Jonge Tilburgers zetten veiling op voor een kunstproject in Zuid-Afrika

dARTling

Vier jonge, Tilburgse makers zijn een online veiling gestart voor hun stichting dARTling. De stichting zet zich al ruim vijf jaar in om kunstonderwijs en talentontwikkeling beschikbaar te maken voor alle jongeren in het Zuid-Afrikaanse dorpje Darling. Mede door de opbrengsten van hun online veiling hopen zij de nieuwe plannen die ze het afgelopen jaar hebben ontwikkeld te kunnen gaan uitvoeren.

Ondanks dat er door corona niet gevlogen kon worden om ter plaatse te werken, heeft het bestuur van de stichting het afgelopen jaar niet stilgezeten. Middels videoverbindingen onderhielden ze de warme contacten in het dorp en deden ze onderzoek naar de behoefte van de lokale bevolking. Initiatiefneemster Laura Jonkers vertelt: “Al snel werd duidelijk dat de grootste behoefte lag bij het hebben van een veilige plek voor jongeren. Een plek waar je altijd welkom bent, veilig bent en waar je je binnen die veiligheid kunt ontwikkelen tot een betere versie van jezelf.” Om dit te kunnen realiseren heeft de stichting een 7-jaren plan ontwikkeld. Met als einddoel: een kunstencentrum in het dorp, dat de community volledig zelfstandig kan gaan runnen.

Crowdfunding

De eerstvolgende stap in het plan is, om na een periode waarbij het niet mogelijk was om te reizen, weer een bezoek te brengen aan Darling. Om dit te kunnen realiseren zijn zij een crowdfunding actie gestart. Met het opgehaalde bedrag gaat initiatiefnemer Laura in september 2021 naar Zuid-Afrika kunnen reizen om daar de lokale talenten weer samen te brengen. Ter plaatse zullen zij dan repetitieruimtes kunnen huren om voorstellingen te maken voor de community, opname materiaal kunnen aanschaffen om professionele muziek en video’s op te nemen en de eerste stappen zetten naar het realiseren van een locatie voor het kunstencentrum.

Online veiling

Naast de crowdfunding zijn zij ook een online veiling gestart. Samen met andere oud-studenten die ooit deelnamen aan het project hebben zij een indrukwekkend aanbod bij elkaar gekregen. Denk aan studiosessies, dans- en yogalessen, kookworkshops, diners aan huis, fotoshoots, tuin en huiskamerconcerten. Je kunt via hun Facebook en Instagram bieden op de items, waarvan al het geld direct naar de stichting zal gaan.

Dus, geloof jij ook in de kracht van kunst? En in gelijke kansen voor alle jongeren om zich te ontplooien en ontwikkelen? Of heb je gewoon interesse in een concert aan huis, of een dansles met je vrienden? Bied dan op de veiling en help deze groep met hun prachtige project!

Het dorp Darling

Het dorp Darling kenmerkt zich door de spoorlijn die het dorp letterlijk en figuurlijk in tweeën deelt. Aan de ene kant leeft de witte bevolking, in grote huizen, met dure auto’s voor de deur. Steek je over naar de andere kant van de spoorlijn, dan kom je in de township, waar de gekleurde bevolking dicht op elkaar leeft in kleine, vervallen huisjes.

Waar je wieg staat is in dit geval heel bepalend voor de kansen die je hebt en krijgt. Stichting dARTling zet zich in om gelijke kansen te creëren voor alle jongeren in Darling en de mogelijkheid voor alle jongeren om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen!