Joris van Midde winnaar Ad Vinkenprijs 2011

Het college van Tilburg heeft de Ad Vinkenprijs 2011 toegekend aan Joris van de Midde. Aan de prijs is een geldbedrag van 2.500-, euro verbonden. Wethouder Marjo Frenk van cultuur verzorgt later dit voorjaar de officiële uitreiking.

De prijs is toegekend op voordracht van een jury onder leiding van Sander van Bussel (één der Tilburg Cowboys, het driemanschap dat de Ad Vinkenprijs 2009 won). In het juryrapport schrijven ze: “De in 1988 overleden Ad Vinken was een spil in het culturele landschap. Het is deze bijdrage; de verankering van de kunst en cultuur in de stad waar de jury een extra accent op heeft willen leggen met de uitreiking van de Ad Vinkenprijs 2011.” “Joris van Midde is iemand die je tot in de haarvaten van de stad tegenkomt en in wiens projecten vele Tilburgse makers een kans krijgen zich te laten zien.” “Hij biedt een beeldende context waarin alle disciplines, zonder enige uitzonderig, tot een poëtisch geheel worden gesmeed. Joris is een gulle dromer die je uitnodigt in zijn fantasierijke verbeelding. In die wereld is alles mogelijk en dat heeft de stad vaak mogen ervaren.” “De samenwerking tussen al deze mensen, met Joris als artistiek bakes is voor de jury van de Ad Vinkenprijs doorslaggevend geweest. Van Midde heeft een eindeloze stoet aan makers en spelers in zijn werk toegelaten en daarmee de artistieke humuslaag van Tilburg vruchtbaar gehouden.”

“Met de Ad Vinkenprijs iwl de gemeente haar waardering voor de kleinkunst zichtbaar maken”, licht wethouder Marjo Frenk (cultuur) toe. “Joris van Midde is een typische Tilburgse maker, die met zijn theatergroep De Kwekerij jonge makers de kans geeft zich te laten zien en hun werk te ontwikkelen. Joris is een regisseur, vormgever, docent, dromen en boven inspirator. Hij legt verbindingen tussen amateurs en professionals en geeft daarme uitstekend vorm aan de culturele mentaliteit van Tilburg. Een terechte winnaar.”

Ad Vinken
Ad vinken was een Tilburgse ambtenaar en woordkunstenaar. Hij leverde onder andere een belangrijke bijdragen aan de Tilburgse Revue. Na zijn overlijden in 1988 heeft de gemeente Tilburg een kleinkunstprijs naar hem vernoemd.  Eenmaal in de twee jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon of instantie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kleinkunst in Tilburg. Eerdere winnaars zijn: Don Gijsel (1989), stichting de Korte Metten (1991), Jace van der Ven (1993), de Zwoelie Troelies (1995), Lauren van der Sanden (1997), Tom America (1999), Gummbah (2001), Peer de Graaf (2003), Kristel van Issum (2005), Karin Bruers (2009) en de Tilburg Cowboys (2011).