Joris Luyendijk nieuwe Leonardohoogleraar UvT

Luyendijk geeft masterclass journalistiek voor de 21 eeuw

Schrijver en journalist Joris Luyendijk is de nieuwe bekleder van de Leonardoleerstoel van de Universiteit van Tilburg. Hij zal vanaf eind januari 2010 de masterclass ‘Journalistiek voor de 21ste eeuw’ geven. In juni 2010 verzorgt hij ter afsluiting de openbare Leonardolezing.

Joris Luyendijk (Amsterdam, 1971) is schrijver en journalist. Hij werkte eerder als Midden-Oosten correspondent voor de Nederlandse radio, tv en schrijvende pers. Hij presenteerde een paar jaar Zomer- en Wintergasten (VPRO) en schreef drie boeken, waaronder het meermalen bekroonde en vertaalde Het zijn net mensen. In maart 2009 riep Luyendijk zichzelf uit tot 's lands eerste correspondent elektrische auto's, waarover hij wekelijks verslag doet in de weekbijlage van NRC Handelsblad. In oktober 2009 richtte hij de Elektrische Scriptieprijs HBO/ WO 2010 op ter waarde van 5.000 euro, voor de beste afstudeerscriptie over een onderwerp dat raakt aan elektrisch vervoer.

De Leonardo-wisselleerstoel van de Tilburgse Faculteit Geesteswetenschappen wordt jaarlijks bekleed door een spraakmakende gastdocent. Waar zusterfaculteiten het fenomeen kennen van de writer in residence, de gastcriticus of de podiumkunstenaar, kiest de Tilburgse faculteit voor dubbeltalenten die op meerdere terreinen werkzaam zijn: de dichter-bioloog, de taalkundige-mathematicus-columnist, de filosoof-romancier, de dichter-psychiater of de acteur-regisseur-fotograaf; de eigentijdse uomo universale. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Wim T. Schippers, Jan Terlouw, Leo Vroman, Cox Habbema en Thom Hoffman.

Masterclass Journalistiek voor de 21ste eeuw Met een selecte groep van vijftien masterstudenten van de Faculteit Geesteswetenschappen gaat Joris Luyendijk journalistiek bedrijven over milieu en duurzame energie, en wel zo dat het spannend is én genuanceerd, kritisch én constructief. In twaalf weken vertelt hij de studenten wat hij zelf heeft geleerd over schrijven, lezen, en informatie verzamelen, zowel bij mensen als uit rapporten en boeken. Vervolgens gaan de studenten ook zelf aan de slag.

Openbare lezing
Op donderdag 3 juni 2009 neemt Joris Luyendijk afscheid als bekleder van de Leonardoleerstoel met een openbaar toegankelijke lezing in de aula van de Universiteit van Tilburg.