Jongste olifantenkalfje Tendai geniet van eerste modderbad in buitenverblijf

Het vijf dagen oude olifantenkalfje Tendai heeft onder begeleiding van de kudde, waaronder haar twee jonge halfzusjes, voor het eerst het buitenverblijf ontdekt van Beekse Bergen. De regenval van de eerdere dagen was meer dan welkom: de olifanten genoten vol overgave van een modderbad.

Afrikaanse olifant Punda is op maandag 19 februari bevallen van haar kalf Tendai. Eind vorig jaar zijn in dezelfde kudde ook al twee kalfjes geboren, Mosi en Ajabu. Zij hebben het buitenverblijf al eerder verkend.

Hoofd dierenverzorger Yvonne Vogels: “Het was mooi om te zien hoe geduldig Punda haar jong hielp. Daar waar het grootste deel van de familie al buiten was, begeleidde ze haar kalf Tendai over de drempel. Tendai had natuurlijk nog geen idee dat er een deur zat en wat erachter te vinden was!”

Matriarch

Punda is de oudste van de olifantenkudde en daarmee de matriarch. Het betekent dat ze een belangrijke rol speelt binnen de groep. Bij de geboorte van de twee eerdere kalfjes was haar essentiële rol zichtbaar: ze leerde haar dochters hoe ze hun jonge kalfjes moesten verzorgen.

Vogels vertelt: “Bij dit soort gebeurtenissen zie je de rol van Punda overduidelijk. De oudere dames staan al buiten en binnen helpt Punda de jongsten. Bij Mosi en Ajabu ging het er namelijk ook zo aan toe. Nu haar eigen kalf er is, zien we dat ze de twee andere kleintjes geduldig naar de juiste moeder begeleid. Ze heeft haar dochters nu natuurlijk de kneepjes van het vak geleerd, dus mogen ze zelf de zorg dragen.”

Bekijk de beelden

Nieuwsgierig naar de beelden? Bekijk de video hieronder!