komt veel eenzaamheid voor. Verzijl begon zijn organisatie door een verschrikkelijke ervaring met een eenzame oudere man. Verzijl: ‘’Een tijd geleden hielp ik mijn moeder met pakketten bezorgen. Een van de deuren die we langsgingen werd geopend door een oudere man, die mij verhalen begon te vertellen en niet meer ophield. Totdat ik zei dat ik écht verder moest.’’ Terwijl hij met zijn moeder weg reed, keek hij nog een keer om. ‘‘Die man stond huilend voor het raam. Dat was het moment dat ik de ingeving kreeg om deze eenzame mensen te helpen.’’ Sindsdien werkt de tweeëntwintig jarige Tilburger vol passie aan zijn stichting De Vriendelijke Transformatie.

Jongeren worden gekoppeld aan ouderen

Stichting De Vriendelijke Transformatie koppelt jongeren aan ouderen gebaseerd op gedeelde interesses en talenten. Verzijl: ‘’Voetbalgekke jongeren en ouderen worden aan elkaar gekoppeld, maar ook jongeren en ouderen die van tekenen houden zullen met elkaar in contact gebracht worden. Door gedeelde interesses en talenten kan er makkelijker een band ontstaan tussen jong en oud.’’

De organisatie werkt o.a. samen met De Nieuwste School in Tilburg. Hier doen ruim tweeëntwintig jongeren vrijwillig mee aan het project ‘Jong & Oud’. De talenten workshop is inmiddels al aan deze groep deelnemende jongeren gegeven.

Workshops bij leerlingen

De essentie van het project is talent. Verzijl: ‘’Na de workshop weten de deelnemende jongeren beter waar hun individuele talenten en interesses liggen. Wij willen jongeren vanuit hun talent naar maatschappelijke problemen laten kijken. Het is echt zo, iedereen kan wat voor een ander betekenen!’’ Na de workshop wordt de jeugd gekoppeld aan ouderen gebaseerd op gedeelde interesses en talenten. Verzijl: ‘‘Uit ervaring geniet zowel jong als oud van de contactmomenten. Sommige matches zullen veel met elkaar de natuur ingaan. Andere matches van jong en oud zullen kaartspelletjes doen of pingpongen. Ongeacht leeftijd, leuk contact blijft opbeurend!’’

Een steentje bijdragen

De organisatie is nog opzoek naar ouderen die het leuk vinden om mee te doen. Ben of ken jij een oudere die het leuk vindt om hieraan deel te nemen? Ook jeugd die bij wil dragen aan de organisatie is welkom. Stuur een mail naar projectjongenoud@devriendelijketransformatie.nl en like Stichting De Vriendelijke Transformatie op Facebook!

Niemand mag zich alleen voelen!